Home » » Pilih Bateri Kenderaan

Pilih Bateri Kenderaan

Empayar Utama - Sunday, May 5, 2019 : No comments

Aku ada guna Exora. Genap setahun tak buleh hidup.

Call Servis Center tanya kenapa takde keluar warning bateri low tapi bila pusing suis dok bunyi kletek-kletek je. Dia kata kalau bunyi cam tu memang bateri dah sampai masa. Ngam ngam la pulok lepas 12 bulan warrantynya tamat. Hampehtul.
Kenalah tukar bateri dan dia beritahu spec bateri yang sesuai. Jadi semalam carile bateri yang sewaktu dengannya.


Rupanya bateri rosak. Kembung belah tepi kiri dan kanan...
Bateri asal ialah jenis bateri kering.

Nak cari bateri basah je sebab kereta lain yang tengah diguna pun pakai bateri basah juga. Bolehle jaga semua sekali. Yang sewaktu dengannya ialah jenis bateri NS70L sebab lebar, tinggi serta kedudukan terminal positif - negatifnya sama. Tapi sampai kat kedai; auntie tu kata dia ada stok bateri basah 55D23L. Dia bagitau NS70L terlebih panjang sikit. Kalau letak NS70L alas kaki bateri dalam but kereta tu tak berapa ngam. Boleh je pakai bukan tak boleh...


Nak buka dan pasang balik pun senang. Guna spanar saiz nombor sepuluh (10)...


Bila dah pasang; haaa imej kat meter rpm ada sikit kelamkabut.

Call Servis Center lagi tanya ada masalah tak kat ECU ke; TCU ke; apa ke... Dia kata tak de masalah. Kalau wayar tak touched masa guna jumper atau tak short kat lain tempat tak de masalah apa-apa. Tak perlu nak reset-reset itu ini bagai...

Dia ajar camana nak betulkan paparan kat meter rpm. Tekan butang tengah-tengah meter tu lama-lama sampai gambar kereta dan belon belakangnya tu tak bernyala. Pastu berenti tekan. Kendian tekan sekali je lagi dan akan keluar imej kereta, kedudukan tangki minyak serta jarak anggaran perjalanan...


Dah ok kembali ke asal... Hehehehe....
Jam dan channel radio kena setting sendiri ler... kannn.


Harga bateri pun tak mahal. Ni harga sebelum dia ambik RM30.00 untuk bateri rosak tu ...

Terima kasih ya auntie; dan terima kasih juga kat Bro Azizi dari Servis Center yang beri banyak maklumat berguna untuk aku kongsi di sini :)



0 Comments

No comments:

Post a Comment

Tulislah apapun, aku baca...