Suasana Di Stesen Bas Kisah Seram UUM: The Untold Story Bertuah Punya Cabutan Bertuah!!! Alamak Nazir Datang Melawat Aku Tak Mampu Menahannya... Kesabaran Dan Kejujuran Diri (Teknik Belajar Menipu ^_^) Koleksi Gambar-Gambar Panas
Cerita Yang Jarang Terkini :

Yang Ini Aku Nak Kongsi: Best Tau

Empayar Utama - Saturday, December 31, 2011 : 39 comments

Sementara tunggu masa nak angkat baju yang belum kering sangat kat ampai, aku menggugel cari skrip Novel yang boleh tukar tukar header bila 'refresh page'. Jenuh juga cari tak jumpa sampai hujan turun balik basah lencun semua baju. Ada tutorial dari seberang sana tapi bila cuba tak menjadi pun.

Last last jumpa jugak omputeh punya; tu yang kalau sesapa refresh belog aku ni atau tekan page entri yang dulu-dulu (hehe tengok ke entri-entri lama aku...?) - header betuka tuka. Best tak? Cakapla best. Tapi gamba tak berapa kemas sebab aku cuma nak test je. Camana pun benda ni bagus untuk mereka yang gila kumpul header atau yang kejap-kejap sakit perut nak tukar header, kejap kejap sakit perut nak tukar header. Nak tukar header pun sakit perut?

Haaaa meh sini adik EmpayarUtama nak bagi satu skrip drama buat tambah duit kocek tahun 2012 ni. Kerjanya tak rumit cuma pastikan gambar yang nak dijadikan header tu mesti dalam format yang sama tak mo rojak cam belog aku aaaa... Bila save dalam .gif - semua dalam .gif; kalau .jpg - semua save dalam .jpg camtulah boleh faham yea :) Saiz gamba pun kalau boleh bagi sama sebab ada kod html belog yang dah tetapkan saiz takut kelakar pulak jadinya bila page belog direfresh nanti. Tak pasal-pasal belog seram jadi belog kelakar seram pulak wiiiiiii. Erkkkk terikut-ikut dah, perkataan wiiiiiii ni popular kat satu websait feveret aku.

<script type="text/javascript">
var banner= new Array()
banner[0]="Image01URL"
banner[1]="Image02URL"
banner[2]="Image03URL"
banner[3]="Image04URL"
banner[4]="Image05URL"
var random=Math.floor(5*Math.random());
document.write("<style>");
document.write("body {");
document.write(' background:url("' + banner[random] + '") no-repeat top left;');
document.write(" }");
document.write("</style>");
</script>

No 5 kaler merah tu untuk tunjuk ada lima gamba. Kalau nak tambah atau kurangkan ikut sukalah tapi kena tambah atau buang juga baris yang ini:
banner[?]="Image(0?+1)URL"

Kat mana nak letak kod ni? Pergi ke Design --> Page Elements --> Add A Gadget --> HTML/JavaScript pastu tempek je dan tengokle jadi ke tak. Pastikan header asal buang dulu (simpanle dalam kocek nanti boleh pakai semula kalau dah boring guna kod atas tu; takpun jadikan 1st header). Jangan lupa pastikan juga lebar dan tinggi #header di skin (template) belog sama ukuran dengan header-header baru ya.

Satu lagi aku pun gatal tangan juga tambah signature hek...elehhhh cam bagus je kan hahahah. Banyak dah tutorial yang ini kalau korang rajin gugel kalau malas gi KAT SINI.

Selamat menyain cek dan selamat berheader-header ^_^



Kisah Seram UUM: The Untold Story

Empayar Utama - Thursday, December 29, 2011 : 34 comments

Jangan baca cerita ni lepas pukul satu pagi nanti tak leh tido kalau nak baca juga pastikan tingkap dah tutup rapat berkunci. Kalau tingkap lutcahaya tutup langsir dan kalau terdengar bunyi ketukan kat tingkap buat tak tau je tau.

Mulanya nak komen sambil bercerita kisah seram aku kat belog Hidupku…
Duniaku… bila Kotak Mancis buat entri Kisah Seram UUM tapi takot panjang sangat nanti jadi satu entri tak elok le. Jadi aku kongsi cerita tu kat sini.

Masa tu tak silap aku semester 7 ceh kira pangkat senior boleh ragging junior hahahahah. Aku tak buat de kerja tu sebab aku ni jenis malas belajar; tiap hari dok men muzik. Masa tu lagu rock kapak jiwang manjang. KPOP belum ada lagi. Lagu pop pun tengah meletup selalu le kitorang dapat undangan kat hotel, army functions pastu tiga tahun berturut jugalah kena iring gamelan bila majlis konvo. Eh apa terbabas citer muzik lak ni aku nak citer seram. Tapi betul aku pernah tengok diorang panggil grup Blogger Sami Siam berkumpul tangkap hantu kat dewan makan depan tasik tu lepas kecoh sangat kes kena tegur ngan 'makcik' dari luar tingkap bilik tingkat 4 blok. Luar tingkap bilik tingkat berapa pun mana ada koridor.

Ok... k… sambung balik. Semester tu aku amik paper advance accounting entah apa subjek aku pun dah lupa tapi lecturer dia smartle. Hensem tu, entah yek tapi dia suka kenakan baju CAMEL lengan pendek sebut betul-betul CAMEL bukan COMEL aaa. Ala yang banyak kocek siap butang sama kaler ngan baju; kat kiri kanan bahu pun ada kocek macam baju technician boleh letak pen, test pen, pendrive, skru driver. Masa tu pendrive belum ada sebab tu aku potong. Kaler feveret dia coklat cerah seluar pun CAMEL jugak pun ada kocek kiri kanan. Sebab aku cerita pasal banyak kocek ni kerana dia isap rokok tapi tak pernahnya bawak. Lighter pun tak ada dok pau je student pastu pakat ramai-ramai berasap luar dewan. Dia ni kalau bagi soalan tutorial siap bagi pilihan jawapan objektif. Ala objektif kacang je tapi jawapan objektif tu banyak betul pilihan contohnya A. I sahaja; B. II sahaja; C. III sahaja; D. IV sahaja; E. I dan II; F. I dan III; G. I dan IV; H……. sampailah last sekali boleh jadi sampai Y. Tak Pasti; Z. Tak Tau.

Tiap kali kuliah subjek dia - student kat dewan kuliah 60-70 orang je mungkin paper tu susah sangat pastu nak ambik paper ni kena lulus dulu dua paper sebelumnya kalau tak sorile tak boleh ambik. Itu pra-syarat tak boleh suka-suka register amik paper subjek-subjek tertentu. Dalam dok men muzik tuang kuliah ntah camana la aku boleh terlepas ke paper advance ni.

Kena satu hari tu; cuaca mendung hujan renyai-renyai; jam dah pukul 2 petang. Sejuk kat luar tambah pulak air-cond kat dalam dewan masing-masing makin sejuk. Dan masa tulah kitorang perasan kat dalam dewan kuliah tu bukan 60-70 orang tapi dekat dua ratus penuh juga dewan dari atas sampai ke bawah. Camana aku nak terangkan keadaan dalam dewan – haaa lebih kurang dalam Cineplex camtu lah. Tapi bukan penuh sebab tengok cerita Ombak Rindu. Masa tu mana ada lagi cerita Ombak Rindu kan?


Tetiba je ada komen dari SHAHIDA SHIDA pasal Ombak Rindu ^_^.

Rasa seram jugak sebab banyak muka-muka kat dewan tu tak familiar. Kereta MAZDA Familia Sporty 4 pintu popularlah masa tu. Lecturer tu pun macam tak berapa selesa kitorang tengok dia berbincang pastu keluar. Lama juga dia keluar tak masuk masuk semua yang ada dalam dewan makin saspen. Dok diam je lah sebab ramai yang kitorang memang tak kenal nak tegur takut. Eh, korang tak seram ke? Seramlah sikittt...

Lepas 15 minit hujan makin lebat siap guruh berdentam dentum kat luar. Tetiba je blup… back out pulak. Lampu Emergency EXIT pun tak nyala. Peluh sejuk terasa dah kat kulit kepala tunggu nak meleleh. Lepas lampu ok balik; berderau darah masing-masing bila tengok dewan makin penuh dengan muka-muka yang langsung kitorang tak kenal. Dewan tu boleh muat dalam 350 orang. Siapa mereka ni? Lecturer boleh tinggalkan kitorang camtu aja. Pat ploh minit lepas tu baru dia masuk dan terus buat pengumuman ‘sori yea sebab dah biasa tengok student saya dalam 60-70 orang je jadi saya cuma sediakan 80 set. Bila saya semak semula – yang daftar untuk paper ni 270 orang jadi saya kena pergi fotostat 200 set lagi kertas soalan. Sekarang boleh mula’. Hampagas betullah rupanya kaki tuang kuliah pat-lima kali ganda rupanya…


Itulah cerita seram aku masa ujung semester 7 waktu ambik exam. Nasib baik tak kena repeat paper tuh. Seramkan…?


Percuma Selagi Boleh, Malaysia Boleh

Empayar Utama - Monday, December 26, 2011 : 30 comments

Ish macam program affiliate pulak - Percuma! Percuma! Tapi bila skrol bawah sekali kena bayar Yuran Penyertaan daaa...

Aku harap benar Pengakuan Bersalah Dan Rasa Bersalah Aku dapat tarik lebih ramai pengunjung ke belog rakan-rakan maya yang aku pomot dalam entri tu.
Dah ramai juga blogger cerita pasal shoutmix akan tamat sesi percumanya. Reminder dari shoutmix ada kat belah atas kotak jerit tapi agaknya kecik sangat tak berapa nampak. Jadi benda tu orang buat tak kisah je walaupun cuma tinggal beberapa hari je lagi.

Satu lagikan, aku perasan kita suka betul benda-benda percuma ni, tu yang Malaysia Boleh! Hahahahahah. Letak kotak jerit ni ada baiknya ada tak baiknya kira seimbang juga. Kebanyakan pengguna internet gunakan shoutbox yang ada dalam blog orang lain sebagai alat untuk promot bisnes dan yang teruknya cuma nak suruh tambah pengikut. Ada yang lebih teruk gunakan sebagai medium untuk suruh blogger yang disinggah tu klik iklan mereka pulak. Belum tentu lagi bila dia singgah pesan, iklan kita dah diklik (untuk yang ada iklan le...) siapa tahu kan...

Terlanjur cerita pasal iklan ni, kepada sesiapa yang pasang iklan pastikanlah link iklan diletak betul-betul kalau tak; rugi je nanti. Ni ha contoh bila link iklan cupcup tak letak dengan betul siap kuar gambar burung mata kuyu nak bagitau korang tak de duit walaupun iklan kena tekan:

Ok balik pasal shoutbox.

Tengah bulan dua dulu ada juga aku cerita pasal widget-widget nih tapi tak serius sangat. Jadi kat sini aku senaraikan antara kotak jerit percuma yang aku jumpa untuk dibuat pilihan:









Tapi kalau tak de pilihan aku rasa lebih baik sebab ramai akan baca entri dan letak link kat kotak komen. Ini pilihan terbaiklah setakat ni ^_^

Satu lagi jam unik aku jumpa; huruf-hurufnya tu orang tau:-

Tengok betul-betul, tak pecaye ke... ^_^



Bersalah Dan Rasa Bersalah

Empayar Utama - Sunday, December 25, 2011 : 21 comments

Entri ini tak ada kena mengena dengan kes langgar kontrak Petronas ke; kes bekas Menteri Besar Selangor atau kes yang sangkak dekat 60 kali tu yea... (Gambar sebelah ni pinjam DetikDaily)

Dua tiga menjak ni aku ada sikit masa baca entri rakan-rakan se'maya' (betul ke aku tulis?) dan
banyak jugalah komen ditulis. Ada yang berkaitan dengan entrinya ada yang tak de kena mengena langsung sebab tak tau nak komen apa tapi tangan ni gatal juga nak tulis. Tapi tengok gaya komen aku memang susahla nak jadi cerpenis apa lagi novelis. Ikan bilis kat dapur pun dah abis; jadi buat jemput-jemput bawang je. Eh pasal lak masuk cerita jemput-jemput ni?

Bukan apa aku rasa bersalah lepas tulis dua komen berkenaan agama dan akidah sebab aku bukan arif soal hukum hakam. Pakcik Arif sebelah rumah memang rajin tegur aku kalau sama-sama keluar nak gi semayang subuh kat mesjid. Dia rajin tegur sebab jarang sangat aku pergi hehe malu le aku :(

Yang pertama pasal 'khusyuk' kat belog Teacher Basariah dan keduanya pasal 'Tudung Bonggol Unta' kat belog Cikgu Ma. Korang kliklah sendiri kalau nak baca apa yang aku tulis sebab tak berani aku nak tempek screenshot kat sini. Takut terulang publish benda sama yang tak betul. Bulan lepas rasanya pun ada terkomen kat satu entri pasal 'jamak'.

Menggigil juga bila Cikgu Ma respon pandangan peribadi aku dalam Misteri Resepi Entri Yang Rahsia ^_^. Aku jadi takut sebenarnya bila baca Selendang Merah juga ingin berkongsi artikel tu sebab  hukum 'haram' itu tidak diperjelaskan sumbernya.


Ini komen dari Pencari Allah kat entri Cikgu Ma yang begitu berhati-hati menyusun ayat kedua

Dan aku rasa sangat bersalah sebab bagi komen atas sesuatu yang aku sendiri cetek ilmu. Sebab tu aku tak mo buat entri berkaitan agama dan hukum hakam dan cuba elak buat entri yang aku sendiri tak pasti...

Iyalah bila rasa diri tu betul baru tulis tapi tak semestinya apa yang kita fikir betul pada kita akan jadi betul pada orang lain. Aku akui ini kesilapan aku. Masing-masing ada pandangan dan tafsiran sendiri, kan? Sesuaike kalau takat tafsiran aja terus publish dan kongsi untuk bacaan umum...

Contohnya Duit Syiling Baru Malaysia ni yang aku ambik dari Portal Bank Negara Malaysia sampai gambar Bunga Raya pun boleh ditafsirkan sebagai lambang Freemason hanya kerana pecah lima; dan lagi teruk bila gambar kat belakang duit seposen yang pecah enam ditafsirkan sebagai simbol "Star Of David" yang menyerupai bendera Israel tak caya cuba Gugel sini. Habis tu kenapa tak tafsirkan lambang kerajaan negeri-negeri dan bendera negeri-negeri yang ada bintang bucu lima tu...

Ya Allah ampunkan dosa-dosaku. Buat Teacher Basariah, Cikgu Ma dan semua - maafkan aku yea... Aku insan biasa yang tidak dapat lari dari lakukan kesilapan...


Misteri Resepi Entri Yang Rahsia ^_^

Empayar Utama - Friday, December 23, 2011 : 27 comments

Masa-masa kecederaan ni, aku abadikan beberapa keratan menarik dalam shoutmix sebelum tukar shoutbox. Bila baca tulisan kengkawan; rasa eh - bagus na ke belog aku? Macam misz eyza yang memang suka dan tunggu aku pos entri. Dulu guna nama far_east ok pe...

Aku tak paham sangat Inggeris tapi cuma tau tinggal beberapa hari je lagi shoutmix free dah tak boleh pakai. Bukan tak nak update selalu; alasan kerja tu paling munasabahla tapi kena berlaku adil pada kengkawan - juga pada diri aku sendiri. Sebab tu sekali aku pos entri agak panjang dan yang betulnya boleh jadi 2-3 entri berasingan.

Rasa tak adil sebab "AKU POS ENTRI UNTUK BERKONGSI CERITA DENGAN KENGKAWAN; AKU PUN HARAP SIAPA YANG SINGGAH AKAN BACA ENTRI (ENTRI-ENTRI) AKU. SEMUA ORANG PUN NAK BLOG MEREKA DISINGGAH DAN ENTRI MEREKA DIBACA (kecuali tujuan beriklan semata-mata). KALAU DOK POS 5-6-7 ENTRI TIAP HARI BILA MASA AKU NAK LAWAT DAN BACA ENTRI KENGKAWAN?"

Bukan cara aku untuk buat banyak entri harap ramai datang baca pastu aku sendiri tak nak pergi baca blog kengkawan. Kalau semua blogger camni; sendiri baca sendiri punya entrilah... Aku suka baca blog sebab tu pergerakan blogwalking aku saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangatlah lambat.

AVI (gambar hensem atas tu) walaupun blog dia muncul Nov 17, 2011; dah ada akaun dari bulan Ogos 2010 lagi. Guna segala pengalaman selama setahun lebih untuk Perkongsian Hot di Facebooknya. Memula dulu letak widget serumpun (sekarang dah buang) untuk tarik minat pengunjung dari Indonesia sebab tu majoriti pengunjung datang dari sana. Agak susah juga dia nak kekalkan kedudukan yang jatuh dari 101,580 ke 285,662 dan tengokle ranking terkini.

Jika dilihat dari kandungan entri - tiada label cuma akan ada perkataan 'viral', 'kongsi', 'rakan', 'facebook', 'share' dan paparan video (Ini keywords ke bang?). Tajuk berkaitan fesbuk tapi tak nampak akaun fesbuk.

Nampak tak nama Emy Sharmimi Nadia ? Dia ni bulan Ogos baru pos satu entri. Tiap bulan pun satu entri je cuma bulan doblas agaknya sebab banjir jadi tak tau nak buat apa, adalah 6 entri. Memula orang tak tengok pun blog dia tapi dua tiga menjak ni boleh tahan siap dapat banyak gak komen. Dia rajin blogwalking dan guna ayat yang bukan skema hahahahampagas tul ko nih Emy. 5 bulan je dah ada 670 followers (aku setaun berjanggut tau hahahahah). Entri sikit tapi terang cakap aku suka gaya dia menulis.

Nak tengok entri yang memang sikit tapi dapat komen gila-gila punya banyak? Walaupun blog samaran tapi bila diletak kat tempat yang betul (entri sesuai dengan persekitaran pembaca) haaaaa tengok camana respon pembaca:
Sebenarnya tak ada follower langsung pun tak apa; satu entri je pun boleh dapat ribu riban pembaca dan komen pun ribu riban jugak.
Aidanatasya (Ini tambahan je, tak pernah singgah pun kuangkuangkuangkuang ajo tul haku nih) siap ada fesbuk dan takat tengah
bulan doblas 1,564 followers. Tiap entri dapat ratusan ada yang ribuan pelawat. Punyai rangkaian kengkawan yang saling papar entri-entri kisah artis dan sensasi.

Tapi bila setiap pengunjung cuma singgah seminit lebih; majoriti cuma sekali view (auto click ke?) dan tak bacapun entri.
Sapa berani lawan kawan dia ni yang boleh pos 174 entri dalam bulan Feb dan dekat tiga ratus entri bulan Mac 2011? Tau apa tujuan tuanpunya blog belasah dekat lima ratus entri untuk dua bulan berturut-turut tu?

Jadi antara lima kat atas tu - korang nak jadi yang mana satu? Aku nak jadi diri aku sendiri, nak orang kenal aku yang macam ni lah juga... ^_^


Meremang Bulu Tengkuk

Empayar Utama - Wednesday, December 21, 2011 : 38 comments

Cerita ni aku karang sendiri kalau salah tolong betulkan tau. Disebabkan ianya ikut pemerhatian aku, takut jugalah salah maklumat pulak nanti. Kalau tak berjaya meremang naikkan bulu tengkuk mungkin boleh naikkan trafik sekurang-kurangnya kannnn...

Gambar sebelah pulak aku ambik kat blog Sanorhizam seram wooo. Tak caya gi baca manyak cerita hantu kat situ.
Aku nak cerita pasal tukaran matawang asing link atau omputehnya link exchange. Ada 2 bahagian je yang aku nampak :

1. untuk kepentingan diri sendiri. Ini pun ada banyak cabang; tapi secara amnya dicipta untuk mudahkan tuanpunya blog itu sendiri. Kalau ada pengunjung yang datang ke blog tersebut dan minat untuk klik link blog yang dipaparkan oleh tuanpunya blog tu – kira untunglah blog yang dipaparkan tu sebab kena klik oleh pengunjung. Ini bukan situasi menang-menang (win-win situation) cuma mudahkan tuanpunya blog nak lawat link-link yang dia sendiri paparkan. Antaranya:

a. blog list atau link list yang disediakan blogger. Ianya jadi win-win situation bila berlaku pakatan pembangkang antara dua pihak (A setuju letak link B dalam blognya dan B juga setuju letak link A dalam blognya)

b. Follower widget. Apa yang bagus kat sini aku pun tak pasti (tapi aku letak jugak hahahahampagas tul) sebab sebahagian ikon follower tu bukan ada letak link punnn...

c. Auto-Linkies yang senaraikan link – hanya mudahkan tuanpunya blog lawat balik pengunjung yang letak link kat situ (kalau dia nak lawatlah kan…) tapi bagi pengunjung yang malas blogwalking; bila terjumpa blog yang ada senarai link ni kira bonuslah takyah buang masa pergi tempat lain dah… Sama jugak cam Commentators Widget yang tunjukkan senarai pengomen dan inilah senarai pembaca blog kamu...

d. Linkwithin – ini buat lawa dalam blog aja sebab ia cuma paparkan link-link entri lama yang berkait dengan entri yang sedang dibaca (yang ini pun aku letak hahahahapebendalah aku nih). Lebihkurang je cam Popular Posts yang disediakan blogger. Bukan link exchange pun.

2. untuk faedah pihak yang join. Kat sini bolehlah dikatakan berlaku win-win situation walaupun pada dasarnya kalau orang tak klik link tu tak naiklah trafik kita; kannnnn???? Biasanya link yang ada kat sini siap dengan gambar barulah nampak cantik tambah lagi tajuk yang agak merapu sikit memang orang suka nak klik. Antara program popular:

a. Busuk.org
b. GuaBlog.com
c. OhBelog.com
d. Apesal.com (yang ini ambik masa sikit tunggu kelulusan berbanding 3 program atas)

GuaBlog.com dan OhBelog.com sebenarnya duplikasi progam omputeh - Blogobo.com tapi semua program ini janjikan trafik bila kita paparkan web/blog orang lain dalam blog kita; cuma letakkan kod widget yang diberi ikut kesesuaian sendiri.

Aku ni pandai tulis je tapi tak buat pun. Ada, aku letak kat satu blog baru (opsss sori aku privatekan bermula 1.1.2012) memang untuk cuba terai test program tu semua kalau tak - takde nya aku cerita...

Atas ni screenshot 17.12.2011 baru pasang widget GuaBlog.com je

Yang ni pulak screenshot 18.12.2011 lepas tambah widget OhBelog.com

Nampak cam ok lah sebab lepas pasang widget-widget tu aku terus cabut balik kampung potong nangka; dan dalam tempoh 36 jam dapat 41 trafik hits tanpa buat apa-apa...

Yang ni pulak lepas tambah widget Busuk.org dan Apesal.com dan aku biarkan aja blog tu satu hari satu malam. Memang trafik naik dapat 116 hits tu. Hahahah blog baru tak berusik pun, aku dah mula berfikir-fikir nak letak semua
widget-widget tu kat Ada Cerita, Ceritalah... Sesiapa yang belum pasang tu; trylah, dah terbukti ni...


Camana Nak Buat?

Empayar Utama - Saturday, December 17, 2011 : 23 comments

Kalau minum ramai-ramai banyakle cerita yang keluar. Ada sorang tu kerjanya buat fieldwork ngan satu bank; tugasannya ambik gambar tempat kerja pemohon pinjaman sebagai bahan sokongan untuk mudahkan kelulusan nanti.

Katanya kerja pejabat agak senang sikit nak buat tapi satu kerja ni dia pening sebab boss suruh buat fieldwork kat tempat kerja pemohon tu jugak...

Gambar yang bawah ni kalau tunjuk kat boss tutup
mata je mesti pinjaman tu lulus punyalah hahahahahah. Ini kes fieldwork pemohon kerja pejabat la kan?
Kira ok la tu. Yang dia pening tak sudah sebab boss mintak fieldwork kat tempat kerja sorang pemohon pinjaman tapi kerja sebagai nelayan. Takkan nak ambik gambar laut? Tulah tempat kerja dia kan...
Kalau nak ambik gamba dia tengah tangkap ikan tengah laut pulak, member aku kata dia kena sewa satu bot lain nanti tak nampak pulak gambar customer tu atas bot, aku
pun tak boleh bayang camana...

Kitorang cuma bagitau dia, google ke pastu tunjuk kat boss "Boss kerja nelayan macam ni lah bosssssss; kesian diorang tau. Itu pun nak kena ambik gambar ke?"
Bila aku google kat internet, banyakla pulak gambar-gambar best rasa nak masukkan semua dalam entri nih... ^_^


Tak Buang Masa Ke

Empayar Utama - Thursday, December 15, 2011 : 22 comments

Ingat lagi pasal Networks Blom Cukup masa aku buat Jampi Perasap Kemenyan Nak Bagi Trafik Naik? Salah satu cara yang aku cadangkan ialah ping kat grup fesbuk. Aku pun ada bagi 41 grup tak masuk grup yang aku tak bagi. Aku rasa tak payah bagi lagi baguslah. Link-link grup tu pun aku dah buang.

Sebelum ni tiap kali ada entri baru aku akan ping kat grup-grup tu. Tapi tak tengokle pulak berapa klik yang dapat. Lebih lima puluh grup  
jugakle rasanya dan beberapa hari lepas, disebabkan line tenet yang memang tak boleh diharap kebetulan aku kena konsentret kat kerja audit; aku ping le 3 entri terakhir.

Rasa penat dan buang masa aja tau... Tengokle bawah ni aku biarkan sampai 2 hari. Tak de satu entri pun dapat klik yang memberangsangkan. Tak sampai doploh lepas ping kat lebih lima puluh grup! Terang cakap kalau tiga pat kali ping pun ambik masa juga. Memang aku kecewa sebenarnya dengan hasil keputusan ni.
Selalu juga nampak kawan-kawan ping tempat-tempat yang sama aku ping entri jadi nak tanyale - bagus ke klik view dari grup fesbuk ni? Adakah ianya lebih baik dari blogwalking? Atau lebih baik dari carian search engines?

Sharelah ngan aku sebab aku tak boleh buat semua ni sepenuh masa...


Satu Perjalanan...........

Empayar Utama - Saturday, December 10, 2011 : 56 comments

Makin hari makin teruk line internet kat tempat aku. Bila 'call' buat aduan jawapannya stended 'banyak dah kami terima aduan dari kawasan tempat encik' abis tu diorang ni asyik terima aduan aja ke? Actionnya bila?

Tu yang tak boleh buat apa sampai pecah rekod dah ni tiga ari berturut dok buat posting ajalah kerja aku.
Kat bawah ni gambar Segmen " jom follow blog remyhazza " dalam Entri dia 1 Disember 2011... Sori yea Remyhazza aku tak sempatlah nak join dengan line tenet yang ntahapahapantah dua tiga menjak nih.
Errrr, tajuk entri ni aku pilih sebab rasa rugi pulak tak sempat nak join segmen tu. Ini segmen pertama rasanya yang beliau buat tapi terang cakap, Remyhazza antara rakan maya yang aku sayang. Walaupun baru je buat sesi jengah menjengah pada 24.10.11 (tak sampai limapuluh haripun), dia terus jadi pembaca setia jadi tak rugi kalau sesiapa follow blog dia.

Satu lagi dia ni memang tak lokek bagi pandangan sebab boleh kata entri-entri aku lepas tu akan ada komen dari dia. Kalau kat shoutbox tu tak yah cakapla, pantang jengah pasti dia akan jengah balik ada satu ari tu aku saja je visit dia 5 kali; perghhh 5 kali gak dia respon balik kat shoutbox aku hahahahahah bestla susah tau nak dapat kawan sporting cam Remyhazza ni.

Kepada mereka yang terbaca blog aku ni pergilah jengah. Blog dia ok, tak serabut bagai ngan Inspektor Gajet dan widget mengarut. Dan yang bagusnya entri dia banyak gambar. Boleh kata semua entri tu adalah pengalaman sebenar tak kisahlah sama ada pergi berjalan ke; majlis ke; shopping ke; nengok wayang ke; yang penting dia kongsi semua tu ngamlah ngan tajuk blog dia Satu Perjalanan. Aku pun harap cita-cita beliau tercapai sebelum hujung tahun ni.

Dan hehehe buat Remyhazza - this entry is my "special gift for a special person" thanx ya bro...


Demam Kepedasan

Empayar Utama - Friday, December 9, 2011 : 19 comments

Segan aku nak tulis ni tapi rasa tak selesa kalau tak tulis. Macam nak demam pun ada jadi aku tulislah yea mana tau ilang rasa nak demam ni nanti. Masih berkisar tentang trafik yang libatkan follower. Alammmmmakkkkk follower lagi ke? Bukan apa aku suka sangat dan setuju dengan tulisan FARHANAH ADZLAN dalam entri Cerita Aku Tentang Follower=)

Selalunya blogger 'agak baru' suka guna ayat tak boleh blah tu dan aku rasa memang tak sesuai kerana blogger yang 'agak lama' (aku
tak maksudkan otai) mudah baca pos entri diorang sebab masih belum banyak dan boleh nilai untuk follow terus atau follow kemudian. Tapi widget follower ni antara medium menjana trafik jadi rasa desperate tu pasti ada.

Diri sendiri tau blog tentang apa tapi bila berkunjung ke blog seseorang yang tak ada kaitan langsung dengan blog kita; panggil orang datang pastu suruh 'follow me follow
you back' hahahah apa cerita?

Aku bajet diri sendiri - blog rojak; mana tau visit doploh
blog yang ekstrim politik tambah lagi doploh blog perubatan; pergi lagi seploh blog Games. Nampak shoutbox kat blog diorang terus tulis 'follow me follow you back' patut tak? Kalau dah follow pun ikut suka diorang le nak follow balik ke taknak tapi biasanya ayat tak boleh blah tu macam suruh diorang  follow dulu pastu baru kita akan follow balik.
Kenapa nak orang follow kita untuk tunjuk follower ribu riban dalam blog? Ada ke statistik yang tunjukkan bilangan follower yang banyak tu jadikan blog seseorang femes atau mudah diakses melalui carian search engines? Andaian aku - bila ada 200 follower; mungkin tak sampai 20 jadi silent readers dan boleh jadi akan ada 100 readers yang sedia beri komen setelah baca entri. Sebaliknya; bila ada 2,000 follower; mungkin tak sampai 20 jadi silent readers dan boleh jadi juga hanya 30 readers sahaja yang sedia beri komen. Follower lain jadi penyeri blog. Kena ingat yang ini: Sesi blogwalking atau ziarah blog tak menjanjikan entri kita dibaca oleh
pelawat. Tapi 'unik trafik' per IP Adress per visit akan bantu tingkatkan trafik - itu saja. Itu pun dikira satu visit dalam 24 jam walaupun berkunjung 30-40 kali sehari ke blog sama.

Rasanya tak ada backlink dari follower widget tu yang bantu naikkan ranking (Alexa) atau PR (Google). Senarai follower tak janjikan apa-apa tapi jumlah visitor tiap 24 jam itulah yang penting. Untuk mudahkan pengunjung tinggal jejak dan mudahkan kita balas balik jejak selain dapat tau berapa ramai tengok blog kita tiap hari; cara paling mudah - pasanglah kotak jerit tu. Ianya memang membantu dan jauh lebih baik dari ayat 'u jump ai jump'. Nasihat untuk diri aku sendiri - ziarah blog cam biasa jangan men tipu cara baru tepek link kat semua posting orang dalam grup-grup fesbuk tanpa jengah blog-blog tu.

Er, aku nak cari air. Rasa pedas dan pijarlah mulut dan tangan aku ni tapi rasa nak demam tadi dah ilang...

Malu Nak Menjerit

Empayar Utama - Thursday, December 8, 2011 : 14 comments

Betul-betul tak sempat nak blogwalking dan baca entri kawan-kawan semua. Aku dapat tengok-tengok sekali lalu masa kat opis (seminggu dua ni sibuk buat preparation untuk audit satu kompeni) dan ternampak komen oleh sdr musa pasal screen tak cukup luas bila guna netbook.

Masalah timbul bila tak dapat nak komen kat shoutbox yang biasanya  terletak kat penjuru kanan bawah blogpage. Ianya boleh diatasi dengan mengecilkan saiz page tu atau 'zoom out'.



Klik imej-imej yang ada kalau nak tengok lebih jelas yea.

1. Jika guna Mozilla Firefox - kadang-kadang Menu Bar untuk cari perkataan 'View' pun tak ada. Caranya - tekan Kotak Oren Firefox kat atas kiri tu; tekan Options dan tekan Menu Bar.
Menu Bar seperti di sebelah ni akan keluar kat bahagian atas screen. Dah tu bila kita jengah sesuatu blog yang ada shoutbox statik yang paparkan separuh je kotak jerit tu; pergi ke
'View', Zoom dan tekan Zoom Out. Boleh ulang beberapa kali sampai puas hati.

2. Jika guna Chrome, cari gambar spanar kat bahagian atas kanan. Tekan spanar tu dan cari Zoom.

3. Untuk Internet Explorer (IE) pula; pergi ke kotak 'Page' kat atas kanan juga. Cari 'Zoom' dan pilihlah 75% atau 50%.

Kat bawah ni shoutbox yang keluar tapi kolum untuk isi nama, website/blog dan komen terlindung (tak nampak) dan ini adalah kerana netbook tak support full screen.
Tapi bila dah dizoom-out jadilah macam gambar bawah kanan tu:

Buat sdr musa; mR.aSLaN dan yang lain-lain kalau masih minat nak cuba buat auto-slide (hide show) tu cubalah baca Kemas Blog Sikit mungkin membantu...