Suasana Di Stesen Bas Kisah Seram UUM: The Untold Story Bertuah Punya Cabutan Bertuah!!! Alamak Nazir Datang Melawat Aku Tak Mampu Menahannya... Kesabaran Dan Kejujuran Diri (Teknik Belajar Menipu ^_^) Koleksi Gambar-Gambar Panas
Cerita Yang Jarang Terkini :

Kemaskini Tutorial Pasang Lagu/Autoplay/Repeat/Pause

Empayar Utama - Tuesday, September 20, 2016 : No comments

Ini merupakan kemaskini kepada cerita Pasang Lagu/Autoplay/Repeat/Pause lebih 4 tahun lepas. Lama tuuuu...

Dengan adanya secured link (https) serta tuanpunya web - youtube yang mengawal kemas gelanggang dengan payungan google di belakangnya, banyakle kod yang tak boleh berfungsi dengan cantik. Tak gitu?

Ok mari kita cuba lagi. Tak cuba tak tau kan...

Memula tukar link youtube kepada link lain. Aku cadangkan guna guna ListenVid Camni:
1. Buka YouTube dan cari lagu. Ambil linknya.

2. Buka ListenVid dan paste link tadi dalam box yang disediakan. Pilih .mp4 untuk dapat link baru:

3. Tekan 'Convert it!'

4. Nanti akan keluar paparan camni:

Klik kanan mouse di butang download (warna hijau tu) dan pilih Copy link address. Simpanle dulu kat notepad atau wordpad. Untuk contoh aku; linknya ialah:
http://listenvid.com/index.php?output=yt/ixxVDu1vLUw/128~~256~~Send_Me_An_Angel_-_Scorpions_Instrumental_Cover_auf_Yamaha_Tyros_uuid-57dbb8d3466da.mp4
Untuk paparkan hanya butang 'Play' dan 'Stop'; ikut aja kod kat bawah ni. Jangan lupa tukar link pilihan kamu sendiri:

<script type="text/javascript"> playerFile = "http://www.mcmediaplayer.com/public/mcmp_0.8.swf"; fpFileURL = "http://listenvid.com/index.php?output=yt/ixxVDu1vLUw/128~~256~~Send_Me_An_Angel_-_Scorpions_Instrumental_Cover_auf_Yamaha_Tyros_uuid-57dbb8d3466da.mp4"; playerSize = "55x25"; cpBackgroundColor = "ffffff"; cpPlayBtnColor = "3355ff"; cpStopBtnColor = "cc0000"; cpInfoBtnPosition = "0x55"; fpButtonOpacity = "0"; cpHidePanel = "never"; </script> <script type="text/javascript" src="http://www.mcmediaplayer.com/public/mcmp_0.8.js"></script>
Untuk paparkan butang 'Play', 'Stop', Volume dan Scrubber; ambil kod kat bawah. Jangan lupa tukar link lagu pilihan kamu sendiri:

<script type="text/javascript"> playerFile = "http://www.mcmediaplayer.com/public/mcmp_0.8.swf"; fpFileURL = "http://listenvid.com/index.php?output=yt/ixxVDu1vLUw/128~~256~~Send_Me_An_Angel_-_Scorpions_Instrumental_Cover_auf_Yamaha_Tyros_uuid-57dbb8d3466da.mp4"; playerSize = "240x25"; cpBackgroundColor = "ffffff"; cpPlayBtnColor = "cc0000"; cpStopBtnColor = "cc0000"; playerBackgroundColor = "ffffff"; cpInfoBtnPosition = "0x240"; cpFullscreenBtnPosition = "0x240"; fpButtonOpacity = "0"; cpHidePanel = "never"; </script> <script type="text/javascript" src="http://www.mcmediaplayer.com/public/mcmp_0.8.js"></script>
Kenapa awalnya tadi aku cadang untuk tukar kepada link .mp4? Sebab script ni boleh paparkan videonya. Kita cuma perlu ejas ketinggian dan tambah lagi kod macam kat bawah:
<script type="text/javascript"> playerFile = "http://www.mcmediaplayer.com/public/mcmp_0.8.swf"; fpFileURL = "http://listenvid.com/index.php?output=yt/ixxVDu1vLUw/128~~256~~Send_Me_An_Angel_-_Scorpions_Instrumental_Cover_auf_Yamaha_Tyros_uuid-57dbb8d3466da.mp4"; videoScreenSize = "360x200"; playerSize = "360x225"; cpBackgroundColor = "ffffff"; cpPlayBtnColor = "cc0000"; cpStopBtnColor = "cc0000"; cpInfoBtnPosition = "0x360"; fpButtonOpacity = "0"; cpFullscreenBtnPosition = "0x360"; cpHidePanel = "never"; </script> <script type="text/javascript" src="http://www.mcmediaplayer.com/public/mcmp_0.8.js"></script>
Kaler merah - tukarle kalau menyampah ngan lagu sedia ada
Kaler biru - ejaslah ikut suka, tapi yang aku bagi tu macam dah ngam...
Autoplay - script ni lupa nak sediakan hehe
Auto-repeat - ada belah kanan sekali tu...

Masih berminat lagi? Cubalah

Followers Friend Connect Mudah Alih

Empayar Utama - Friday, September 16, 2016 : No comments

Dulu aku ada cerita pasal followers friend connect widget/gadget. Bila script friendconnect dah tak boleh digunapakai, susah sikitle nak ambil kod untuk letak kat tempat yang kita suka, kannnn... Nak nak lagi bila followers makin surut, macam malulah nak pamer tapi nak juga letak hahahahahah.

Dulu ada tutorial untuk buka-tutup gadget benda alah ni. Sekarang tutorialnya pun dah tak ada. Imejnya lebih kurang camni:

Cuba tekan butang ([+]Follow) tu. Timbul tak?

Boleh lagi ni. Yang betulnya aku ada letak kat multi-tab polska ada kat sidebar tuh. Cenggini:
1. Memula buka Blogger Dashboard ---> Layout ---> Add a Gadget ---> More Gadgets ---> Followers

2. Pastikan paparan gadget yang terhasil nanti memuaskan dan mengikut kehendak hati kamu ya :) Pastu save.

3. Buka blog kamu di tab baru; klik kanan dan tekan 'View page source'. Akan keluar satu tab baru dan cari sampai jumpa yang ini: <div id='Followers1-wrapper'>

Pastu copy aja mula dari <div><script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> hinggalah ke </script></div>

Kalau berdasar nombor baris blog aku: dari baris Nombor 863 hingga baris Nombor 894:


Dapat tak? Haishhhhh..... Haaaa ambek nih:

<div>
<script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script>
<div id="followers-iframe-container"></div>
<script type="text/javascript">
window.followersIframe = null;
function followersIframeOpen(url) {
gapi.load("gapi.iframes", function() {
if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) {
window.followersIframe = gapi.iframes.getContext().openChild({
url: url,
where: document.getElementById("followers-iframe-container"),
messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER,
messageHandlers: {
'_ready': function(obj) {
window.followersIframe.getIframeEl().height = obj.height; }, 'reset': function() { window.followersIframe.close();
followersIframeOpen("https://www.blogger.com/followers.g?blogID\x3d874138832550890313\x26colors\x3dCgt0cmFuc3BhcmVudBILdHJhbnNwYXJlbnQaBjc3Nzc3NyIGY2MwMDAwKgZGRkZGRkYyBmNjMDAwMDoGNzc3Nzc3QgZjYzAwMDBKBjc3Nzc3N1IGY2MwMDAwWgt0cmFuc3BhcmVudA%3D%3D\x26pageSize\x3d21\x26origin\x3dhttp://empayarutama.blogspot.com/");
},
'open': function(url) {
window.followersIframe.close();
followersIframeOpen(url);
},
'blogger-ping': function() {
}
}
});
}
});
}
followersIframeOpen("https://www.blogger.com/followers.g?blogID\x3d874138832550890313\x26colors\x3dCgt0cmFuc3BhcmVudBILdHJhbnNwYXJlbnQaBjc3Nzc3NyIGY2MwMDAwKgZGRkZGRkYyBmNjMDAwMDoGNzc3Nzc3QgZjYzAwMDBKBjc3Nzc3N1IGY2MwMDAwWgt0cmFuc3BhcmVudA%3D%3D\x26pageSize\x3d21\x26origin\x3dhttp://empayarutama.blogspot.com/");
</script>
</div>

Yang kaler merah tu no. id blog aku, tukarlah dengan no. id blog kamu ya. Tau tak kat mana nak dapat id blog? Kat sini:


Satu lagi kaler merah tu nama blog aku. Kena tukar jugalah dengan nama blog kamu.

4. Salin / copy kod nih kat notepad ke, wordpad ke; save dan kendian balik semula ke item no. 2 atas tu. Delete follower gadget asal yang telah disave tadi sebab tadi tu kita create follower gadget cuma untuk rembat kodnya menerusi view page source.

5. Lepas Delete, Save. Pastu ambil kod yang telah disalin dalam notepad / wordpad tadi; haaa letakle kat mana-mana yang berkenan. Save dan dah siap.

Tutorial ini dikongsikan sebab kod gadget ni tak ada jual kat kedai. Satu lagi sebabnya ialah ada tempat-tempat yang kita nak letak tapi tak boleh letak kerana kod asal kena melalui dashboard, siap tersedia tanpa dapat nak cilok kodnya.

Senang, kannn. Dah dulu, babai.