Home » » Siapa Yang Bodoh Ni

Siapa Yang Bodoh Ni

Empayar Utama - Monday, December 5, 2011 : 46 comments

Tengah minum petang tadi ngan kengkawan, adalah sorang tu dok belek-belek Metro Sabtu pastu membebel pasal berita kat halaman 6 – 'Bukan lari ikut pengkid'. Disebabkan bebelan member tu, aku ambikle mukasurat tu baca apa yang dia tak puas hati sangat.

Oooooh, masalah keluarga rupanya. Berita pasal masalah yang sebenarnya tak perlu masuk suratkhabarpun sebab pada akulah berita camni memalukan diri sendiri. Senang cakap cam buka pekung di dada.
Ayat pertama keluar dari mulut aku – bodoh na! Pastu aku terdiam sendiri, aku pun bodoh juga baca berita yang tak patut aku baca. Siapa yang bodoh ni aku pun tak tau.

~ Sebelum berita ni keluar; wartawan mana ntah dah laporkan berita budak pompan tu hilang dipercayai ikut sorang pengkid. Bodoh cam biasa sebab bila dapat berita sebelah pihak terus publish sebelum dapatkan kesahihan cerita tu.

~ Tokey wartawan pun sama dahlah tak nak tegur wartawan tu; diluluskan pula untuk berita tu dipublish.

~ Bila dah dipublish; ramai jadi bodoh bila terima berita tu macam betul. Kalau tak dalam hati pun; mungkin mengumpat sesama sendiri mengutuk pengkid tu ataupun mengutuk keluarga budak pompuan yang tak pandai jaga anak. Bertambah bodoh bila cerita camtu dah lebih kurang sama berlaku kat ahli keluarga antara para pembaca siap boleh jadi perdebatan dan bertegang urat pertahankan hak.

~ Sebaliknya pula; pun masih ramai jadi bodoh bila tak nak terima berita yang dibaca. Ada yang kata 'mengada-ngadalah. Berita camni pun nak masuk paper'. Tapi kira bodoh jugalah sebab baca juga berita bodoh tu. Akulah antaranya...

~ Hari Sabtu punya isi beritanya – boleh pulak budak pompuan tu bagitau yang dia sebenarnya ada masalah ngan keluarga jadi ambik keputusan duduk ngan keluarga angkat. Keluarga angkat pulak bagitau keluarga budak pompuan ni pun tau pasal benda alah ni dan tak ada kena mengena pun dengan mana-mana pengkid hahahahahahah siapa yang bodoh ni?

Kalau dulu dah salah lapor berita; apalah salahnya buat satu kolum 'ralat' mintak maaf takat bagitau berita yang disiarkan sebelum ini ada kesilapan yang hanya melibatkan masalah keluarga kan lebih baik. Reputasi dan kredibiliti perlu juga dijaga iya tak.
Sampai bila kita rakyat Malaysia nak diperbodohkan dan sampai bila kita rakyat Malaysia nak jadi bodoh?

Eh korang jangan pula rasa bodoh bila baca cerita bodoh aku ni…
related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

46 comments:

  1. jauhkan diri dari fitnah dan bnda2 yg boleh menyebabkn berlaku fitnah....

    ReplyDelete
  2. pening baca yang hari sabtu punya . macam2 .

    benci dengan dunia sekarang tapi tak tahu nak duduk mana kalau bukan di dunia -_-'

    ReplyDelete
  3. sebelum pe2,dapat kan bukti kukuh dulu.kan.nanti sebar yang belum tentu salah,kan tak pasal2,dosa

    ReplyDelete
  4. mereka ni mungkin terdesak untuk mencari berita2 hot sebab mereka fikir.. malaysian loves hot issue.. padahal mereka menakutkan kita sebagai pembaca..

    ReplyDelete
  5. yup..sometimes rasa bodoh jugak bila baca..hrmmm..tak tau la nak cakap apa..

    ReplyDelete
  6. beselah tu, metro punye muka depan citer nak gempak..byk lagi citer penting..banjir ke org miskin ke ape ke..mcm aku mgse bnjir :P

    ReplyDelete
  7. klu dh nme paper kat msia ni mmg.fitnah satu hal.pastu amek sekerat je.org cter bnda len bkn men lg tpi dia tulis ciput je pstu edit.cam hampeh.xsggup lg diperbodohkan media msia.

    ReplyDelete
  8. metro? citer-citer hot je. betul tidak tu kena nilai sendiri

    ReplyDelete
  9. Assalam...
    Mulanya aku tak faham apa kaitan dengan kucing tu...rupanya cerita kucing tak timbul2...hehe..

    ReplyDelete
  10. Namanya pn dh berita,biasala cerita cm 2...xhairanlaaaa...
    klu korang rasa korang bodoh bc berita...xyah ar bc kn senang....so korg xla rasa diri korang bodoh,berita tu bodoh or wht ever la bkaitan ngn bodoh....:D

    ReplyDelete
  11. Namanya pn dh berita,biasala cerita cm 2...xhairanlaaaa...
    klu korang rasa korang bodoh bc berita...xyah ar bc kn senang....so korg xla rasa diri korang bodoh,berita tu bodoh or wht ever la bkaitan ngn bodoh....:D

    ReplyDelete
  12. nak bg laku paper...cerita2 mcm 2 la org kita suka nk membacanye pon...

    ReplyDelete
  13. hehe..simpang malaikat 44..jauhilah fitnah dan seangkatan dgnnya..

    ReplyDelete
  14. nak laris.. buat tajuk gempak bagai. sahih entah kemana

    ReplyDelete
  15. akhir zaman..fitnah bermaharajalele..si pemfitnah di agung dan di hormati

    ReplyDelete
  16. Biasalah...taktik nak lariskan jualan..blogger pon ada ltak tajuk tak kena ngan isi :) teknik upkan traffik hehe..

    ReplyDelete
  17. kebodohan yang sengaja dibodoh-bodohkan..tapi rasa bodoh pulak kalau tak baca surat khabar..;P

    ReplyDelete
  18. pakat nak kejar rating....
    berita jadi no 2
    tu ler sebabnyer....

    ReplyDelete
  19. surat khabar sekarang suka mensensasikan berita.

    ReplyDelete
  20. suratkhabar memang suka memperbodoh-bodohkan pembaca..
    sapa tak nak bodoh tak payah la baca suratkhaba..hehehh

    ReplyDelete
  21. ek .. hehe ..agaknya baru blaja tulis berita tu

    ReplyDelete
  22. itu satu teknik pemasaran yg baik...org melayu ramai yg akan beli..hehehe

    ReplyDelete
  23. kata orang lagi panas cerita lagi ramai peminatnya...tapi selalu juga menyusahkan yang empunya diri bila cerita tu tak seperti yang digembar-gemburkan...

    ReplyDelete
  24. rse-nye kalo skrg nie berita dlm surat khabar sume same je n lbey kpd gossip yg kite x tao spew btol n spew salah ..

    ReplyDelete
  25. haha taktik nak bagi paper laku, sape yang bodo? tepuk dada tanya sendiri..jawab sendiri..

    ReplyDelete
  26. yang bace ni pun bodoh la klu caye cite tu? :D jarang bace paper..yg online pun malas bace..huhu

    ReplyDelete
  27. kita amik yg baik2 jer ler EU...

    ada tikanya Allah nak beri kita ilmu dari keburukan orang lain, dari kisah malang orang lain, dari kejahatan org lain, dari kebodohan sesama kita....

    semua tu terjadi bersebab bagi mereka yg mahu berfikir...

    tuul dak?

    ReplyDelete
  28. Betullah Queenie.

    Terima kasih yea semua sebab sudi bagi komen dan pandangan. Mungkin blog bukan platform terbaik untuk perbincangan sesuatu permasalahan. Kita cubalah yang terbaik setakat mampu.

    Mungkin cara dan nada aku berbeza...

    ReplyDelete
  29. dah malas nak baca paper la nie..dulu setia melanggan satu paper tue tapi sebab tiap kali baca makin hari makin mengarut berita dia, trus stop langgann...

    ReplyDelete
  30. Paper metro mmg suka buat cam tu, janji title sensasi...betul ke tak lain cerita...

    ReplyDelete
  31. terbodoh2 la jawabnye pembaca surat khabar tu xD

    ReplyDelete
  32. agak2 yg tak penah tau dan dgr brite ni bodoh tak..? tu aku..hakhak

    ReplyDelete
  33. biasalah! nak laris begitula taktiknya! hahah

    ReplyDelete
  34. tak leh buat pape dah kalu beli paper conform terbaca cerita pasal tu...
    lagi-lagi tajuknya hot gitu haha...

    ReplyDelete
  35. baca dan fikir/kaji sesuatu berita...jgn terima bulat-bulat...

    ReplyDelete
  36. sekadar baca tak ada masalah..terlalu cepat percaya tu masalahnya. hihi..( apa saya cakap nie? jadi bodoh jugak lah lepas baca entry kamu nie, banyak sangat ayat bodoh.. :) )

    ReplyDelete
  37. Sampai bila kita rakyat Malaysia nak diperbodohkan dan sampai bila kita rakyat Malaysia nak jadi bodoh?

    p/s : sokong gila2 ayat tuuh!

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...