Suasana Di Stesen Bas Kisah Seram UUM: The Untold Story Bertuah Punya Cabutan Bertuah!!! Alamak Nazir Datang Melawat Aku Tak Mampu Menahannya... Kesabaran Dan Kejujuran Diri (Teknik Belajar Menipu ^_^) Koleksi Gambar-Gambar Panas
Cerita Yang Jarang Terkini :

Menjunam Entah Di Mana

Empayar Utama - Wednesday, October 29, 2014 : 19 comments

Selalunya dalam geraf prestasi, makin besar angka yang diperoleh ia tanda makin bagus. PageRank blog atau website juga lebih baik jika berada pada kedudukan yang besar (tidak lebih sepuluh).

Tetapi sebaliknya berlaku bila kita lihat kedudukan ini melalui analisa oleh ALEXA. Ianya terbalik.

Aku mula menulis semula pada 1.10.2014 diikuti dengan Terbaik Memang Terbaik selang sehari selepas itu. Pada 8.10.2014, satu lagi entri aku kongsi. Misteri Yang Belum Terungkai pula dipos pada 11.10.2014 dan di situ aku tunjukkan screenshot ALEXA ranking belog pada kedudukan 10,258,566 (Sebenarnya awal Oktober 2014 ALEXA aku sekitar seploh juta pat ratus ribu). Entri terakhir sebelum ini dikongsi pada 17.10.2014 dan setakat 26.10.2014 sebelum jam 12 tengahmalam; ALEXA hanya turun sikit dan masih lebih seploh juta.

Aku pulun blogwalking (dalam 40 belog je kot yang sempat) dan esoknya; ALEXA turun kepada 7,429,438. Hari ni turun lagi.

Alamak berterabur ke? Meh aku ringkaskan:

Entri
Pelan, Pelan-pelan Tau
Terbaik Memang Terbaik
Aku Mmg Tak Sempurna
Misteri Yg Belum Terungkai
Serabut
Blogwalking jah
Tak sempat (buat bodo)
Tak sempat (buat bodo)
Masih tak sempat
Tarikh Posting
01.10.2014
03.10.2014
08.10.2014
11.10.2014
17.10.2014
26.10.2014
27.10.2014
28.10.2014
29.10.2014
ALEXA
>10,400,000



10,258,566

7,429,438
7,398,302
Di mana?


Apa yang aku nampak ialah

1. Dalam 17 hari ada 5 posting. Beberapa posting pun tak berapa bantu perbaiki ranking belog. ALEXA hanya turun sekitar 140,000 jah.

2. Blogwalking banyak bantu naikkan ranking walaupun tanpa perlu pos apa-apa entri baru; dan memang agak payah nak lakukan selalu bagi mereka yang bekerja cam aku. ALEXA menjunam hampir 2,830,000.

3. Tak pastilah pulak komen turut bantu atau tidak kerana dari 5 entri tuh cuma ada 8 komen jah. Itupun termasuk dua yang aku sendiri reply komen.

4. Sesekali ku rasa teringin (alamak) kongsilah entri ala-ala SEO cam yang korang tengah baca nih (hahahahahah point yang ini aku hantam saja aku pun tak tau kuangkuangkuangkuanghajo tul )



Serabut

Empayar Utama - Friday, October 17, 2014 : 8 comments

Aku gagahkan diri untuk tulis walaupun gagal untuk lawat kengkawan. Sebenarnya dari bulan empat lagi boleh kata aku kerja 24 jam. Kadang kadang tertidur depan pc pun ada, tak tipu.

Begini. Bulan Mac dulu ada beberapa kawan perkenalkan aku kepada beberapa kawan mereka yang lain. Ada yang baru beberapa bulan ada juga
yang dah bertahun bisnes dan hadapi masalah 'tak pernah buat akaun' untuk bisnes mereka.

Akhirnya, aku setuju untuk buatkan 'full set' akaun untuk dua syarikat saja. Bukan 'demand' tapi yang sedia ada pun kena jaga juga. Kedua-dua syarikat tu akan cukup tempoh perakaunan masing-masing hujung November ini. Masing-masing langsung tak ada sistem perakaunan. Nasib baik ada penyata bank.

Jadi itulah yang buat aku bersengkang mata tiap hari siapkan 'buku bank' diorang dalam EXCEL untuk dipadankan dengan penyata bank. Kena kejar segala urusniaga yang tertinggal selama enam bulan; dicampur dengan bulan semasa (April hingga sekarang) pastu kena buatkan 'payment-payment vouchers' sambil mengorek segala invois-invois yang masih boleh dijumpai kat opis diorang... Dah tu kena 'key-in' satu satu dalam UBS yang baru dipasang. Perghhh sampai ari ni baru siap bulan Ogos! Boleh naik gila haku dibuatnya. Tu yang pos entri 'asal boleh' aja.

Tau sebab apa diorang kejar? Sebab nak daftar GST, kan tarikh tutup (tanpa denda) hujung tahun ni. Sebelum lupa; camana nak daftar GST? Haaa inilah dokumen yang Kastam nak:

1. Lesen perniagaan / SSM
2. Borang 49
3. Muka depan penyata akaun bank
4. e-mel syarikat (e-mel yang aktif)
5. Cop syarikat
6. Surat dari majikan (jika wakil yang hantar dokumen)
7. Penyata Untung Rugi (untuk pastikan sama ada jualan setahun lebih RM500,000)
8. (Jika ada) salinan Borang A - KWSP


Hehe aku untung sikit jah ^_~
buat part time akaun



Misteri Yang Belum Terungkai

Empayar Utama - Saturday, October 11, 2014 : 5 comments

Memang 'misteri'. Ngalahkan misteri kehilangan pesawat MH370. 'Misteri' tapi tak berapa seram jadi sesapa buleh baca pukul berapa pun walau sedang berhibernasi.

Cenggini.

Bermula tiga hari lepas campur hari ni tetiba je ada banyak, sembilan
semuanya CPUV yang melekat. Itupun aku baru perasan bila bukak Nuff petang tadi. Sebetulnya tiga jenis iklan jah. Agaknya sebab aku letak tiga jenis kod iklan (LARGE REC; LEADERBOARD; dan SKYSCRAPER); jadi advertisers pilih tiga-tiga jenis tu kot untuk promot iklan mereka. Aku tulis 'misteri' sebab point-point kat bawah ni :

1. Belog memang jarang sangat berhapdet. Tahun ni cuma satu pos masing-masing bulan Feb, April dan Jun; lima pos bulan Mac; dua pos bulan Mei; dan setakat hari ni ada empat pos campur yang korang tengah baca. Jumlah 14 entri jah.

2. Tiga bulan lepas aku langsung tak pos entri (Julai, Ogos dan September) tapi CPUV tetap ada untuk tiap bulan.

3. ALEXA takyah citer. Lebih seploh juta nasib baik masih ber'ranking' hahahahahah.

4. 'Daily pageview' merosot tak jejak dua ratus sehari. Bulan lepas ada 6,832 'pageviews' atau lebihkurang 227 'daily pageview'.

5. Akaun Nuff baru tengok ari nih. Tak ada 'Polls'; tak hapdet 'Survey'; dan 'Rating' untuk tiap satu kod iklan cuma satu bintang jah... Kalau masuk rancangan realiti tv dah lama kena singkir ahahahahah.

Yang aku pasti cuma dua benda. Pertama - ada status 'Glitterati' yang aku sendiri tak tau nak buat apa. Kedua - belog aku rojak (bebas) tak terbatas kat satu-satu topik tertentu. Aku pun tak pasti benda-benda ni membantu ke tidak dalam AFUNDI penilaian untuk dapat CPUV. Camana pun makasih bebanyakler kat Nuff yang tak lupa kat belog nih :)


Jangan lupa layan animasi terbaru dari Les' Copaque Production ya.

Makanya, ada sapa-sapa yang boleh tolong rungkai 'misteri' ni tak?

Maaf Aku Memang Tak Sempurna

Empayar Utama - Wednesday, October 8, 2014 : 3 comments

Haaa ini bukan ulasan wayang cam dulu cuma aku tetiba rasa bersalah dok promot cerita-cerita Melayu kita yang sekarang ini. Iyalah bila kita kian galak disogok dengan cerita sebegini dan berdasar jumlah peningkatan penonton; rasanya kita dalam tak sedar disuruh menerima; menerima dan bersetuju menerima isu yang diketengahkan. Ianya dah jadi macam nilai murni dalam corak kehidupan era baru kita erkkkk betul ke aku tulis ni?

Heheheheh aku tak pandai ulas tapi aku harap tak singgung mana-mana pihak yang buat buku, buat belog, buat bodoh, buat page, kongsi kat applikasi, sedara mara suku sakat atau kengkawan yang buat promosi. Rasanya cerita-cerita sebeginilah yang popular dua tiga menjak (siap bandingkan hero dan heroin cerita mana lagi best) walaupun olahan ceritanya berjaya menutup isu sebenar kawin kontrak. Cuba buat carian kat Google dan yang terbaekkk : Persatuan NGO Gesa Kerajaan Laksanakan Kahwin Kontrak Untuk Kawal Kes Buang Bayi. Ahahahahahahahah siap sokong lagi tu.

Hari pertama saja dua juta penonton. Perempuan mintak hitam putih kontrak; lelaki kata ok. Penonton suka. Tok kadi tak tau apa-apa...

Jangan mare yea ^_~

Terbaik Memang Terbaik

Empayar Utama - Friday, October 3, 2014 : No comments

Aku pernah terbuat ulasan sukan dalam belog ni. Ala main-main jer. Tapi lepas tamat acara badminton Sukan Asia 2014 baru-baru nih, aku rasa cam betul apa yang aku tulis dulu.

Tengok ranking terkini BWF setakat 25 September 2014;- Datuk Lee Chong Wei masih no. 1 tetapi Lin Dan telah melonjak ke no. 15. Baca balik apa
aku kongsi pada September 27, 2013 (setahun dulu) di mana Lin Dan berada di kedudukan 98 dan Chen Long kekal no. 2.

Betulke dapat ranking no. 1 dunia kerana banyak masuk pertandingan yang diiktiraf; banyak jadi juara sementara banyak yang Lin Dan tak sertai sekali? Tak percaya? Ini fakta :

1. Sepanjang 13 bulan ini Lee Chong Wei sertai 14 kejohanan; 7 kali juara (satu darinya Chen Long tarik diri di pusingan awal) dan 4 naib juara - dapat kekal no. 1 ranking dunia.

2. Lin Dan hanya sertai 6 kejohanan; 5 kali juara - ranking terus naik dari 98 ke 15 dunia.

3. Chen Long pula sertai 11 kejohanan; 4 kali juara dan 3 naib juara - kekal no. 2 ranking dunia.

4. Semua 5 kejohanan disertai Lin Dan tidak disertai Chong Wei, kecuali kejohanan Yonex Japan Open MetLife BWF World Superseries 2014 yang aku percaya mereka bekerja berpasukan untuk perbaiki ranking masing-masing (memadai setakat suku akhir?).

5. Dari 11 kejohanan disertai Chen Long; 10 turut disertai Chong Wei. Mereka bertemu 5 kali di final - Chen Long menang 3; Chong Wei menang 2. Pertemuan terkahir mereka di Sukan Asia 2014 dan Chen Long menang dalam acara berpasukan.

Jika ranking terkini menjadi ukuran; ianya belum ambil kira Sukan Asia 2014 kerana BWF belum kemas kini. Meh lihat terperinci pembabitan mereka sepanjang Sept 2013 hingga Sept 2014 :


Datuk Lee Chong Wei
1. Yonex Open Japan 2013 - juara
2. Yonex Denmark Open 2013 - naib juara kk Chen Long
3. Yonex French Open 2013 - separuh akhir
4. Yonex Sunrise Hong Kong Open 2013 - juara (Chen Long tarik diri di pusingan awal)
5. BWF World Superseries Finals 2013 - juara
6. Victor Korea Open 2014 - naib juara kk Chen Long
7. Maybank Malaysia Open 2014 - juara
8. Yonex All England Open 2014 - juara
9. Yonex- Sunrise India Open 2014 - juara
10. 2014 OUE Singapore Open - naib juara
11. Yonex Japan Open MetLife BWF World Superseries 2014 - juara
12. BCA Indonesian Open 2014 - separuh akhir
13. Li Ning BWF World Championships 2014 - naib juara kk Chen Long
14. 2014 Asian Games - separuh akhir kk Lin Dan

Lin Dan
1. China Masters GPG 2014 - juara
2. Badminton Asia Championships 2014 - juara
3. Yonex Japan Open MetLife BWF World Superseries 2014 - suku akhir (lihat nota di Chen Long)
4. The Star Australian Badminton Open 2014 - juara
5. Yonex Open Chinese Taipei 2014 - juara
6. 2014 Asian Games - juara

Chen Long
1. Yonex Denmark Open 2013 - juara
2. Yonex Sunrise Hong Kong Open 2013 - (tarik diri di pusingan awal)
3. VICTOR China Open 2013 - juara
4. Victor Korea Open 2014 - juara
5. Maybank Malaysia Open 2014 - suku akhir
6. Yonex All England Open 2014 - naib juara
7. Yonex- Sunrise India Open 2014 - naib juara
8. Yonex Japan Open MetLife BWF World Superseries 2014 - suku akhir (Nota : adakah mereka bekerja berpasukan untuk perbaiki ranking masing-masing; memadai setakat suku akhir?)
9. BCA Indonesian Open 2014 - separuh akhir
10. Li Ning BWF World Championships 2014 - juara
11. 2014 Asian Games - naib juara

Jika aku susun pemain ikut prestasi semasa, camni jadinya :
No. 1 Lin Dan
No. 2 kosong
No. 3 kosong
No. 4 Chen Long
No. 5 Lee Chong Wei

Chen Long baru berusia 25 tahun manakala Chong Wei 32 tahun - hanya setahun lebih tua berbanding Lin Dan, 31 tahun

Ini pendapat peribadi aku : Seseorang jaguh sukan layak pengiktirafan no. 1 dunia bila konsisten kekalkan kejuaraan dalam pertandingan-pertandingan yang turut disertai para pesaing terdekat; dan tewas sekali sekala kepada pesaing terdekat. Contoh terbaik ialah Datuk Nicol David. Tapi kita kena terima hakikat tak boleh lahirkan Datuk Nicol David dalam semua acara sukan. Jika seseorang itu terbaik dalam satu-satu acara sukan tersebut, memang dialah yang terbaik.

Pelan, Pelan-pelan Tau

Empayar Utama - Wednesday, October 1, 2014 : No comments

Alhamdulillah walau makin sibuk rezeki bertambah. Aku beli 4 MAXIS prepaid untuk budak-budak sebab teruja dengan 'Chat' Sosial Percumanya. Nombor yang macam aku pernah cerita dulu dah takde keluar lagi. Jadi nombor yang ada bermula dengan 011 diikuti lapan nombor lain. Lepas top-up, masing-masing ada kredit dan boleh ber'wechat'; ber'whatsapp' dan berfesbuk dengan percuma selama seploh hari.

Tapikan, dalam dok menunggu tamatnya 10 hari tu; aku congak balik - Kalau dah boleh ber'wechat'; ber'whatsapp' dan berfesbuk dengan percuma diorang kurangle bertalipon. Tak gitu? Bes tu, kredit yang ada jadi apa? Jadi aku ke pejabat MAXIS terdekat untuk dapatkan yang terbaik bagi kedua-dua belah pihak. Aku ringkaskan cenggini :



No. pertama
No. kedua
No. ketiga
No. keempat

Jumlah

Kelebihan






Kelemahan


















Kekal Prepaid
& 'Chat' Sosial
Percuma

RM5 / 3 hari
RM10 / 7 hari
RM30/bln






RM120 /bulan

Percuma wechat, whatsapp & fesbuk selagi kredit masih laku

Duit top up luak dalam singgit dua je. Pastu kena top up lagi RM30 setiap nombor. Perghhh  sampai hujung tahun
RM28x4x3 bulan = RM336 dan duit tu tak boleh guna dah kalau expired. Wechat, WhatsApp & fesbuk pun ke laut...






Bertukar ke
Pelan TM28
Bil / Postpaid





RM28 /bulan
RM10 /bulan
RM10 /bulan
RM10 /bulan

RM58 /bulan

100 sms percuma dan
200 minit panggilan percuma (no. pertama)

Sori tak ada internet dan setiap panggilan masuk bil (Maxis ke Maxis 12 sen/min; ke no. lain pula 15 sen/min). Rasanya bil panggilan boleh cecah RM15 /bulan x 4 jadilah RM60 /bulan. Campur RM58 /bulan yang kat atas tu; dekat RM120 jumlahnya. 3 bulan RM360 tapi dok usung enset je larrr

Bertukar ke
Pelan SM30
Bil / Postpaid





RM48 /bulan
RM30 /bulan
RM30 /bulan
RM30 /bulan

RM138 /bulan

1Gb Internet untuk semua nombor




Bil aja dah lebih pat ratus untuk 3 bulan. Tu belum campur kos internet  - 4 nombor tuu... Rasanya boleh jejak RM600 untuk 3 bulan (hingga 31.12.2014)















Dah tu, mana 'win-win situation'nya?


Pusing tang mana pun, pengguna tak dapat situasi menang-menang. Terutama terhadap iklan ''Chat' Sosial Percuma' yang nampak syok tapi menjerut leher. Bayangkan selepas 3 bulan pertama (jangka sederhana; tak begitu pendek tak begitu panjang) jika dapat tarik 200,000 pengguna remaja dan budak sekolah - katalah top-up yang expired masih berbaki dalam RM20 setiap bulan, kali 3 bulan (hidup/aktif bila tambah top-up); ditambah lagi dengan rakyat Bangladesh sebab kad prepaid tu siap ada tulisan Bangladesh dan promosi 'kadar panggilan terendah ke Bangladesh'; untung jual kad prepaid belum kira tau - perghhh...