Cerita Yang Jarang Terkini :

Semoga Dipermudahkan Urusan

Empayar Utama - Thursday, January 23, 2020 : 4 comments

Ahad ini, 26/01/2020 merupakan hari yang istimewa buat salah seorang ahli keluarga kawan aku. Dia minta kalau boleh buatkan satu posting sebagai kenangan dan appresiasi dari ahli keluarga yang tak dapat hadir ke majlis beliau.

Aku tanya kenapa tak pergi? Takde jemputan katanya. Ohhh begitu.
Memang tak perlu pergile kalau takde jemputan, tak elok, kan. Lebih kurang cenggitulah katanya. Biasanya jemputan akan dihebahkan. Takde jemputan diam-diam ajalah, tak yah nak beritahu. Tapi yang ini – tak jemput pula dihebahkan di grup keluarga. Yang bestnya, tukang solek adalah salah sorang ahli keluarga yang tak dijemput...

Dia tambah lagi, keluarga yang ini macam tak berapa nak campur sangat dengan ahli-ahli keluarga yang lain. Jadi macam tak berapa rapat, macam keluarga jauh pula. Jumpa pun masa raya Idilfitri setahun sekali. Itu pun cuma dua tiga jam je.

Agaknya sebab ketua keluarga mereka kerja bagus, berpendapatan tetap yang berpencen; manakala ketua keluarga ahli-ahli keluarga yang lain kerja tak menentu... Agaknyalah ujarnya lagi.

Aku yang dengar terlopong mulut. Walau di luar kebiasaan, aku bersangka baik ajalah. Tak boleh nak komen sebab konsentret dengar cerita
kawan aku ni. Katanya lagi, mungkin diorang tak baca kot Wasiat yang aku tulis dulu. Aku cakap pada dia blog aku nih dah terbengkalai lama dah...

Tapi iyalah, budi bahasa memang amalan kita, adat dan budaya orang timur. Aku tak tau nak kata apa tapi aku usahakan juga untuk hasilkan cerita ni, mewakili keluarga kawan aku.

Kawan aku pesan jangan lupa ucapkan selamat berbahagia, semoga dipermudahkan segala urusan.



Pinjaman Kenderaan 100% ?

Empayar Utama - Thursday, January 16, 2020 : 1 comment

Pinjaman kenderaan 100% ? Biar betik.

Pepagi gi sarapan ada pakcik tanya camana nak dapat 100% pinjaman kereta. Aku ingat dia salah tanya orang, tapi betul dia tanya kat aku.

Issshhh aku nih buat akaun syarikat dan bayo gaji je. Tapi aku cuba juga
jawab semampu boleh. Ada 2 kategori kenderaan, Baru dan Terpakai

Kalau kenderaan Baru - Bank dah ada garispanduan untuk pinjaman maksimanya. Biasanya pinjaman 100% lepas kedai ejas harga. Selalu nampak pada awal tahun atau hujung tahun bila kedai buat 'clearance' stok lama dan bagi diskaun gila-gila, tapi harga letak dalam invois guna harga standard.

Boleh jadi juga pada waktu-waktu perayaan. Dan ada juga bank terpilih terima 'kereta pandu uji' sebagai kereta baru.

Katalah Kereta A bank dah tetapkan pinjaman maksimanya RM50 ribu (90% pinjaman dari harga invois RM55,600).

Harga jual sebenar di kedai katalah sama (biasanya bawah lagi). Tetiba kedai buat promosi harga runtuh diskaun 8 ribu, harga dah jadi RM47,600.

Campur duit insurans katalah jumlah harga jual sebenar 50 ribu. Tapi dalam invois tetap letak OTR RM55,600. Haa kan boleh dapat pinjaman 100%.

Kalau kenderaan Terpakai - katalah untuk kereta yang berusia 5 tahun tua. Bank bagi 80% je dari harga market (loan 30 ribu, market/harga invois 37,500). Ada 2 situasi pula:

Pertama – kedai 'makan' kereta yang orang nak 'trade in' tapi belum sampai / masuk dalam kedai. Kita boleh potong harganya mungkin 30 ribu tuan kedai berani tolak. Dah dapat dah 100% pinjaman, cuma keluar duit insuran dan potong nama je, kannnn.

Kedua – ada orang nak jual kerata tu murah murah, sekitar 30 ribu je (bersebab; antaranya kecemasan, tak cukup nak belanja obersi, tak mo pinjam PTPTN untuk belanja sekolah anak, kekasih gelapku hadiahkan kereta baru, heheheheh). Haa boleh ler dapat 100% pinjaman. Kena pastikan Invois / 'Bill of Sale' atau cakap kat pegawai bank ikut harga pasaran ler RM37,500 sebab bank cuma bagi 80% je kadarnya...

Itu kadar pinjaman. Belum masuk kelayakan peminjam...

Pinjaman boleh 100% pun kalau bayaran bulanan katalah 500 sebulan (lepas dah kira maksima 9 tahun pinjaman dah tak boleh ejas camana pusing pun) tetapi kelayakan pembeli/peminjam cuma RM330 sebulan, camana nak dapat 100%....... kannn.....

eBook Percuma

Empayar Utama - Thursday, January 2, 2020 : 1 comment

Sempena tahun baru 2020 ni aku sekadar nak berkongsi je. Siapa yang dah tau dan dah buat, pastu baca pulak entri aku nih - kira siaran ulangan je lah hehe.

Sebetulnya dulu-dulu aku terfikir, bila dah banyak beban kerja sampai lima nam tempat; ada blog tapi terbengkalai cenggitu je, buatlah sesuatu untuk blog tu.

Senang cakap ini jalan pintas untuk mereka yang ada web atau blog tapi tak de masa langsung nak berblogwalking.

Sebelum aku buat keputusan nak berkongsi ni, aku buat dulu selama setengah tahun untuk dapatkan yang terbaik sebagai perkongsian untuk semua. Lepas tapis punya tapis punya tapis punya tapis, haaa tinggal beberapa je yang aku fikir memang sesuai untuk dikongsikan.

Ini Alexa Rank pada 27/12/2019 haritu. Dari tak berdata kira oklah dah nampak kedudukannya:

Page Rank pun sama, dari takde langsung dah dapat PR2:


Yang ini analisa dari Google, aku dapatkan ngam ngam lepas tengah malam 27.12.2019:


Tapi Google takde analisa tiap jam. jadi aku guna program lain untuk dapatkan perincian selepas kul doblas tengah malam 27.12.2019 hingga pukul 11.50 malam 27.12.2019 - hampir 24 jam:


Yang ini je aku musykil kenapa dari 410 jadi 297. Mungkin stastik untuk yang ini dikira selepas jam 7 pagi...

Haaa puas ati kannn tengok 'unique views' dan 'page views' berlambak lambak...

Jadi, untuk terus baca perkongsian percuma aku nih; tekan sini pulokkk...