Cerita Yang Jarang Jarang Terkini :

Shopping Online

EmpayarUtama - Saturday, September 25, 2021 : No comments

Semalam singgah ke Giant. Dah siap scan MySejahtera, boleh tak terperasan shutter rollernya tak naik sebab pasarayanya belah dalam.

Giant pun kena kuarantin hehe. Terus ke Guardian sajalah sebab budak-budak kirim pencuci muka.

Dari jauh nampak logo ‘Low price locked to stay low’ dia tu dah lebih
kurang macam logo Shopee sebab kertasnya dicetak dengan warna merah.

Teringat la kat Shopee ada buat Promosi Pay Day Sale yang akan tamat pukul 12 tengah malam ni nanti.

Walaupun memang ada je tawaran sepanjang masa, ada juga beberapa pembekal yang beri tawaran lebih hebat hingga hujung bulan Jan 2022.

Tengah-tengah musim PKP ni, walaupun aku boleh je bergerak untuk berbelanja, tapi yang duduk tinggal di rumah dah jadi terbiasa berbelanja secara online.

Pilihan pertama mereka memang Shopee lah. Dari barangan yang besar hingga yang kecil; pesan makanan online pun makin rajin.

Itu belum lagi beli reload untuk top-up handset masing-masing, walaupun internet dah tersedia kat rumah.

Ialah betul juga, kadang kadang line tu putus sendiri waktu mereka tengah berGoogleMeet; aku pun dah malas nak buat repot ke pengendalinya.

Ingat lagi sekitar 15 tahun dulu - macam-macam survey diterima pasal berbelanja secara dalam talian atau 'shopping online', kan. Sekarang dah jadi nyata, tak gitu?

Pasang Langsir Dapur

EmpayarUtama - Sunday, September 12, 2021 : 1 comment

Sebelum ini 2 tingkap di dapur aku pasang bidai yang selalu kita nampak di pejabat. Ianya tirai paduan aluminium kalis air, sebab itu aku pilih untuk letak kat dapur.

Lama-lama warnanya pudar dan nak ganti baru harganya dekat seratus jugalah.

Bila lihat ‘shopping online’, terjumpa ‘modern blinds’ langsir zebra yang murah 2 kali ganda dan mudah pemasangannya.


Ada pelbagai saiz untuk lebar dan labuh seperti 2x6 kaki (60x180cm), 3x6 kaki (90x180cm), 4x6 kaki (120x180cm), dan 6x6 kaki (180x180cm). Warna pun ada beberapa pilihan: purple, pink, biru, kelabu, hitam, hijau, putih, coklat, beige, dan merah terang.

Dinding dapur dah warna pink, orang rumah pesan pink 2 set 4x6 kaki. Ianya 'roller' maka taklah tergantung hingga 6 kaki, ikut suka kita sebenarnya.

Kepada sesiapa yang berminat boleh terus cari 'Zebra roller blinds' atau taip bidai tingkap murah 'modern blinds' langsir zebra.

Mudah je pemasangannya, cuma skru memang tidak disediakan. Aku guna skru serta lubang yang ada di dinding atas tingkap yang dah tersedia ada tu je. Jika ragu-ragu untuk cara pasang, pembekal ada sediakan video cara pemasangan. Kalau rajin boleh cari kat youtube..

Nuffnang - Selamat Tinggal

EmpayarUtama - Thursday, September 9, 2021 : 2 comments

Dekat setahun menunggu, lepas pukul 12 tengah malam tadi (semalam) aku cuba buang dulu segala kod promosi Nuffnang.

Dah tak ada lagi promosi dari advertizers untuk dikongsi dan jana duit. Nuffnang sepenuhnya bertukar kepada sosial media, sama sepeti program 8Share dan SAYS sebelum ini.

Walaupun ada duit terkumpul, beberapa 'Buttons' dah tak berfungsi. Butang 'Cash Out' pun dah tak nampak. Promosi terakhir yang aku terima ialah pada 1.10.2020:

Sebenarnya aku lebih selesa lihat statistik trafik di sini berbanding yang aku sedia ada seperti Google Analytics dan StatCounter. Tapi bila buka balik program ni pukul 8 pagi tadi, alamak tak ada 'figure' lah pulak:
Jadi cepat-cepat aku masukkan semula semua kod promosi yang ada untuk 'link'kan semula blog aku dengan Nuffnang. Nasib baik keluar data dan statistik trafik lepas pukul 9 pagi tadi.

Ingat lagi tak beberapa program seperti ChurpChurp, 8Share dan SAYS selain Nuffnang sendiri sekitar 10 ke 15 tahun lepas?

Masa tu meriah dengan banyaknya pilihan promosi, muai jugalah kan buat duit.

Jadi aku simpan jelah logo diorang kat sini untuk kenangan.

Sekarang ni aku cuba satu program promosi dalam Asia juga. Stailnya lebih kurang sama je macam SAYS dan 8Share tapi baru sangat aku masuk. Kalau ada yang berminat cubalah melawat ke sini.