Cerita Yang Jarang Jarang Terkini :

Tips Tampung Yuran Pengajian Cara Aku

EmpayarUtama - Saturday, September 24, 2022 : No comments

Ini sekadar contoh. Katalah seawal 2003 baru mula bekerja dengan gaji minimum RM1,200. Caruman Akaun 2 akan bermula dengan RM108.00. Rujuk Jadual Caruman KWSP

Jika berkahwin lewat tahun 2003 dan ada anak (pertama) seawal tahun 2005. Tahun 2023 - anak berumur 19 tahun - nak masuk IPT.

Ini beri maksud paling tidakpun sudah 20 tahun bekerja dan dah ada caruman KWSP. Dengan andaian tiada kenaikan gaji, tiada dividen tahunan, dan potongan kekal 11% untuk pekerja; maka jumlah terkumpul sehingga Disember 2022 berjumlah RM25,920.00 [RM108.00 x 12 bulan x 20 tahun = RM25,920.00]


Secara umum, yuran pengajian semester pertama sekitar RM2,000.00, manakala yuran semester seterusnya (berbaki 7 semester) sekitar RM1,500 tiap semester. Satu semester bersamaan dengan 6 bulan. Jadilah 4 tahun tempoh pengajian.

Jadi kebiasaan juga, untuk pelajar junior (tahun 1 atau semester 1 dan 2) akan duduk di kediaman kolej. Maka yuran kolej katalah RM500 tiap semester.

Oleh itu, untuk semester pertama kita hanya perlu keluarkan duit poket sendiri sekitar RM2,500 tak masuk kos sara hidup anak di sana. Boleh je terus pohon KWSP bayarkan jika kita memang tak cukup duit. Dan dengan anggaran mudah, jika perlu menyewa bersama rakan untuk semester-semester berikutnya, kita rizabkan saja RM600 setiap 6 bulan seterusnya jika anak kena sewa rumah bersama rakan sekuliah.

Ok apa yang aku praktikkan, tiap kali yuran (bermula dengan semester pertama) dibayar, aku akan buat tuntutan pengajian menggunakan Akaun 2 KWSP. Duit itu akan dikreditkan ke dalam akaun aku, sebab yuran aku dah bayar dulu. Duit itu pula aku terus masukkan dalam akaun anak untuk dia bayar yuran semester berikutnya.

Begitulah yang aku buat, tapi setahun sekali - untuk yuran pengajian anak-anak :
Cuba baca rujukan KWSP di sini. Lepas tu, lihat baki Akaun 2 [jika ianya kekal statik] seperti yang aku dah tulis tadi iaitu RM25,920.00:

Tahun

2023

2023

2024

2024

2025

2025

2026

2026

Item

6 bulan pertama pengeluaran RM 2,500 (-)
Caruman masuk 6 bulan pertama RM 648.00 (+)
6 bulan kedua pengeluaran RM 2,000 (-)
Caruman masuk 6 bulan kedua RM 648.00 (+)
6 bulan pertama pengeluaran RM 1,500 (-)
Caruman masuk 6 bulan pertama RM 648.00 (+)
6 bulan kedua pengeluaran RM 1,500 (-)
Caruman masuk 6 bulan kedua RM 648.00 (+)
6 bulan pertama pengeluaran RM 1,500 (-)
Caruman masuk 6 bulan pertama RM 648.00 (+)
6 bulan kedua pengeluaran RM 1,500 (-)
Caruman masuk 6 bulan kedua RM 648.00 (+)
6 bulan pertama pengeluaran RM 1,500 (-)
Caruman masuk 6 bulan pertama RM 648.00 (+)
6 bulan kedua pengeluaran RM 1,500 (-)
Caruman masuk 6 bulan kedua RM 648.00 (+)

* Pengeluaran tu sama ada pengkreditan terus ke IPT atau bayaran balik kepada kita jika kita dah buat pembayaran
Baki (RM)

23,420.00
24,068.00
22,068.00
22,716.00
21,216.00
21,864.00
20,364.00
21,012.00
19,512.00
20,160.00
18,660.00
19,308.00
17,808.00
18,456.00
16,956.00
17,604.00

Maka pada akhir 4 tahun, Akaun 2 masih berbaki RM17,604.00. Akan tetapi anggaran aku jika ada kenaikan gaji sepanjang tempoh 20 + 4 tahun, ditambah dengan dividen tahunan; baki Akaun 2 pada hujung tahun 2026 sebenarnya melebihi RM25,000.

Ini jika kita benar-benar memikirkan masa depan anak tanpa pedulikan i-Sinar, i-Lestari, dan yang sewaktu dengannya.
Dengan kadar gaji minimum RM1,200 sebulan serta caruman selama 20 tahun, sebenarnya kita boleh tampung yuran pengajian 2 orang anak serentak tanpa perlu buat pinjaman pendidikan.

Bekalkan duit sara hidup RM300-400 setiap bulan pun dah ok...

Alhamdulillah puteri sulung dah tamat belajar dan dah bekerja. Putera sulung (anak kedua) pula akan masuk semester 7 (tahun 4 pengajian) 15/16 Oktober ini. Esok keputusan kemasukan ke IPT untuk anak ketiga (puteri) aku pula. Harap-harap dia berjaya teruskan pembelajarannya.


Sekarang Pelik VIII – Buah Letup Letup

EmpayarUtama - Sunday, August 28, 2022 : 1 comment

Lama tak kongsi cerita pelik. Dah lebih lapan tahun selepas yang terakhir tu pasal Misteri Nusantara.

Buah Letup-Letup ni sekarang memang susah dah nak jumpa pokok apatah lagi buahnya. Tetiba je siang tadi boleh ternampak kat pagar tepi jalan Kg Kurnia. Zaman budak-budak dulu kalau masuk semak belukar [bukan hutan tau], memang buah ni jadi makanan kitorang. Ada yang manis, memang manis. Kena yang masam, telan aje lah.
Rasanya macam rasa Buah Susu, takpun macam rasa Buah Rambai. Silap-silap dua jenis buah ni pun ramai yang dah tak kenal.

Aku panggil dia Buah Letup Letup sebab kita cuma picit je buah ni dan dia akan meletup tapi tak bunyi macam mercun la. Pastu ngap masuk terus dalam mulut. Ia sejenis pokok menjalar dan memanjat, ada yang panggil Markisa Belukar.

Dulu senang jumpa sebab dia memanjat pagar. Buah dia ni paling besar pun kecik sikit dari biji getah, atau besar guli, tak sampai 1 inci pun. Isi dalamnya ciput je.

Dia berbeza dengan Buah Letup Letup Kelambu [Physalis angulata] sebab pokok Letup Letup Kelambu tu pokok renek bukan jenis menjalar. Buahnya pula bersalut nipis dari jauh dah macam belimbing, manakala Buah Letup Letup Belukar [Passiflora foetida] bersalut berbulu. Tu yang ada orang panggil dia buah ulat bulu.

Disebabkan sekarang susah nak jumpa, dan banyak pula khasiat dia; sekarang di Lazada pun dah ada dijual benihnya. Sampaikan daun pun kena jual. Tengok sini :


Dah dulu, k baiii...


Festival Anime

EmpayarUtama - Thursday, August 18, 2022 : No comments

2 Julai 2022 (bulan lepas) layan budak-budak ke Paradigm JB sebab diorang nak tengok festival anime. Aku turunkan diorang je, jem gila.

Ianya adalah pameran pertunjukan manusia yang pakai kostum atau kita panggil Cosplay.

Banyak juga watak yang dipamer tu kita tak tahupun ceritanya. Hanya peminat Anime Jepun yang betul-betul mengikuti, pastu timbullah keinginan untuk pamerkan sisi lain yang bertentangan / berlawanan dengan peribadi sebenar mereka.

Sekarang ni, acara cosplay semakin berkembang di lokasi tumpuan orang awam seperti hotel dan pusat beli belah. Tu yang terbabas ke Paradigm tu...
4 imej pertama ni ialah watak Rem [Re:Zero], Anne Faulkner [Paradox Live], Lumine dan Kamisato Ayato [Genshin Impact] :

Yang bawah ni pula ialah watak Kaito Kid [Detective Conan], Mono [Little Nightmares II], Sniper-Mask [High-Rise Invasion] dan Suzuya Juuzou [Tokyo Ghoul] :

Ini antara watak-watak dalam Team Karasuno [HaiKyu!!] :

Ini pula watak Chainsaw Man [Chainsaw Man belum ditayangkan lagi rasanya], Loid Forger [Spy x Family], DARLING in the FRANXX [Zero Two] dan Hilichurl [Genshin Impact] :

Sebenarnya aku suka solekan dan seragam yang berjaya ubah penampilan. Ini model Mirul Ariff, disolek sepenuhnya oleh Lily Azlan yang bawa tema dan watak MAD HATTER [dalam filem & kartun Alice In Wonderland] :
Sebelum solekan
Selepas solekan

Haaa yang ini jumpa kat Terengganu bulan Mac aritu :
Sebelum buka topeng
Selepas buka topeng

Untuk festival anime ni, kalau berminat nak tengok 'live', boleh gugel untuk cari tarikh-tarikh dan lokasi akan datang sepanjang tahun ni. Meriah tau...


Rutin

EmpayarUtama - Thursday, August 11, 2022 : No comments

Kerap juga pada belah pagi; sorang pakcik tu akan tanya soalan sama - "Selalu nampak awak ada kat rumah, sekejap ada sekejap tak ada. Kerja apa?"

Iyalah. Dalam kejiranan, kami sekeluarga antara penghuni termuda sebab taman perumahan ni dulu khabarnya untuk kakitangan kerajaan yang akan bersara (tahun 1982 tak silap dah mula didiami). Dengan rambut panjang, memang susah orang sekeliling nak percaya aku ni bekerja huhuhu...

Ok, ini rutin harian aku sepanjang sesi persekolahan anak-anak tahun 2022 :

(Ahad - Khamis) :
6.35 pagi - Bermula trip pertama hantar anak kelima ke sekolah agama. Terus menyeberang highway hantar anak keempat ke sekolah menengah. On the way balik, cari sarapan untuk yang ada di rumah.

8.00 pagi - Trip kedua hantar 2 anak bungsu ke sekolah agama. Sekali dengan orang rumah dan anak ketiga untuk mereka ke tempat kerja. Orang rumah tak boleh bawak kenderaan kerana 'abang majlis parking rajin buat kerja' hehehehe. Anak ketiga tunggu keputusan panggilan IPT dan buat part time jaga kedai di sebuah sekolah rendah. Sampai ke rumah sekitar jam 9.15 pagi.

9.15 pagi - Baru nak siram anak-anak pokok bonsai depan rumah sambil sidai baju trip kedua belah pagi. Gedebak gedebuk, dah pukul 10.00 nak bersiap ambik 3 anak di sekolah agama.

10.10 pagi - Trip ketiga ambil anak-anak di sekolah agama. Sampai rumah dalam pukul 10.40 pagi. Lepas 11.15, siapkan 2 yang kecik tu berpakaian, sikat rambut dan check beg sekolah diorang.

12.10 tengahari - Trip keempat hantar 2 yang bungsu ke sekolah kebangsaan, belesup menyeberang highway hantar anak kelima ke sekolah menengah. Pastu tunggu jap ambik anak nombor lima balik kerja. Sampai semula kat rumah dalam 1.15 tengahari. Kalau bungkus lauk tengahari, sampai rumah dalam 1.45 gitu...

1.45 petang - Ini kalau anak keempat talipon guna public phone dah boleh ambik dari sekolah menengah. Kalau tak, kena standby oncall; kadang kul 3, kadang kul 4, kadang kul 4.30 baru dia call guna enset cikgu dia sebab ada kelas tambahan atau latihan sukan.

Sepanjang minggu pertama kelam kabut siapkan gaji untuk co. A, B, C dan D dan segala bayaran yang perlu.
Sepanjang minggu kedua buat semakan bank statements vs bank book dalam laptop.

Sepanjang minggu ketiga siapkan payment vouchers dan bayaran kepada suppliers untuk semua co. tu; dan buatkan setengah bulan gaji (advance) untuk co. C dan D (Ini kilang, diorang ambik gaji 2 kali sebulan)

Sepanjang minggu keempat kemaskini payment received dari customers untuk semua co. tadi

4.45 petang - Trip seterusnya bersesak-sesak dengan jem di highway Tebrau menuju ke Johor Jaya untuk ambil orang rumah balik kerja. Selalunya paling cepat 40 minit baru sampai walaupun jarak hanya 10 km. On the way balik, singgah sekolah rendah jemput 2 anak bungsu balik pukul 6.00 petang. Kadang kadang singgah depan Giant ada yang nak Teh Tarik Ais Ketagih... Sampai rumah dalam 6.20-6.30 gitu.

6.50 petang - mungkin trip akhir jemput anak kelima di sekolah menengah. Kena menyeberang jalan besar dan mengharung jem; sampai rumah memang dah lepas maghrib.

Biasanya dah nak dekat tengah malam baru senang nak tengok pc. Tapi selalunya pc yang tengok aku...:(

(Jumaat)
7.45 pagi - Trip pertama hantar anak-anak, ada yang kelas tambahan, ada yang latihan sukan, ko-korukulum; sebelum belesup anta orang rumah kerja. Pastu baru fikir nak ke opis mana untuk update bank book ke dalam server sistem di opis. Pukul 11.30 kena balik sebab budak-budak tadi dah abis sesi pagi diorang. Sampai rumah dalam pukul 12-12.15 gitu.

1.15 tengahari - bersiap bawak 2 yang bungsu ke masjid.

2.45 petang - trip seterusnya untuk update bank book ke dalam server sistem di opis. Biasanya takkan ke opis yang sama sesi pagi.

4.15 petang - mesti kena gerak sebab nak jemput orang rumah untuk elak jem. Sampai rumah dalam 6.20-6.30 selalunya.

(Sabtu)
8.00 pagi - Trip pertama, lepas sarapan anta orang rumah dan terus ke opis. Dapatler lama sikit dalam opis (kadang dapat pergi 2 tempat) sementara tunggu orang rumah balik kul 1.00 tengahari. Biasanya sampai rumah dalam kul 2 juga...

5.45 petang - sesi beriadah dengan keluarga. Kitorang main badminton je 1 jam 6-7 petang ambik 2 courts. Sebelum maghrib dah sampai rumah dah...
Mungkin sebulan sekali kot sama ada ajak diorang makan di luar atau ajak gi tengok wayang belah malam. Esoknya dah sekolah, kannnnn...

Gituler rutin aku setiap hari. Meriah dan senang, kan kerja aku...
Heeeeeeeee........


Tahniah Afrina

EmpayarUtama - Thursday, August 4, 2022 : 1 comment

Minggu lepas berakhir pertandingan bola jaring peringkat daerah Johor Bahru untuk Bawah 15 dan Bawah 18. Berakhir jugalah karier si Afrina dan tak taulah ke mana pula selepas SPM nanti.

Macam biasa, posisinya agak pelbagai - WD, GD, dan final game boleh jadi GK pula. Payah sikitle untuk penilai pilih untuk ke peringkat seterusnya, hehehe.
Macammana pun aku ucapkan tahniah kerana dia dan pasukannya berjaya ke final sebelum tewas kepada Sekolah Tun Fatimah.


Kat bawah ni aku pilih beberapa kenangan untuk diabadikan dalam blog ni :

Banyak juga koleksi pingat dia kumpul menerusi acara bola jaring sejak dari zaman tadika lagi.

Bawah ni antara kenangan dia di tahun akhir SKMKJ pada tahun 2017:

Sepanjang 6 tahun antara 2015 hingga 2020 aku akui sangat kurang berblog. Tak banyak cerita yang aku kongsikan. Seingat aku - adalah cerita pasal bola jaring yang libatkan Afrina sejak masuk Tadika Kemas tahun 2010.

Adriana : "Heheheheh hek eleeee... Ingat, aku sekarang dah tingkatan 1. Dah masuk senarai 12 pemain under 15 tau, hanya disebabkan demam sepanjang sesi latihan maka aku tak join..."

Haaa ini adik dia yang akan menyambung legasi mudah-mudahan.
Dulu aku pernah tulis Kakak dia, si Fina dulu main macam macam 'position'... Lepas ni kita tengok rezeki si Yana ni pula.

Dah dulu, nanti aku kongsi cerita lain bila rajin ya...