Suasana Di Stesen Bas Kisah Seram UUM: The Untold Story Bertuah Punya Cabutan Bertuah!!! Alamak Nazir Datang Melawat Aku Tak Mampu Menahannya... Kesabaran Dan Kejujuran Diri (Teknik Belajar Menipu ^_^) Koleksi Gambar-Gambar Panas
Cerita Yang Jarang Terkini :

Wasiat Buat Isteri...

Empayar Utama - Saturday, February 23, 2013 : 23 comments

Berat rasanya untuk aku menulis yang ini. Tapi siapa tahu jika aku yang akan pergi dahulu (Allah saja yang mengetahui).

Buat isteriku; oleh kerana kamu telah bergelar ibu, emak, mama, mami, ummi, bonda, atau apa saja panggilan dari anak-anak untuk seorang ibu; ada beberapa pesanan istimewa untukmu.

1. Tiada harta bertimbun, tiada emas berkepuk, tiada wang ringgit berkoyan yang dapat kutinggalkan - hanya teratak usang buat kamu dan anak-anak berteduh selain anak-anak penyambung zuriat yang akan mendoakan kita InsyaAllah.

2. Usahlah kamu membezakan anak-anakmu hanya kerana pangkat atau harta; hatta tahap pendidikan yang telah mereka capai. Begitu jua dengan cucu-cucu kamu (jika mereka beroleh zuriat insyaAllah)

3. Janganlah di antara anak-anak kita itu ada 'anak emas' yang sukar ditegur; jangan ada 'anak suruhan' yang dianggap hidup bekerja untuk kamu; jangan ada 'anak yang tidak dipercayai' sehingga sanggup memanggil orang lain untuk kamu walaupun anak berada di depan mata.

4. Setelah mereka berkahwin, lepaskanlah mereka bersama tanggungjawab baru mereka; usah anggap mereka masih lagi anak-anak kecil. Mereka juga ada tanggungjawab untuk sebuah keluarga; dan jika itu anak perempuan - fikirkanlah yang mereka juga akan menjadi seorang ibu, emak, mama, mami, ummi, bonda, atau apa saja panggilan dari anak-anak untuk seorang ibu; sama seperti kamu nanti.

5. Hargailah pengorbanan anak-anak serta menantu (jika mereka telah berkahwin) yang sedia menemani kamu bila keseorangan setelah tiadanya aku nanti.

6. Janganlah mengharap keajaiban berlaku di depan mata, sekelip mata bila apa yang kamu hajati dan ingini itu sebenarnya perlukan waktu untuk disedia dan disempurnakan.

7. Sebaiknya usah diperguna kuasa terhebat kepada anak-anak kita. Janganlah sesekali ungkap perkataan 'derhaka' itu hanya kerana sedikit tersinggung. Kita masing-masing berbuat kesilapan.

8. Dan yang paling penting; aku akui amal ibadatku amat kurang serta cetek berbanding kamu. Akan tetapi segala yang kamu lakukan selama ini janganlah dicampur aduk dengan prasangka yang menuju kepada syirik/khurafat. Percayalah kepada Allah Yang Esa; bukan kepada mereka yang menyengutukan Allah (Nauzubillah...)

Aku doakan yang terbaik untukmu, semoga kamu tabah; semoga hatimu berubah bila membaca tulisan ini atau setidak-tidaknya ianya disampaikan ke telingamu oleh mereka.




Entri Tak Popular

Empayar Utama - Monday, February 18, 2013 : 21 comments

Jeles tul bila singgah kat belog korang; nampak popular pos sebab cerita-cerita rojak aku tak boleh keluar punnnn. Sudah ku cobak beberapa kali namun hasilnya hampehlar. Ada belog-belog tu siap buleh timbul tenggelam timbul cam nek tangga cantik betul aku nengok. Sampai meleleh leleh air liur limau yang aku tengah makan ni.
Hehe sori aku tengah mentekedarah limau Raya Cina sapa bagi ntah. Ada yang masam tapi aku belasah je. Eh kita balik kat topik asal.
Dapat camni pun ok pe ----->
Entri Popular


Bukan apa, aku suka nengok belog Diana Aziz masa dia buat Entri Paling Popular minggu lepas. Aku cuba buat ikut tutorial yang digugel:


Hasilnya?
Macam kat bawah ni:







Dia tak nak keluar der agaknya sebab semua tak popular, pageview tak sampai seratus pastu semua pageviewnya sama kot. Aku fikir nak letak secara manual, satu pun cukuplah. Aku ada pilih 3 cerita lama korang boleh cadangkan tak mana satu yang sesuai untuk aku tempek kat tepi tu?



Ehhhh Dah Menang Ke?

Empayar Utama - Friday, February 15, 2013 : 19 comments

Siang tadi dalam kotak surat ada satu pesanan dari POSLAJU suruh ambik barang kat Larkin. Jenuh juga mikio siapa agaknya bagi aku hadiah sempena Raya Cina (tak pun hadiah Valentine kuangkuangkuang ^_^).

Bila nengok nama pengirim 'Remyhazza' alamak, alamak - dah menang ke? Baru je Abang Remy
hapdet Bloglist dia 3 jam tadi. 2nd Year Ohsem Anniversary pun baru separuh bulan, lom habis lagi.







Bukak-bukak je kan, jeng jeng jeng:


Terima kasih yea Remyhazza atas hadiah dan tanda ingatan buat putera bongsu saya. Jasamu ku kenang. Terharu sebab kita hanya kenal melalui belog saja.

Buat Remy dan kengkawan yang tersinggah; meh nengok dan dengar apa pesanan Ashraaf:



Program Affiliate Jana Ribu-Ribu

Empayar Utama - Saturday, February 9, 2013 : 13 comments

Terbuka juga kepada yang berjaya jangan malu-malu berkongsi di sini. Mungkin ada yang nak cerita kejayaan sebenar dari bulan pertama hingga ke tahun lima dan cuba bahagikan pendapatan itu dengan 60 bulan; berbaloi-baloi tak.

Saja je bukak dashboard kereta (mana ada kereta) belog nampak komen anon
buat aku teringat cerita-cerita lama pasal affiliate.

Bukan banyak na pun, antaranya Kerja Untuk Yang Malas Kerja [Ucapan Tahun Baru 2011 dah dipadam tapi ayat kat bawah ada lagi "Menjelang Hari Raya tahun baru 2012..." hehe. Masa tu tertera 50 kekosongan. Ari ni
masih ada 20 lagi. Hamboih, dekat 2 tahun baru 30 orang je join? Bes tu dalam dua tahun ke belakang ni semua member kat situ memang tak untung derrrr....]; Berselindung Di Sebalik Replika [Sekarang ni dah tak de ayat mengarut-ngarut kat laman utama. Terus je login atau register; susahle nak ngutuk lagi];

Mana Lesen? [lepas tunjuk testimoni terakhir, hanya tambahan 24 je yang dapat duit ciput... yang lain bungkus. Kemaskini ialah pada 11 Mac 2012 maknanya dekat setahun program ni beku; kena tunjuk tesmoni dulu tau baru boleh dapat duit]; dan terakhir member yang Bebas Tapi Terbelenggu aku kena marah ngan Sujairi sampai Dinding Runtuh!!.

Tuan-tuan punya laman affiliate ni bukan ajar menjana duit. Diorang bagitau korang kena pastikan:

1. senarai e-mel korang dah cukup banyak untuk berpenat lelah buat promosi dan senarai e-mel tu turut disapu oleh tuanpunya program. E-mel ciput jangan mimpile...

2. dah join forum-forum; tukaran wang link; laman-laman sosial atau apa saja asal link kamu tu disebarkan hatta ke planet-planet jika boleh. Lagi canteeekkk jika followers atau friends korang melimpah ruah. Kalau tak tuanpunya program masyuk sikit sangat (tokey peduli hapa kalau korang tak dapat duit)

3. kena buang masa buat promosi walaupun 'gah' kata part time lah; kebebasan kewanganlah. Ada kerja belum tentu ada gaji, tak ada kerja komfom tak bergaji. Tokey je yang tak yah kerja tapi korang bagi dia gaji

4. bayar dulu pastu syoh syoh gi buat kerja untuk tokey hahahahahampagas tul camni punya kerja pun ada kannn

5. korang tak dapat apa-apa ilmu selain dari laman web yang sama (ala yang korang bayar tuuuuu) pastu berlawanlah korang kayakan tokey. Baca perbandingan bila Akal Melampaui Batasan.


Baca apa muka depan ebook ni tulis?

Tajuk cerita ni sebetulnya Mana Satu Program Affiliate Yang Jana Ribu-Ribu Kat Tokey Dalam Masa Paling Singkat? tapi cam panjang sangat. Errr, tanya sikit - korang tau tak tuan punya program merangkap tokey tu sesama diorang siap ada satu forum sendiri untuk diorang berdiskusi dan buat perbandingan program siapa buat untung lagi manyak? Aku tak tau ^_^


Review Mereka Yang Terpilih

Empayar Utama - Tuesday, February 5, 2013 : 15 comments

Aku cilok tajuk ni dari encikcopypaste aka kopi pasta yang menunggu dan akhirnya berjaya sebagai follower kelapan ratus. Sempat dia bergaduh jap ngan Devilz Adrian nak dapatkan nombor tu.

Itu yang Devilz Adrian main acah acah kejap follow kejap keluar kejap follow kejap keluar akhirnya tewas juga (eh
aku main-main aja, jangan percaya tau)

Review nih bagi aku dalam ertikata lain berkongsi promot belog kengkawan yang kita tulis tu. Biasanya ada beberapa ayat untuk pembaca dapat bayangan kasar akan laman yang direview tu sebelum menjengah ke sana. Ianya boleh jadi terperinci, ringkas atau terus saja bagi link (ala macam tak biasa je; serupa link iklan tuuuuuu). Dan carareview ni pun boleh jadi macam-macam:

- Ada yang tulis secara skema (nak jaga hati kawan hahahahahah);
- Ada yang tulis berdasar keadaan semasa atau ikut kesesuaian entri tuan pengreview (errrr betul ke ayat aku nih?) macam yang aku selalu jarang buat;
- Ada yang review pasal appearance belog tersebut (pilihan warna, widget yang ada di situ, header cantik/tak cantik, macam-macamlah) siap bagi cadangan macam tu macam ni buat tuan punya belog susah hati hahahahahah;
- Review mengutuk belog pun ada (ini reverse psikologi sebenarnya). Trafik mencanak naik tauuuu.
- Trend terkini ialah review belog sendiri pastu orang lain akan tolong copy paste review tu. Yang ini boleh nampak menerusi segmen, GA atau kontest.

Pada aku, review mereka yang terpilih beri win-win situation kepada kedua pihak cuma aku lihat belog-belog popular tak berapa berminat berkongsi. Mungkin cara ni agak bagus jika dipraktikkan oleh mereka yang tak begitu aktif berblogging cam aku ^_^

Bes tu apa kaitannya cerita ni dengan kopi pasta vs Devilz Adrian ? Entah...

Perjalanan Kita Masih Jauh...

Empayar Utama - Saturday, February 2, 2013 : 33 comments

Alamak segan betul aku bila Remy tegur siang tadi.

Aku bagi sokongan dengan melekatkan entri ni hingga 28 Februari 2013 sampai pukul doblas tengahmalam.
Tapi entri penuh ni hanya dibuka hingga malam Raya Cina. Lepas tu aku akan tinggalkan banner kat atas entri seterusnya dan sesiapa berminat nak baca bolehlah tekan banner tu nanti yea :)

Abang Remy ni kan memulakan dunia bloggingnya pada Sabtu, 29 Januari 2011 dan tak pernah join mana-mana GA, segmen maupun sebarang contestpun untuk sembilan bulan pertama dia berblog. Seingat aku dua kali je dia tukar template dan header belog dia. Dulu ijau sekarang itam.

Sembilan bulan lepas tu, haaaa pada 8 Oktober 2011 segmen pertama yang dia join - Ramaikan Follower, Dapatkan Pembaca anjuran Hasrul Hassan. Dalam bulan yang sama juga Remy menghargai sokongan pembaca dan pengikut beliau dengan membuat segmen pertama - 100 FOLLOWERS CELEBRATION !!!!!. Aku tak ikut yang ini sebab tajuknya yang aku faham hanya untuk 100 followers pertama dia sahaja :( Ahhhhh lupakan hahahahahahah

Untuk sembilan bulan kedua pula (erkkkk macam pompuan ngandung eh iya ke?), Remy belum begitu aktif bersegmen, berGA maupun masuk contest – hanya 16 je dan dalam tempoh itu juga Remy sendiri buat 2 segmen untuk tambah pembaca dan followers blog beliau. Masa tu kan, agaknya sibuk sangat dengan 'sampling'; sebab tu dalam bulan April 2012 dia langsung tak sempat join mana-mana segmen.

Dan hanya selepas bulan Julai 2012 barulah nampak Remy serius menambah siri-siri entri beliau selain dari sampling, jalan-jalan cari makan, review wayang, Wordless Wednesday selain entri-entri santai sebab dari bulan Julai 2012 hingga hari ini, tidak kurang dari 55 segmen dia masuk. Akupun tak dapat nak kejar tuuuuu.....

Tapikan, selain berjaya kalahkan aku dalam menambah bilangan pembaca dan followers; hadiah pun banyak jugak dia dapat. Aku suka dua hadiah yang dia terima masa bulan Oktober 2012:
(Tekan gambar kalau nak baca ceritanya)
Ish, dah merapu la pulak aku nih. Sebelum inipun sebenarnya aku ada buat review pasal segmen Remy kat sini; kat sini; dan yang last tu kat sini. Sampaikan yang last tu baguznet pun bagi reminder kat aku pasal pesanan Remy hehehe. Aku sibuk tul masa tu.
Camanapun Remy ni masih boleh recall address aku. Hasilnya:
.
Kalau nak tengok, marile ke belog Remy atau tekan je gambar bawah ni:
Apapun, terima kasih yea Remy sebab rajin ingatkan kami kengkawan dan bakal kengkawan dengan anjurkan siri-siri GA. Perjalanan kita masih jauh...