Suasana Di Stesen Bas Kisah Seram UUM: The Untold Story Bertuah Punya Cabutan Bertuah!!! Alamak Nazir Datang Melawat Aku Tak Mampu Menahannya... Kesabaran Dan Kejujuran Diri (Teknik Belajar Menipu ^_^) Koleksi Gambar-Gambar Panas
Cerita Yang Jarang Terkini :

Hantu Raya Datang Menjengah

Empayar Utama - Sunday, May 26, 2013 : 7 comments

Cerita 'yang jarang terkini' aku telah berjaya dikemaskini selepas tengahari 25 Mei, semalam. Belah malamnya aku diberitahu oleh Domu-kon tentang Hantu Raya yang tiba-tiba je singgah.

Ada beberapa tutorial yang boleh bantu atasi masalah ni tapi terhad kepada pemasangan gadget /
widget. Melalui pesanan dari pakcik gugel kita dah tau dari mana datangnya Malware nih.
Maka dengan muka separa kompiden aku berusaha mengusir keluar Malware tersebut serta saki baki selagi ada. Ingatkan lepas kul satu pagi dah ok; rupanya takkk.
Sebenarnya sebelum tengahari tadi aku dah cuba bukak belog melalui beberapa pc lain, dah ok punnn. Apa yang aku nampak, malware ni meyerang melalui link / url website yang ada dalam belog. Maknanya selagi ada link website tu dalam belog kita, malware tu masih jadi igauan ngeri hahahahahampagastullah aku nih. Link website tu akan ada di mana-mana contohnya (aku ulang: contoh je tau) seperti:

a. dalam entri pos bila tuan punya belog sendiri meletaknya tanpa ketahui link tersebut akan ada malware kemudian hari;

b. komen dari pengomen yang tersedia link websitenya;

c. balasan komen dari kita sendiri yang dengan bangganya meletakkan link website pengomen;

Sedey pun ada bila kena delete komen kengkawan (sebab ada malware), begitu juga balasan komen sendiri yang aku ada letak link kengkawan tu beserta link kengkawan yang lain. Lepas ni tobat tak mo bundlekan jawapan komen dalam satu box.

d. senarai bloglist (yang disediakan oleh blogger.com) dan kita masukkan link website secara manual;

e. gadget yang kita pasang (sama ada berbentuk commentator cloud, widget, slide, imej, dan yang sewaktu dengannya) di mana kita perlu masukkan link website tertentu;

Contoh d.

Contoh e.

jadi ianya akan ambil masa untuk buang segala Malware yang ada dalam belog, apatah lagi jika pos entri dah main ratus / ribu serta komen juga cecah ribu-ribu. Pening tuuu...

Ermmm, satu lagi - masalah buka belog berMalware hanya kepada Chrome. IE dan Firefox ok jah. Yang len-len aku tak tau sebab aku ada 3 ni aja. Ada sapa-sapa tahu cara buang link/url yang mudah?. Kongsile :)

Boikot, Boikot, Boikot. Boikot ASTRO

Empayar Utama - Saturday, May 25, 2013 : 8 comments

Mak oi lama tul tak berkongsi cerita. Aku ada projek sikit tapi bukan projek yang dicadang oleh ghost writer tau. Dulu tu orang nampak aku senang sangat kat kedai kopi, itu yang ditawarkan buat tambahan kerja part time.

Okeh, tutup yang tu. Dua tiga menjak nih promosi boikot memboikot di
ruang siber nampak aktif. Boikot pasaraya itulah, boikot barangan inilah, boikot penerbangan itulah, boikot macam-macamlah. Promosi memang aktif, pelaksanaannya entah...

Barangan Cina tu; kena boikot produk dari negara China saja ke, atau produk Malaysia yang dikeluarkan oleh syarikat Cina? Kalau kena boikot semuanya; siapa pula nak tanggung periuk nasi mereka yang kerja dengan syarikat Cina?

Aku bajet diri sendirilah sebagai contoh. Bekerja sebagai operator pengeluaran di sebuah kilang di Malaysia berasaskan makanan. Pemilikan syarikat 80% bukan bumiputera. Gaji seciput, kalau ada kenaikan pun memang berdasar keuntungan syarikat. Bila barang tak laku, syarikat tak untung, gaji tak naik, lama-lama kena buang kerja.

Kita ada beribu-ribu "Aku" sebagai tenaga kerja di Malaysia. Ada sesiapa nak beri kerja untuk beribu-ribu "Aku" kemudian hari? Kalau ada jaminan itu, mari kita semua boikot, boikot, boikot. Tapi kalau takat buat promosi tanpa fikir segala pro dan kontra; baik fikir dua tiga kali lagi.

Yang bawah ini aku setuju. Mari kita boikot, boikot, boikot:






Cerita ini tidak ditaja mana-mana syarikat penyiaran mahupun syarikat rokok.



Papan Tanda Jalan Bukan Papan Iklan Jalan

Empayar Utama - Wednesday, May 1, 2013 : 14 comments

Hadui 3 minggu belog tak terbela sejak dapat job baru nih. Sori buat semua minggu depan boleh aktif balik kot.

Ini pun part time juga tapi tak dapat mengadap pc sebab kerja ni kena keluar manjang. Terlanjur keluar tu, aku snap beberapa gambar signboard yang ada kat jalanraya.
Di sebalik bendera dan poster yang berkibar sempena nak pilihanraya terperasan pulak papan tanda jalanraya macam tolong berkempen 'sepanjang masa'. Enset pulak dah tahap nak masuk muzium jadi aku campur dengan gambar dari gugel.


Papan tanda berlatar belakang biru dan bertulisan putih paling banyak kat jalan raya. Selain 'user friendly' (errr betul ke aku tulis) maklumat serta peringatan agak lembut gaya bahasanya.
Papan tanda warna hijau bertulisan putih atau berlatar putih dengan tulisan hijau pun banyak juga terutama di lebuhraya.
Kalau yang berlatar putih dan tulisan merah; lebih kepada peringatan berbentuk amaran.
Begitu juga dengan yang berlatarbelakang merah dan bertulisan putih. Agak keras sikit ayatnya. Kenapa ya?
Dua jenis kat atas ni pulak (Latar belakang putih bertulisan hitam dan latar belakang coklat dengan tulisan putih) memang amat jarang kita jumpa kat jalanraya. Kedua-duanya merujuk kepada lokasi yang spesifik.

Aku saja jer relatekan 4 jenis papan tanda jalan tu dengan 5 parti politik besar serta Bebas kat Malaysia. Cuba tengok semula ikut turutan :)


Errrr, kaler biru muda cam takder jek. Eh ada satu:

Tapi batu tanda bukan papan tanda.

Kalau kaler kuning pulak agak ekstrim sebab tu agaknya takde parti besar nak ambik kaler ni:

Kalau ikut 4 warna papan tanda yang teratas tu; ada juga terselit dengan warna kuning nih, contohnya:

Tak banyak --- Banyak jugak

Dua atas nih memang banyakkkkkkk

Hahahahahah aku teringat perhimpunan-perhimpunan yang pakai baju kuning larrrr hahahahampagas tullah haku nih.

Selamat Hari Pekerja, hati-hati menunggang/memandu yea (terutama hujung minggu ni). Oh, oh, lupa nak bagitau kerja part time tambahan aku:

Tu yang sibuk tul skang nih ^_^