Home » » Ini Bukan Tutorial

Ini Bukan Tutorial

Empayar Utama - Wednesday, June 19, 2013 : 9 comments

Jika cerita yang dikongsi rasanya sudah agak banyak dan kita fikir sebahagiannya menarik bila dipamerkan; bolehlah guna 'Jump Break' atau pasang 'script Read More'.

Bila letak lebih dari 1 cerita di 'Home Page' pula - rasa cam tak besh kalau takde gambar / imej.
Kat sini aku cuba berkongsi 3 paparan untuk tujuan itu (tapi saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan ya) iaitu penggunaan 'html'; penggunaan 'border'; atau tanpa guna apa-apa di awal entri pos (3 cara untuk mulakan entri dan bagaimana hasilnya jika ditambah penggunaan 'Jump Break') :

a) Penggunaan 'html':
<div style="float: left; padding-left: 10px; padding-right: 10px;">
IMEJ
</div>
ENTRI POS
<div style="clear: both;"></div>
SAMBUNG ENTRI POS SETERUSNYA

b) Penggunaan 'border':
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" style="margin-left: 0px; margin-right: 0px;"><tbody><tr><td align="left" width="50%">
IMEJ
</td>
<td align="justify" width="50%">
ENTRI POS
</td></tr></tbody> </table>
SAMBUNG ENTRI POS SETERUSNYA

c) Tanpa guna apa-apa pula:
ENTRI POS
IMEJ
SAMBUNG ENTRI POS SETERUSNYA

Penggunaan salah satu sama ada a) html atau b) border tidak perlu tambahan 'script' untuk kita buat paparan 'Read More' di 'Home Page'. Cukup dengan menekan butang 'Jump Break' yang disedia oleh blogger.com. Contoh :

Saiz imej perlu disesuaikan kerana jika tidak - akan ada sedikit jarak atau 'gap' antara Anyir dan Jakarta ish aku nih; antara entri dengan sambungan entri pos seterusnya.

Kelemahan penggunaan border pada permulaan entri ialah paparan yang tidak konsisten bila guna pelayar internet berbeza seperti Orkut, Safari, Pepsi, Mozilla, atau apa sajalah yang tersedia selain dari Chrome dan Internet Explorer. Itu sebabnya Dhinai Adnan bersungguh-sungguh menegur cerita aku yang tak dapat dibaca (huhuhu sedey)
Terima kasih bro. Ko guna Mozilla kannnnn. Inilah pandangan dari udara bila di'view' menggunakan Mozilla:


Cara ketiga iaitu c) Tanpa guna apa-apa (maksudnya tanpa imej pada permulaan entri yang tak perlukan 'html' atau 'border' tetapi ingin letak 'Jump Break' ) pula; pun boleh juga. Tetapi jika ditambah 'css style' serta 'script' yang bersesuaian; hasil paparannya lebih kemas kerana imej (jika ada) dalam entri pos akan jadi permulaan entri. Contohnya seperti di bawah ini:




Sebenarnya banyak cara nak buat ringkasan entri nih selain dari imej dan entri. Sama ada dalam bentuk link sahaja, entri pos sahaja, imej dan tajuk sahaja, scrolling, atau ikut suka hati korangler. Semua contoh ni ada aku kongsikan di laman utama sama ada dalam entri pos, sidebar atau pun berasingan.

link sahaja:
1. Di menu bar - lihat 'sitemap'
2. Di sidebar - lihat Khazanah (Blog archive)
3. Di entri pos - lihat 'label'
4. Di entri pos juga - lihat related posts (Baca cerita-cerita ini juga)

entri pos sahaja:
1. Di menu bar - lihat 'tutorial'

imej dan tajuk sahaja:
1. Di bawah menu bar - Carousel
2. Di entri pos - lihat nRelate
3. Di entri pos juga - lihat LinkWithin
4. Di Accordian sidebar - lihat popular posts (Alamak Ada Poplar Pulak)
5. Di Accordian sidebar juga - lihat recent posts (Cerita Sebelum)

imej dan entri:
1. Featured Slider - Spesifik untuk Label Pelik
2. Tabber Tab - Label berasingan setiap tab

Untuk tutorial, mintak tolong pakcik gugel pulokla yea, aku lom sempatler nak buat :)


related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

9 comments:

  1. @Knor

    Makanla ubat hehehe; nanti saya singgah lama sket kat sana aaa

    ReplyDelete
  2. lama tak main coding blog ni,nak cari dia,fuhh jenuh jugak lah..hehe..apa pun bro,tiap bln kena dload template data semua utk backup,mana tau tiba2 blog tak leh bukak..sbb pernah jd dlu kat blog kawan,nsib ada backup

    ReplyDelete
  3. Kena kakak bila ada coding macam-macam mulalah rasa bercelaru. Tak terbuat pun..

    ReplyDelete
  4. aduss....aku dah mula pening bila baca entry ni....hihihi...apa apa pun ini hanya pertolongan kecil sesama blogger.

    ReplyDelete
  5. kena penghayatan minda & kepala hotak sepenuhnyer utk bace entri encik empayar kali ini..

    muehehehhe...

    ReplyDelete
  6. Nak tanya la...blog masih ada virus malware walaupun dah delete benda yg berkenaan dgn virus tu.knp ea?

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...