Suasana Di Stesen Bas Kisah Seram UUM: The Untold Story Bertuah Punya Cabutan Bertuah!!! Alamak Nazir Datang Melawat Aku Tak Mampu Menahannya... Kesabaran Dan Kejujuran Diri (Teknik Belajar Menipu ^_^) Koleksi Gambar-Gambar Panas
Cerita Yang Jarang Terkini :

Keputusan Terkini...

Empayar Utama - Saturday, July 30, 2011 : 2 comments

Seminggu gambar-gambar ni terperap dalam enset. Memang sibuk betul minggu terakhir sebelum puasa ni, apa lagi hujung bulan lak tu. Itu pun aku sempatkan diri buat satu entri lima hari lepas.

Haa... Inilah pasukan yang berjaya dibentuk dalam masa tak sampai sepuluh hari dan berjaya membuat latihan sebanyak 3 kali aja, hehehehe. (sebenarnya sepuluh orang je tapi nak bagi cantik, adalah gambar yang aku tempek dua kali):
Acara sukan berlangsung di Dataran Sri Stulang. Sempatlah aku snap beberapa gambar persiapan pagi tu:
Dan acara dimulakan dengan perbarisan, ikrar dan lagu Negeri Johor dan juga Negaraku. Banyak juga Tadika Kemas dalam DUN Stulang yang mengambil bahagian. Rasanya ada 8 pasukan semua sekali:
Inilah barisan harapan yang mewakili Tadika Kemas Perajurit:
Perlawanan pertama - menang:
Perlawanan kedua - menang:
Macam biasa akan ada kecederaan tapi biasalah ibubapa yang dituju:
Akhirnya ke final. Netball ni dibahagi kepada dua kumpulan, jadi pemenang tiap kumpulan akan bertemu di final:
Tapi tewas kepada Tadika Hjh Hasmah yang dibentuk 5 bulan dulu. Kalah 2-3 sedeyyyy....
Ada 5 acara sempena Hari Potensi (Sukan) Tabika Kemas Kawasan Johor Bahru ni. Pemenang tiap acara akan mewakili Daerah Johor Bahru untuk pertandingan seterusnya. Antara acara - Futsal, Silat Gerakrama, Bolajaring, Rounders dan Galah Panjang (biasanya kita panggil main belon acah):
Antaranya, persembahan silat:
GerakRama:
Galah Panjang:
Futsal:
Dan ada juga terselit acara Galah Panjang untuk para guru:
Panas terik ari tu, khemah tak dapat tampung suasana panas sebab dataran ni di kelilingi oleh blok-blok flet.
Abang jurugambar yang begitu aktif ke sana ke mari, tak panas ke bang?
Ucapan Perasmian Penutup oleh YB Datuk Seri Utama Hj Shahrir, terima kasihle datang yea:
Dan ini pulak persembahan juara pertandingan silat pagi tu:
Naik pentas amik hadiah tempat kedua Netball:
Tak lupa sumbangan untuk warga emas dan golongan kurang upaya. Gambar ni sebahagian aja:
Hehe, sebenarnya Afrina tak tau apa pun pasal pertandingan. Dia dan yang lain tau dapat main bola jaring je. Sampai dah habis game pun diorang ramai-ramai dok main lagi tengah panas terik:
Akhir sekali aku nak mintak pandangan (buat semua yang baca entri ni sampai habis). Mula dari hari pertama latihan bolajaring kat bawah pokok saga aritu, anak aku ni tiap malam akan terbangun tengah malam mengigau. Menangis merengek dan muntah-muntah sampaile malam tadi masih macam tu juga. Aku dah ikut petua bacakan Ayat Kursi dan Fatihah tapi macam tulah juga perangai dia tiap malam. Dah lepas dua minggu (lima belas hari) dah ni. Apa nasihat terbaik untuk aku?

Jadilah pembeli yang bijak

Empayar Utama - Tuesday, July 26, 2011 : 20 comments

Maap bebanyak sebab agak lama tak update blog (lama ke?). Kan aku dah kata aku ni part time je jadi susah sikitle nak update selalu. Tapi kali ni aku nak kongsi satu benda yang agak penting juga buat semua.
Ini bukan kad raya tapi biasalah dah dekat nak puasa; promosi sempena Raya memang berlambak. Tak kisahle apa barangpun semua ada promosi dah. Nuffnang pun dah mula bukak iklan Samsung. Jadi kat sini aku ambik satu contoh - barangan elektrik berupa TV LCD oleh SHARP dan aku pilih satu model seperti kat bawah ya:
Semalam aku sempat ronda-ronda dan tanya kat kedai yang aku singgah. Barangan elektrik ni boleh didapati kat Courts, Pasaraya dan kedai elektrik. Jadi aku pecahkan kepada tiga (3) bahagian utama: Courts; Pasaraya (aku ambik Jusco, Giant, OCEAN); kedai elektrik aku ambik LionMas, SenQ dan Khin Guan sebagai contoh. Kepada kedai-kedai yang tak berjaya jadi contoh kat sini nantilah aku buat entri lain kalau berkesempatan.

OK, untuk model yang aku bulatkan kat atas tu, SHARP tak letak harga jualannya. Jadi ikut suka kedai nak letak berapapun. Kita tengok satu-satu:

Tergezut bila sampai depan Courts sebab dah berkumandang lagu-lagu raya silih berganti. Puasa pun belum lagi bang. Hehe biarlah dia suka nak pasang.
Courts ni boleh beli tunai dan boleh beli secara ansuran. Kalau tunai harga dia RM2,299.00. Ansuran pulak terbahagi kepada dua. Satu untuk pemegang kad Home Club dan satu lagi bukan. Apa kelebihannya?

Kalau pemegang kad Home Club harganya runtuh jadi RM1,888.00 dan kena ikat minima 4 tahun maksima 5 tahun. Bukan pemegang kad pula cuma boleh ikat maksima 3 tahun. Dan biasanya tak payah bayar deposit untuk selama 3 bulan ikut promosi. Sebenarnya siapa saja pun boleh jadi pemegang kad tu, bayar aja sepuluh hinggit dapatle. Cuma satu aja; kalau mingguan kena bayar RM30.92; bulanan dekat RM124.00. Kira sendirilah berapa kena bayar untuk 3 tahun; dan seterusnya 5 tahun. Kadar faedahnya lebih 3%.

OK. Kita pegi pula ke pasaraya. Rata-rata pasaraya letak harga RM2,099.00 untuk model ini dan biasanya pasaraya akan bagi diskaun dalam 10% jadilah harganya tinggal RM1,899.00.
Kat pasaraya pun boleh buat pilihan sama ada nak beli tunai atau ansuran tau. Kalau bayar guna kad kredit biasanya maksimum setahun je boleh ikat (RM317.00/6 bulan; RM158.00/12 bulan). Kalau nak buat pinjaman melalui AEON kredit pulak; boleh ikat sampai 2 tahun (RM356.00/6 bulan; RM193.00/12 bulan; RM138.00/18 bulan dan RM111.00/24 bulan). Jadi kiralah sendiri berapa kadar faedah yang dikenakan tanpa dan melalui AEON.

Kita jengah pulak ke kedai elektrik:

SenQ buat tawaran RM1.00 je downpayment. Dan harga tunainya RM2,199.00.
Kalau nak bayar secara ansuran, masih ada dua pilihan juga. Sama ada ansuran setelah menjadi ahli SenQ Plus One atau tidak. Boleh bayar selama dua tahun setengah. Kalau rasa-rasa cam tak nak jadi ahli kelab; ansurannya RM378.00/6 bulan; RM205.00/12 bulan; RM118.00/24 bulan; dan RM101.00/30 bulan.

Tengok kat LionMas pulak. LoinMas ni banyak kat negeri Johor, boleh kata setiap daerah ada. Dia letak harga RM1,999.00 dan sebenarnya masih boleh tawar harga jika betul-betul nak beli tunai. Harga boleh potong lagi dua ratusle...
Kalau nak bayar secara ansuran; boleh ikat antara 6 bulan hingga dua tahun setengah. Kadar faedahnya 1.8% ikut harga asal. Kiralah sendiri berapa... Cam biasa AEON akan jadi penyumbang pinjaman.

Tengok satu lagi, kita jengah Khin Guan pulak aaa... Khin Guan punya harga tunai paling murah daaa... RM1,688.00 je. Nak hutang bayar ansuran pun oleh - AEON Credit lagi...
Aku tak boleh lama kat Khin Guan sebab dulu tekel amoi cantik kat situ tak dapat-dapat. Malu seyyy... hehehe.

Cerita pasal AEON ni, dia bukan bank yang keluarkan kredit kad tapi AEON ni jadi penyumbang terbesar setakat ni untuk pinjaman 'consumer'. Kena ambik ke?
Cerita pasal kad kredit pulak; yang sebenarnya ada dua kriteria kad kredit ni. Tengok kedai tu apa kredit kad yang diterima tanpa faedah. Maksudnya ada kredit kat yang diterima sebagai bayaran tunai dan pengguna kad tu kira berhutang kepada kad pulakla. Kalau kad kredit tu tak masuk senarai, kedai akan kenakan caj lagi 3%... Ikutle.
Sempena bulan puasa yang akan menjelma nanti, aku ucapkan selamat berpuasa kepada pembaca muslim. Kalau nak beli barangan - perabot ke, barang elektrik ke; belilah tapi jadilah pembeli dan pengguna yang bijak...


Penting ke Translator?

Empayar Utama - Friday, July 22, 2011 : 4 comments

Translator ni sebenarnya antara widget popular dan boleh juga diletakkan sebagai salah satu button dalam Toolbar.

Tak kisahlah jika korang ada blog atau website ke; korang part time blogger atau blogger tegar ke; apa-apa entri yang telah dipublish tetap akan jadi tontonan umum satu dunia. Dan jika blog atau website tu hidup lama, dalam
jangka masa panjang ia akan tersenarai dalam search engines - Yahoo, Bing, Google, dan apa-apa search engines yang ada dalam internet.

Mungkin orang akan berminat tengok blog / website korang cantik; gambar menarik; atau macam ada info berguna; jadi diorang nak baca tapi tak boleh daaa sebab tak dapat nak translate bahasa yang digunakan.

Biasanya blogger akan ada akaun Gmail, dan majoriti penggunapun aku percaya ada akaun Gmail ni. Jadi benda alah ni memang ada dalam akaun masing-masing. Ini antara salah satu Produk Google.

Bila korang dah letak kod widget ni, tak kisahlah korang sorok ke atau tidak; pageview blog korang otomatik akan ada translator kat bahagian atas:

Kalau nak cepat, bukak akaun Gmail korang, pergi kat sini : Google Translate - Tools And Resources. Korang akan nampak benda ni:
<div id="google_translate_element"></div><script>
function googleTranslateElementInit() {
new google.translate.TranslateElement({
pageLanguage: 'ms',
layout: google.translate.TranslateElement.InlineLayout.SIMPLE
}, 'google_translate_element');
}
</script><script src="//translate.google.com/translate_a/element.js?cb=googleTranslateElementInit"></script>

Kod ni standard je cuma pageLanguage tu yang berbeza sebab 'ms' tu untuk Melayu (tukar kepada 'en' untuk English). Korang boleh amik kod kat atas tu letak kat sidebar blog korang.

Tapikan, ada juga cara yang mudah tanpa akaun google. Pergi ajalah kat Widget cuma kebanyakannya datang dengan iklan. Mungkin korang suka yang pelbagai cuma apa yang aku tunjuk kat atas tadi tu yang paling simple.

Toolbar pun ok juga tapi rasanya pengguna Firefox tak dapat guna toolbar ni.


Jadi, balik kepada soklan aku - penting ke Translator?


Sekarang Pelik I - Biji Saga

Empayar Utama - Wednesday, July 20, 2011 : 8 comments

Sekadar berkongsi. Bebudak sekarang; aku ambik contoh terbaek - anak-anak aku sendiri buat pertama kali nengok biji saga terus tanya apa tu? Banyaknya... Haaa iniah biji saga memang popula zaman aku kanak-kanak dulu.

Iyalah masa dolu-dolu mana ada enset, gameboy, PS, x-box, komputer. Jadi masa kami kecik-kecik dulu memang main berkumpulan macam tangkap ikan pelaga, tangkap sibu-sibu pakai getah nangka, main getah gundu (huuuuu getah penuh sampai penuh lengan kira menang besar tu...), main ceper, konda kondi, gasing, layang-layang kertas minyak, tangkap belalang, berakit habis 3-4 batang pisang kebun sapa punya ntah, polis sentri, curi asam kundang atas kubur; erkkkk stop..stop... mana bley cerita lebey-lebey.

Yang penting balik rumah lepas maghrib kompom kena rotan. Kawan tak ramai cam kat fesbuk tapi itulah kengkawan ketawa dan menangis bersama zaman kanak-kanak.

Besar dah pokok ni. Ada yang kata pokok tasbih sebab besar biji dia macam biji tasbih.


Bila dah masak, selaputnya jadi kering dan cam nilah rupanya.

Kalau kat umah main jentik jentik sapa kumpul paling banyak dia menang. Kat luar rumah main sumpit guna buluh takpun pakai batang betik je sakit wooo... jangan masuk mata sudah.

Ada yang kata boleh makan, rasa cam kacang kena ketuk biji dia makan isi dalamnya tapi aku tak pernahpun cuba. Petua arwah abah; tengok tabiat binatang. Kalau buah tu tak berusik dan binatang (dalam cerita ni burungle) pun tak hingin... Memang tak bley makanle buah tu. Jadi jangan cobak-cobak ya...

Cuba yang kat atas kanan tu tak pe :)


Jom Tengok Upin Dan Ipin

Empayar Utama - Tuesday, July 19, 2011 : 5 comments

Sabtu empat hari lepas cam biasalah berhujung minggu dengan keluarga. Bila tanya nak ke mana? Jawapan masing-masing tengok "Karnival Upin & Ipin" jadi lepas tengahari tu teruslah ke Persada Johor (aku ada cerita pasal Persada Johor kat entri pertama).

Diorang punya bergambar sakan sampai full memori enset. Kat sini aku pilih-pilih aja gambar buat kenangan:


Lima gambar bawah ni ada kat ruang legar sebelum masuk dewan:
Yang ni dah berapa kali tukar dah, penuh dengan tandatangan dan coretan...
Antara watak-watak dalam cerita Upin & Ipin - Mael dan entah akupun tak ikut sangat ceritanya. Punyalah ramai orang nak bergambar, last-last diorang bergambar kat situ je, oklah tu.
Boutique? Cam biasa jual souvenir...
Ini mungkin rakaman untuk siaran TV9...
Haaa... pintu masuk dewan.

Tu dia... Ramai sekali yang datang pada hari pertama ni. Sampai ada anak yang pergi ke meja urusetia sebab kehilangan ibu bapa... hehehe...
Antara acara di pentas utama, tak abis-abis acara sampai kitorang balikpun masih ada lagi.
Ni saja nak tunjuk gambar boya kat belakang tu. Sebagai penyelamat kat anak-anak kecil sebab diorang tau nak main je... Memang tak hilang kalau letak diorang kat situ; mak bapakle yang hilang...
Ini booth paling meriah - Berita Adik oleh TV9. Sebab apa, sebab kat sinilah berkumpulnya artis cilik dari 'Idola Kecil' ke hapa ntah dan kat sinilah enset aku full dengan gambar-gambar dan rakaman video diorang...
Ni haaaa antaranya...

Tapikan, dalam pada happy-happy tu... Alamak Afrina monyokle pulakkkk. Terharunya aku nengok gambar dia kat kaki lima depan Persada tu. Bukan apa cuma dah janji datang nengok pameran ajakan, tapi sibukla pulak dia nak main Sand Art yang ada kat dalam. Abang dan adik dia buat tak tau selamba je belasah eskrim...

Dan akhirnya berjaya juga memujuk setelah belikan air laici bersalut Upin & Ipin...

Perghhh... Penat seyyyy...

.