Cerita Yang Jarang Terkini :

Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) vs Program Subsidi Upah (WSP)

Empayar Utama - Saturday, March 28, 2020 : 6 comments

Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) – Untuk Pekerja

1. Antara Pakej Rangsangan Ekonomi Pertama, diumum pada 16.3.2020

2. Telah dibuka pada 20.3.2020, layari laman web PERKESO untuk borang ERPC-19

3. Untuk Majikan yang telah keluarkan Notis Cuti Tanpa Gaji (CTG) bermula 1.3.2020. Notis CTG perlu jadi dokumen sokongan selain borang ERP

4. Nilai RM600 sebulan (maksima 6 bulan) untuk pekerja bergaji RM4,000 ke bawah


Program Subsidi Upah (WSP) – Untuk Majikan

1. Antara Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) 2020, diumum pada 27.3.2020. Penambahbaikan / peluasan kepada Program Pengekalan Pekerjaan (ERP)

2. Akan berkuatkuasa 1.4.2020, maklumat lanjut e-mel perkeso@perkeso.gov.my atau facebook.com/perkeso.official

3. Majikan yang menuntut tidak dibenarkan buang pekerja, potong gaji atau arahkan pekerja ambil Cuti Tanpa Gaji (CTG) bagi tempoh 3 bulan selepas program dilaksana

4. Nilai RM600 sebulan untuk 3 bulan (kalikan dengan bilangan pekerja bergaji RM4,000 ke bawah) untuk majikan yang mengalami penurunan pendapatan lebih 50 peratus sejak 1 Januari 2020. Mungkin penyata pendapatan bulanan dari Jan hingga Mac diperlukan sebagai dokumen sokongan


Baca juga pautan berkaitan Majikan Perlu Tuntut Program Subsidi Upah dan Subsidi Upah Menerusi Majikan

Aku cuba buat ringkasan dalam perkongsian ini. Kalau salah tolong perbetulkan dalam ruang komen ya. Tapi aku rasa tak semua pekerja dan majikan layak untuk program subsidi yang ditawarkan di atas...


Situasi Menang Menang

Empayar Utama - Thursday, March 19, 2020 : 4 comments

Pagi semalam pos satu cerita pasal nak buat 'win-win situation' dan cuba kekalkan keharmonian antara majikan dengan pekerja.

Belah petangnya, Menteri Sumber Manusia buat kenyataan seperti di bawah:

Majikan, walaupun setengah bulan tidak beroperasi:
- Masih kena bayar sewa bulanan premis
- Masih kena bayar segala bil utiliti bulanan – talipon, internet, elektrik, air
- Akan panggil dan bayar upah servis mesin yang tak dapat berfungsi selama 2 minggu
- Tetap buat caruman bulanan kepada jabatan kerajaan – KWSP, PERKESO, PERKESO-SIP
- Tetap kena akur dan patuh arahan Menteri, nanti kena denda

Pekerja, walaupun setengah bulan tidak beroperasi:
- Dua bulan pertama masih bergaji serta berelaun, bukan kena berhenti kerja
- Tak perlu datang kerja dua minggu berikutnya
- Tak perlu kelam kabut sain kedatangan (sebelum ini memang datang lambat sakan)
- Jimat duit minyak untuk dua minggu
- dapat gaji walau tak bekerja sebab majikan kena patuh arahan menteri


Kemaskini 9.00 pagi tadi: Berkaitan Akta Kerja 1955, Akta Perhubungan Perusahaan 1967, Perjanjian Bersama untuk menjaga kebajikan dan kepentingan pekerja, serta siapa yang layak terima bantuan RM600?


Eheheh, inilah dia keharmonian antara Majikan dan Pekerja...


Keharmonian Antara Pekerja Dan Majikan

Empayar Utama - Wednesday, March 18, 2020 : 5 comments

Tiba tiba je staff bertanya tentang cuti sempena tempoh perintah kawalan pergerakan sepanjang 14 hari ni. Itupun selepas tular beberapa maklumat yang tidak tepat menerusi fb dan beberapa medium sosial.

Sebenarnya pihak yang betul untuk dirujuk adalah majikan mereka sendiri – spesifiknya HR mereka. Bila mereka rujuk maklumat dari pihak luar yang
bukan dari Kementerian Sumber Manusia pastu baru bertanya kepada HR masing-masing, nampak sangatlah kurangnya hubungan baik atau keharmonian antara pekerja dan majikan.

Rujukan paling tepat ialah surat tawaran/pengesahan kerja yang telah dipersetujui dan ditandatangani bersama antara pekerja dan majikan. Surat tersebut menjadi kotrak rasmi bertulis yang telah diperhalusi oleh pihak majikan untuk kebaikan bersama.

Tapi bila timbul isu Covid-19 serta arahan penutupan premis perniagaan yang beri kesan kepada majikan dan pekerja; baru nak baca Akta Pekerja 1955. Dan terima info untuk Seksyen yang salah.

Cadangan aku kita ambil situasi menang-menang sajalah.

Dari 14 hari itu cuma 10 hari bekerja saja, kan? Apa kata anugerahkan pekerja 5 hari cuti sakit berbayar (majikan rugi 5 hari walau perniagaan tak beroperasi) dan pekerja setuju terima baki 5 hari lagi sebagai cuti tanpa gaji.

Boleh je, kannnnn......


Masa Masa Bosan

Empayar Utama - Monday, March 9, 2020 : No comments

Kalau korang bosan dan ada sikit masa, korang buat apa ya?

Aku kalau gi kerja, bila time nak balik akan ambik 5 ke seploh minit men game. Aku tak berapa gemar bukak fesbuk atau wazap sebab kalau dah tertengok fesbuk tu; bukan kata 5 minit. Boleh jadi 50 minit pun tak habis nak skrol huhuhu.
Jadi aku men game je. Game yang memang satu satunya aku donload dan rajin main – Bubble Witch 2 Saga.

Dekat lima tahun jugakler layan, tetiba dah lepas Level 1700. Cuma satu pemain je aku tak terkejar nama dia Toby.

Game nih kira ok ler. Tak cerewet sebab sekarang nih ada game dalam game. Selain dari lengkapkan Level, ada teamwork untuk 'Bingo'. 3 pemain dipilih secara rawak dan dalam tempoh 24 jam kita cuma boleh lengkapkan 2 pilihan butang je.

Kalau teamwork bagus, sekejap je dah dapat 'Bingo' dan boleh main Bingo lain pula. Tapi selalunya dapat pemain yang langsung tak ada teamwork.

Kalau sapa-sapa ada main game nih dan nak tau Level mana yang mudah untuk lengkapkan gamenya; haaa camni (tapi separuh je aaa, nanti panjang pulokkkk posting nih):
Froggles / Red / Blue Bubbles – Level 1247. Clouds / Defeat Morgana – Level 21. 1 level ada 3 Morgana. Kalau nak defeat Morgana 4 times, main level 21 tu 4 kali, kalau dia minta kill 20 Morgana, main le level tu 7 kali. Untuk Clouds, Sekali habis 1 level 21 tu, dapat 41 clouds

Free the Ghost – Level 24 (Kalau diminta free 4 ghosts, mainle 4 kali level tu)

Yellow Bubbles, aku main level 27

Green atau Purple Bubbles, pilih level 33. Kalau arahannya nak kumpul Purple tapi level tu keluar green, Endkan game tu.

Kita diberi 5 nyawa. Kalau habis nyawa, tambah le lagi kat butang bawah kanan tu dan sambung main lagi.

Bubble Wheels / Cursed Bubble - aku ambik Level 731, ada 10 wheels untuk level tu. Nak 50 wheels men le level tu 5 kali. Black Bubbles - Level 679.

Dalam Bingo, elakkanle pilih butang-butang 'star', win level atas, penggunaan hadiah-hadiah bagai tu sebab tu semua power level/hadiah yang kita penat kumpul. Men game nih nak kumpul power level/hadiah; tapi men bingo nak kena guna benda tu utk dpt hadiah lain pulak... Kalau dah kumpul banyak boleh ler guna hehe.

Eh masa dah time, k bai nak balik dah ni...