Home » » Yang Ini Aku Nak Kongsi: Best Tau

Yang Ini Aku Nak Kongsi: Best Tau

Empayar Utama - Saturday, December 31, 2011 : 39 comments

Sementara tunggu masa nak angkat baju yang belum kering sangat kat ampai, aku menggugel cari skrip Novel yang boleh tukar tukar header bila 'refresh page'. Jenuh juga cari tak jumpa sampai hujan turun balik basah lencun semua baju. Ada tutorial dari seberang sana tapi bila cuba tak menjadi pun.

Last last jumpa jugak omputeh punya; tu yang kalau sesapa refresh belog aku ni atau tekan page entri yang dulu-dulu (hehe tengok ke entri-entri lama aku...?) - header betuka tuka. Best tak? Cakapla best. Tapi gamba tak berapa kemas sebab aku cuma nak test je. Camana pun benda ni bagus untuk mereka yang gila kumpul header atau yang kejap-kejap sakit perut nak tukar header, kejap kejap sakit perut nak tukar header. Nak tukar header pun sakit perut?

Haaaa meh sini adik EmpayarUtama nak bagi satu skrip drama buat tambah duit kocek tahun 2012 ni. Kerjanya tak rumit cuma pastikan gambar yang nak dijadikan header tu mesti dalam format yang sama tak mo rojak cam belog aku aaaa... Bila save dalam .gif - semua dalam .gif; kalau .jpg - semua save dalam .jpg camtulah boleh faham yea :) Saiz gamba pun kalau boleh bagi sama sebab ada kod html belog yang dah tetapkan saiz takut kelakar pulak jadinya bila page belog direfresh nanti. Tak pasal-pasal belog seram jadi belog kelakar seram pulak wiiiiiii. Erkkkk terikut-ikut dah, perkataan wiiiiiii ni popular kat satu websait feveret aku.

<script type="text/javascript">
var banner= new Array()
banner[0]="Image01URL"
banner[1]="Image02URL"
banner[2]="Image03URL"
banner[3]="Image04URL"
banner[4]="Image05URL"
var random=Math.floor(5*Math.random());
document.write("<style>");
document.write("body {");
document.write(' background:url("' + banner[random] + '") no-repeat top left;');
document.write(" }");
document.write("</style>");
</script>

No 5 kaler merah tu untuk tunjuk ada lima gamba. Kalau nak tambah atau kurangkan ikut sukalah tapi kena tambah atau buang juga baris yang ini:
banner[?]="Image(0?+1)URL"

Kat mana nak letak kod ni? Pergi ke Design --> Page Elements --> Add A Gadget --> HTML/JavaScript pastu tempek je dan tengokle jadi ke tak. Pastikan header asal buang dulu (simpanle dalam kocek nanti boleh pakai semula kalau dah boring guna kod atas tu; takpun jadikan 1st header). Jangan lupa pastikan juga lebar dan tinggi #header di skin (template) belog sama ukuran dengan header-header baru ya.

Satu lagi aku pun gatal tangan juga tambah signature hek...elehhhh cam bagus je kan hahahah. Banyak dah tutorial yang ini kalau korang rajin gugel kalau malas gi KAT SINI.

Selamat menyain cek dan selamat berheader-header ^_^



related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

39 comments:

  1. cam nak tukar header baru lah malam nie.....
    new year new look !!!

    ReplyDelete
  2. tanjat boboooi !!!!
    pandai nyerrr dier jugaaaaaaak !!!!
    ngehehehe ~ =)

    ReplyDelete
  3. waahhh! bole tukar eh. Best ni..:) tapi blog berat tak kalau buat macam tu?^^

    ReplyDelete
  4. bukan abang EU nak designkan my new header ke? kih! kih!

    ReplyDelete
  5. rajin ehh creat header baru... xdan la nak conteng2 header... buzy dgn minggu exam...

    ReplyDelete
  6. @CikguShikin;
    makasih cakap best (best ke?) :)

    @remyhazza; pakai script ni bukan tuka tapi tambah koleksi tau :)

    @♥AienNajwa♥;
    @thomas;
    @Kotak Mancis;
    hehe terpaksa buat emergency headers sebab nak pos entri camni (tips atau tutorial) kena test sendirik dulu takut tak menjadi. Nanti jadi haru

    @zareliqa afiqa;
    belog tak berat guna script tu. Aku siap tutup kipas lagi takut terbang. Yang berat widget traffix exchanges (apesal, busuk dan ohbelog) rasa nak buangle nanti

    @blog-tips-kurus;
    aku melukis x pandai kena rujuk hyz tak pun Selendang Merah :)

    ReplyDelete
  7. kami nak try tiru hampa bleh dak buat header tukaq2 tu?? hehe..kami tukaq header baru gak tuk thn 2012 ..kunun2..header la sangat....buat huduh2 ja...

    ReplyDelete
  8. wuu..dulu nana minat ngan header mcm 2..skg da x baper sgt..ngeee :P

    ReplyDelete
  9. nk edit gak..hehee
    slmt thn baru yer kam0ooo....

    ReplyDelete
  10. Menarik ni..
    kalau ada masa nak try jugak la :)

    P/s:
    ahsfantasy24.com">Selamat tahun baharu, semoga hari mendatang lebih baik dan semoga tercapai apa yang diimpikan :)

    ReplyDelete
  11. Asik la kartun ape tuh? Mne gmbr tuan empunya blog??? Request nih!

    ReplyDelete
  12. rajin bro tukar2 header..hehe..aie nak tukar header pun bermalas2 jer..hehe

    ReplyDelete
  13. @aiEz;
    saja nak test script tu tp nampak ok tak beratkan belog.

    ReplyDelete
  14. aiseh mcam best jer bila refresh blh bertukar header...tp nak buat header baru tue yg tak pandai hihii..=)

    ReplyDelete
  15. Kunjungan siang,, Selamat Tahun Baru sob,,

    ReplyDelete
  16. wah perubahan br..2-2 cantik..header n signature =)

    ReplyDelete
  17. headert tu tukar secara automatik ke...setiap jam atau sehari sekali...best juga kalau gitu...boleh padankan dengan kode background automatik...

    ReplyDelete
  18. menarik!! thanks for shared.. done follow your blog..hope u will visit,follow dan comment my blog..tq

    http://menulisdenganhati.blogspot.com/2012/01/aku-dan-kamu-ibarat-pensil-dan-pemadam.html

    ReplyDelete
  19. bentuk header lebih kurang sama jer uols but nice...mmg minat jenis ni ekk

    ReplyDelete
  20. macam best ni boleh tukar2..ada masa nanti nak cubalah..thx for sharing..^^

    ReplyDelete
  21. waa..baru dngr ni ada tkar2.. :) trima kasih ats prkongsian :)

    ReplyDelete
  22. @semua;
    header akan bertukar hanya kalau refresh/reload page atau tekan entri lain (secara random/rawak); header animasi pun boleh janji saiz tinggi dan lebar tiap header tu sama. Cubalah :)

    ReplyDelete
  23. blog takdek pengunjung nak refresh tanak la buat...tapi kalau Blogger lain yang buat aku sokonng...

    ReplyDelete
  24. menarik tu sekali refresh header lain, tekan entry lain header lain lak...signature tu berniat sangat nak buat...tp xbuat2 lg..haha

    ReplyDelete
  25. fuiyo! sempoi! excited terus refresh tengok header bertukar2. hehe.

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...