Home » » Jiran Yang Prihatin...

Jiran Yang Prihatin...

Empayar Utama - Friday, October 28, 2011 : 31 comments

Ada saudara aku duduk kat perumahan rumah murah setingkat. Biasalah rumah murah jalanrayanya agak sempit. Masa aku singgah minggu lepas dia dok betulkan dapur gas panggil technician datang ngan lori park depan rumah. Dah namanya lori lerlebih sudah ke laman jiran. Doploh minit pastu jiran sebelah balik agak kelam kabut nak park keretanya dalam rumah (macam tak berapa pandai nak adjust sendiri nampak...)

Akupun panggillah brader tu mintak dia alih lori
kat bawah pokok belah depan sikit sebab aku tau tuan rumah yang belah sana tak de kenderaan. Brader tu pun start enjin siap kata 'mintak maaf ya pakcik' kat jiran sebelah. Apa pakcik tu jawab? "Parking lori jangan pentingkan diri sendiri aja!" dengan nada yang agak keras. Aku yang ada kat situ naik malu terus masuk dalam rumah... Aku fikir 'minta maaf' tu ayat terbaik untuk sejukkan hati orang.

Oh, oh, lupa. Gambar atas tu tak de kena mengenapun dengan entri ni saja je letak sebab aku suka.

Dulu, aku uruskan extension dapur sedara aku nih. Dapatle 2 tukang; untuk pecah dinding dapur belakang. Batu-batunya kena longgok depan rumah dulu sementara nak abiskan kerja pecah batu dalam 3 hari kot; barule boleh buang sekali jalan je naik lori. Masuk hari kedua pecah batu; jiran (pakcik tu le) boleh kata "Budak kontrek ni tak ada otak ke buang batu depan rumah..." Alammmakkkkk aku rasa dia belum tambah dapurlah sebab tu dia tak tau benda tu kena abiskan dulu baru angkut buang tempat lain. Sudahnya aku pesan kat brader tukang tu; buang jelah guna kereta. Dua hari angkut batu guna kereta satu hari kena 3 trip terbarai kereta jadinya.

Tanya gak dengan sedara aku tu, 'boleh tahan yea jiran awak' dia bagitau - pakcik tu ok cuma mulut dia je yang tak ok. Kena tahan ajalah...

Aku tulis ni bukan apa; cuma sama-sama tumpang simpati kepada Ayie Suhari lepas aku baca entri blog dia sepuluh hari lepas: Saya Dalam Proses Pembelajaran Juga. Nampak cam ada persamaan je bila seseorang tu datang buat kerja dan dipandang terlalu kecil oleh orang lain yang anggap diri sendiri besar...

Pergile jengah, takpun tekan je banner ni:

Er, korang suka tak jam ni?




related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

31 comments:

  1. Itu yg dikatakan banyak org banyak ragam...

    ReplyDelete
  2. Assalam..
    Pakcik tu tak berapa pandai nak jaga hati jiran kot. Sabar je la..

    ReplyDelete
  3. Itu bukan jiran yang prihatin dah tu. Tapi terlebih prihatin. heheh.. Mungkin dia takleh tgk sepah2 kot. Atau pun dia rasa ruang privasi dia dah diganggu. Apa-apapun, saya suka jam itu.

    ReplyDelete
  4. pkcik tu prlukn prhatian k0t..
    cerr skli teg0r2 si pkcik tu..hehe

    ReplyDelete
  5. aishh org da mintak maaf bole pulak die sound lg?

    x ptt nye ishh! mane pegi manners nie? nk kene babap pkcik nie!!

    ReplyDelete
  6. that guy has said sorry, so, maafkan sajalah..tidak perlu berkasar kan? emm :'( kekadang arisha sedih melihat ragam seperti ini. no more good values dalam jiwa mereka! :(

    ReplyDelete
  7. org tua biasanya rasa dia selalu betul sbb 'lebih lama mkn garam'.

    apa boleh buat? sabo je sbb blm melampau. kalau tak sabo..kita la kena pindah rmh.

    ReplyDelete
  8. tp jam tu mmg awsome thn en3 nih...hahaha

    ReplyDelete
  9. wow menarik la jam tu..bese tengok je jam dah tau pukul bape..tp yg ni kene fkir dulu..hehe

    ReplyDelete
  10. kebanyakan orang tua macam tu la..
    dia nak kan dia dipandang tinggi..
    tapi agak sukar nak memandang tinggi pada orang lain,..

    ReplyDelete
  11. pehh! kejam sungguh orangtu.. hidup bagai roda, ada masa dia jatuh, ada masa dia tinggi..

    <--dah baca gak entri aie tu beberapa hari lepas.. p

    ReplyDelete
  12. Memang berjiran ni kena faham memahami dan bertolak ansur...

    Tapi isu parking kereta ni aku tak boleh tahan juga...

    Sekali tak apa laa... Tapi tiap kali saudara dia mai rumah parking saja depan rumah dia tengah-tengah jalan...

    Aku nak keluar pun tak boleh... masuk tentu laa tak boleh..

    Sekali skali tak apa laa... Ini tiap -tiap kali....Sekarang aku tak pernah laa kata apa...Tak lama laaa tuuu

    ReplyDelete
  13. eh, jam ke tu? macam mana nak baca tu...jakun lak...huhu...


    salam kenal..terus follow sini...

    ReplyDelete
  14. ~macam2 ragam jiran yer..
    eh2..unik la jam tue..best :)

    ReplyDelete
  15. Salam;
    Mana2pun memang ada jiran jenis ni.tegur sambil menyakitkan hati tak tahu apa yang bermain difikiran diorang bila tinggal berjiran.

    ReplyDelete
  16. pakcik tu nak terberak kot, balik2 nak parking tengok ad lori pulak..hehe

    belek punye belek, baru nampak cane jam ni berfungsi.menarik..klu boleh tukar warne pink ke mesti lagi cute..:D

    ReplyDelete
  17. Orang dah minta maaf..boleh plak dia balas macam tu..hmmm..macam2 ragam jiran ni kan..

    eh..uniknye jam tu..

    ReplyDelete
  18. kadang-kadang kita serbasalah dengan jiran-jiran ni...tapi akak berbaik baik punya jiran yang baik2...:)

    ReplyDelete
  19. kesiannya,,saabr je lah ye..tulah namanya hidup berjiran..tp pak cik tu..kenapa ha dia??pelik..

    ReplyDelete
  20. kepala sama hitam...
    hati kat dlm tak sapa tau...

    ReplyDelete
  21. situasi hmpir sma dgn apa yg terjadi kat aie,terima kasih pd empayar utama...dan kwan2 lain yg sudi berikan komen dan kata2 semangat diblog aie...:)

    ReplyDelete
  22. Sentap jugak law dapat jiran yang mcm tu.huhu=.=
    alala~ comel pic kucing tu.ehehe :D

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...