Cerita Yang Jarang Terkini :

Jerebu Bahagian Dua

Empayar Utama - Sunday, September 22, 2019 : No comments

Bulan Sembilan nih makin menjadi jadi jerebu. Bebudak sekolah yang terkesan syiok terlebih sebab dapat tambahan cuti cuti Malaysia, kannnn.

Banyak jugalah gambar menarik aku terima menerusi wazap.

Di sini aku abadikan antaranya, harap terhibur hehehehe











Lokasi tak pasti...



Jom Tengok Filem BoBoiBoy Movie 2

Empayar Utama - Tuesday, August 13, 2019 : 3 comments

Sejak keluar trailer kat youtube, hero 2 orang tu sibuk betul ajak tengok cerita ni.

So, semalam bawakle si abang dengan kakak dia gi beli tiket di Tebrau City.

Dengar kutipan pun bagus, dah cecah RM 9.9 juta hanya dalam 5 hari setakat semalam.


Haaa tayangan semalam (12.8) pun habis. Nasib baik tayangan untuk hari ni banyak lagi. Tiket tu semalam le belinya...


Sempat lagi nak bergambar dalam mall tu sebelum balik...


...sebelum masuk panggung petang tadi...


...sesi bergambar lagi selepas tayangan...


Boleh terjumpa pulak dinosaur hidup sebelum keluar mall...

Untuk movie ni, aku bagi rating 9.5/10, terbaikkkkk. Ni masih dalam minggu cuti sekolah, bawak bawak ler anak-anak sambil sokong produksi kita, ya :)


Selamat Hari Raya Aidil Adha

Empayar Utama - Sunday, August 11, 2019 : 1 comment

Selamat Hari Raya Korban buat semua umat Islam, yang menyambut atau tak.

Tahun ni sama je cam tahun tahun sebelum ni tak ke mana. Berkumpul di rumah seisi keluarga sambil menjamu apa ajalah juadah yang serba ada hehe.
Juadah ikut selera ala-ala bugis. Ada ketupat, lemang, burasak, lepat-lepat, rendang daging, serunding dan kuah kacang.

Yang tak ada lepat-loi dan asam pedas ikan parang.
2 benda nih macam barang 'mesti ada' pagi Raya Idilfitri.


Sesi bergambar...


Haaaa jemput makan tengok, aku belanja gambar :)


Kepada sukarelawan - selamat maju jaya semoga selamat pergi dan kembali dan diberkati, Insya Allah.




Japan Educational Program

Empayar Utama - Sunday, July 28, 2019 : 2 comments

Hehe program ni dah lepas minggu pertama lagi tapi aku mintak gambar-gambar sepanjang kat Jepun berjanggut si Alya nak bagi.

Aku pun tak pasti berapa sekolah yang terlibat. Anjuran PPD, tiap tahun buat lawatan sambil belajar ke destinasi berbeza. Terkejut juga bila dapat panggilan dari cikgu masa awal bulan lima minta buat paspot. Tapi si
Alya ni memang dari bulan April lagi dok cerita pasal trip ke Jepun, merengek merayu bagai nak pergi macamle dia terpilih huhuhu.

Jadual perjalanan aku tak terima jadi susah nak bercerita. Cuma terima wazap dari JTB (Japan Travel Bureau) tentang keluarga angkat di Kanagawa, Inami, Jepun. Gambar Meet The New Japan pun dari wazap dia (macam gambar tahun 2013) Jadi kita tengok gambar jelah ya hehe.


Berkumpul di perkarangan Sek Keb Mohd Khalid sebelum bergerak ke KLIA2.

Inilah keluarga angkat di sana - Kimura Family. 3 pelajar jadi anak angkat mereka.
























Dekat seratus gambar si Alya bagi tapi aku pilih yang kat atas jelah. Apa-apa pun terima kasih kepada keluarga Kimura, pihak JTB, cikgu-cikgu yang mengurus dan menjaga anak-anak di sana, Pejabat Pendidikan Daerah, serta kawan-kawan baru Alya.



Semakan Wang Tak Dituntut

Empayar Utama - Sunday, July 14, 2019 : 5 comments

Setakat cerita ini ditulis, sesiapa yang nak buat semakan Wang Tak Dituntut hanya boleh buat di kaunter Jabatan Akauntan Negara serta cawangannya di seluruh negeri.

Iyalah, kalau agak agak dah berumur; mungkin dulu pernah kerja sekejap mungkin ada apa-apa bayaran yang patut diterima tapi belum diterima; mungkin pernah bukak buku-buku
akaun belen ada sikit-sikit tapi buku akaun mungkin ada 3-4 bank... Campur-campur jumlahnya besar juga tau.

Walaupun maklumat ni mula tular tak silap aku bulan Ogos 2017 (2 tahun lepas) selepas Idah Basri (pengguna FB) katanya dapat RM14,000 selepas buat semakan Wang Tak Dituntut miliknya, tinjauan aku - nombor giliran untuk hari ini tengahari tadi dah habis. Tu yang kat dalam tu customer terakhir untuk hari ni.


Jadi kepada mereka yang agak jauh dari cawangan berdekatan, tak perlulah bergegas sangat semata-mata hanya nak buat semakan sebab tak de tarikh tutup bila semakan ni akan tamat.


Cuma sekarang proses semakan semakin mudah. Percuma je, cuma bawa MYKad untuk pegawai tolong semakkan dan jika ada sejumlah wang tak dituntut untuk dituntut (ishhhh betulke aku tulis nih), isi borang dan pembayaran dibuat guna cek cuma lewat sikitler, 2 bulan baru masuk.

Kalau nak tau apa dia Wang Tak Dituntut ni gugel je taip "Wang Tak Dituntut" nanti banyak maklumat kat situ. Untuk warga yang memang jauh nak ke cawangan terdekat terutama penduduk luar bandar, harap boleh bersabar lagilah ya.
Bukan apa, online portal eGUMIS (Electronic Government Unclaimed Money Information System) yang katanya akan dilancarkan pada suku kedua 2018 untuk mudahkan buat semakan atas talian (online) dah pun habis suku kedua 2019. Kiranya dah delay lebih setahunlah ni, kannnnn...