Home » » Nak Komen Kat Sini Je? Boleh

Nak Komen Kat Sini Je? Boleh

Empayar Utama - Saturday, May 21, 2011 : 2 comments

5 hari lepas - aku pakai letak aja kod dari Google Friend Connect. Lepas tu tunggu macam manalah agaknya komen pertama nanti keluar. Tunggu punya tunggu punya tunggu (macam kaki pancing dok tunggu umpan kena ngap ngan ikan tak makan-makan pun), ambik ko. Sampai 4 komen keluar tapi ada masalah la pulak.
directsmiley.com
Camni jadinya haaa…
comments

Aku fikir letak widget tu nanti keluarlah gamba tup-tup gamba blur yang sama je… Nak reply tak tau sapa (Unknown); nak gi blogwalking dah jadi 'anon'.

comments

Barulah aku perasan. Kalau ambik ready made nyer template, Google Friend Connect akan keluar default je. Maksudnya widget tu tak directly pergi ke ID tuan punya blog. Sama gak kat widget follower tu. Sebab tu walaupun blog sendiri dan tab/window sebelahnya dah siap-siap bukak emel guna username sendiripun – korang tetap kena log in kalau nak follow orang lain nyer blog. Eh, follow ke ni?

Bila aku cuba pos komen atau reply, aku pun jadi 'anon', keluar gambar blur tu. Bayangkan nak follow blog sendiri pun kena log in Google Friend Connect walaupun benda tu memang ada dalam gmail korang. Tak percaya bukak emel,; klik help (belah kanan atas) nanti keluar kat new tab. Lepas tu klik MY Account (pun kat belah atas kanan). Haa sekarang korang dah masuk dalam korang nyer ‘Google Accounts’. Tengok kat senarai ‘My Products’ kat bawah tu. Ada kan? Jadi tak perlulah korang buat google search cari ‘Google Friend Connect’ lagi pastu nak log in lagi sekali; sebab memang ada dah dalam akaun korang tu (aku bagitau ni sebab majoriti blogger pasang follower widget guna google friend connect).

Kat situlah sebenarnya kod yang ada korang nyer publisher ID yang betul untuk diletakkan sebagai ganti follower widget yang sedia ada tu. Aku cuma nak bagitau yang widget macam shoutbox yang aku pasang tu akan betul-betul berfungsi kalau diletak dalam body html blog. Bukan letak kat sidebar. Konsep widget sama dengan follower widget cuma yang ini siap boleh bagi komen. Jadi, sebelum komen kena jadi follower dulu…kuangkuangkuang…. Aku tak naklah paksa orang len kena jadi follower aku baru boleh buat komen. Nanti aku kena tuduh jalankan program MLM pulak.

Jadinya, sebelum entri ni aku publish tadi, aku dah tarik balik kod tu. Nantilah aku belajar buat shoutmix nyer chatbox. Takut tak de siapa nak singgah dan tulis komen je, malu le...

biskut
Penat ni nak makan biskut dululah...
related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

2 comments:

Tulislah apapun, aku baca...