Home » , » Sekadar formaliti, iya ke?

Sekadar formaliti, iya ke?

Empayar Utama - Wednesday, October 12, 2011 : 25 comments

Bila kena batang hidung sendiri baru padan muka aku. Maaflah ya dekat dua bulan sunyi takde cerita. Yang betulnya laptop 'cari makan' aku kena rembat masa raya kelima (Sabtu 3/9/2011). Memang aku tak sangka hanya kerana percaya pada insan bergelar manusia. Kira aku cuai lah.
Walaupun aku dapat hubungi individu-individu terlibat, tapi tak ada bukti dan masing-masing tak mo ngaku. Siap dua antara individu tu ajak runding pulak pasal laptop tu. Terbakar betul. Jadi selepas bagi peluang selama 24 jam; petang Ahad tu aku terpaksalah buat laporan polis. Bukan apa cuma macam yang aku cerita dalam entri-entri yang sudah – aku kerja kat rumah dan laptop tulah 'kerja' merangkap periuk nasi aku. Aku kehilangan kontrak kerja dua syarikat sebab semua job-job aku dah programkan dalam laptop. Jadi kenalah pergi
ke ofis tiap-tiap syarikat untuk aku buat kerja. Masalah timbul bila aku cuma sempat pergi ke 2 tempat je; 2 lagi tak sempat. Hampeh tul. Beli laptop lainpun kena ambik masa juga nak buat semula program untuk semua 4 kompeni tu. Dokumen peribadi ke, password ke tolak tepi dulu. Barang-barang kerja lebih penting. Panas betul, memang hati aku panas.

Yang herannya banyak lagi barang lain dekat hall tu diorang tak minat pulak. Laptop aku juga yang diorang nak.


(Kenapalah tak nak amik 2 bijik PSP tu; atau LG Card Reader sekali ngan Pendrive, Motorola dan NOKIA enset; atau Pioneer Car Audio (DVD upgraded siap dalam beg kertas tinggal angkut je); Clarion Car Audio (pun DVD upgraded) ke; tak pun set SONY Home Theater Player?)

Ok meh aku kongsi apa yang aku nak cerita sebenarnya. Sebelum tu mintak maaf dulu kepada encik polis dan siapa-siapa yang ada pertalian dengan pihak polis yang baca entri aku. Bukan nak burukkan polis macam Guan Eng tapi sikap segelintir yang jadi barah dalam pasukan.

Camni ceritanya: Pertamanya terima kasih kepada pegawai penyiasat yang sudi ambik kes aku dan bagi nasihat tentang kesan laporan dibuat yang melibatkan ahli keluarga.

Sebenarnya aku juga minta nasihat sebuah syarikat talian komunikasi yang terangkan segala maklumat panggilan keluar-masuk serta sms keluar-masuk memang disimpan oleh syarikat telekomunikasi. Ada borang rasmi disediakan dan jawapan hanya dalam 5 hari sahaja. Tak lama pun. Kebetulan individu-individu disyaki menggunakan perkhidmatan yang sama dan pihak polis sahaja yang boleh mendapatnya untuk tujuan siasatan.

Setelah dua hari; aku cuba dapatkan maklumbalas pegawai penyiasat tapi jawapannya belum ada apa-apa perkembangan lagi walaupun telah menemuduga beberapa individu yang disyaki. Aku mencadangkan perkara di atas kerana maklumat yang diperlukan hanya sekitar jam 8.30 malam 3/9/2011 hingga jam 8.30 pagi 4/9/2011. 12 jam aja dan semua 4 nombor telahpun aku berikan kepada beliau. Sekurang-kurangnya kita boleh tahu apa berlaku pada malam tersebut yang membawa kepada kehilangan laptop aku. Apa respon beliau?

Pegawai tu boleh tanya balik, aku nak suruh dia buat macam tu ke? Terdiam aku tak tau nak jawab apa. Aku rasa ini antara tugas beliau. Aku mula terfikir bagaimana prestasi dinilai – melalui jumlah laporan yang diterima atau melalui jumlah kes yang diselesaikan? Adakah peratusan kes yang berjaya diselesaikan atau peratusan kes yang diterima mencerminkan prestasi seseorang? Bacalah entri aku pasal KPI. Berbaloikah dengan gaji bulanan yang diterima? Inikan tanggungjawab, amanah yang perlu dilaksanakan?

Atau, laporan diterima akan dikelas-kelaskan dahulu dan keutamaan diberi kepada kes-kes penting? Ada hieraki juga ke dalam mengendalikan kes? Laporan aku dah 39 hari – lebih sebulan dan aku dah hilang 2 kerja pun. Bolehkah aku simpulkan begini: Kalau sesiapa kehilangan barang; buat laporan polis hanya sekadar untuk formaliti jangan sampai orang kata 'Eh tak repot polis ke?' pastu laporan tu hantar laminate dan framekan buat kenangan barang yang hilang.

Aku mintak pendapat pembaca, perlukah aku tarik balik laporan tu? Bukan sebab nak pulihkan kekeruhan yang melibatkan keluarga cuma aku tak pasti kes itu akan diambil serius atau tidak. Laptop boleh beli berapapun tapi program 2 syarikat sebagai bukti kehilangan dan kehilangan kerja aku amat penting untuk bersihkan diri aku yang 'bukan kerja main-main'…..
related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

25 comments:

  1. aku rase ko jangan tarik balik laporan tu, pasal mende ni melibatkan kerjaya kot, mende2 ni pernah terjadi pada aku, yang paling bengang kalo orang yang kite kenal atau percaya. Bagilah pengajaran skit kat depa2 ni bro,

    ReplyDelete
  2. Selamat kembali dan selamat meluahkan perasaan.Penadapat aku lebih kurang rebellion ,Surat report tu sebagai bukti ko serius dalam pekerjaan dan kes report ni jadikan sebagai pengajaran sebab maseh terdapat unsur unsur birokrasi yang serius dalam semua perkhidmatan walaupun slogan indah terpampang depan mata.Teringat kembali kes aku kehilangan motosikal.....setahun lebih baru selesai kes.itu pun aku terpaksa tebalkan muka,pekakkan telinga dan butakan mata.Hati sakit bro dengan layanan dia orang...

    ReplyDelete
  3. Tembak je semua..
    Kiddin'..
    Welcome back dear uncle..^^

    ReplyDelete
  4. aku simpat bro..x guna btol sapa yg rempat bro punya laptop tu

    ReplyDelete
  5. Kalau saya...

    Saya takkan tarik balik report tu...

    sebab???

    peluang selama 24 jam telah diberi tapi tak ada yg mengaku.

    pengajaran regardless family members!

    ReplyDelete
  6. jangan tarik balik. kena bertegas sebab benda penting. family? lantak situ. family/ kawan mende kalau menganiaya macam tu sekali. huhu..

    ReplyDelete
  7. jgan tarik balik la...nnt orang tu tak sedar pulak..tah2 ada lagi orang laen yang akan jadi mangsa nnt..sabar ye nie dugaan..

    ReplyDelete
  8. awal mula pertama mula..

    selamat kembali setelah lama menghilang...


    jangan tarik semula laporan... bagi sikiiiiit je masa lagi, kalau masih takde perkembangan selepas follow up selalu baru ambil tindakan lain..

    pengajaran kepada semua...ahli keluarga jangan terlalu cepat ambil kesempatan, pihak berwajib perlu lebih tangkas sebab ini melibatkan harta benda & hasil kerja....

    ReplyDelete
  9. Salam Bro....
    Bagi aku report tetap report...walaupun aku tau polis malaysia yang dikatakan terbaik di dunia sama taraf ngan CSI tak kan buat kerja punya....apa sangat satu laptop tu pada diorang, sedangkan kes2 berprofile tinggi pun hancusssss....

    Lagi satu kalau ko nak pastikan yg apa2 jabatan kerajaan pun nak buat kerja untuk ko, ko kena follow up, tiap2 hari kalau buleh tapi dengan nada bersabar ( jgn marah2, nanti diorg lagi bagi lambat kes ko )cakap lemah lembut, sopan santun...apa yg diorg mintak berikan kerjasama sebaik2nya...tapi yg penting kena selalu follow up...contohnya bila kita call dia cakap takde keputusan, ko cakap "lusa saya call balik"...pastu jgn lupa nak call pulak....
    ( berdasarkan pengalaman berurusan dgn kakitangan kerajaan, yg heran kita swasta ni dah le gaji ciput tapi buat kerja bersungguh2 )

    ReplyDelete
  10. report la..ada jgk bukti nk bagi tnjuk kt company tu kn..huhu

    ReplyDelete
  11. laaaaaaaa...patut pun lama x menjengah muka. Ada musibah yg melanda rupanya.

    Mak pun tak reti nak ckp apa. EU pikir la masak2 mana yg buruk, mana yg baik.

    Moga semua kesulitan yg EU hadapi ini dpt dipulihkan secepat mgkin ya

    ReplyDelete
  12. salam;
    Kesian,..betul kata kawan tu..repot jgn tarik balik..sebaliknya kalo boleh siasat sendiri memandangkan yg disyaki dah ada,jgn harap ngan polis nak buat haram jadah..kalau kes politik serta merta diaorang buat.

    ReplyDelete
  13. mesti ada hikmahnya.. be strong!

    *biar je repot tu, nak p balai polis semula lagi leceh.. :)

    ReplyDelete
  14. Assalam..
    Kesiannya..sabar la atas apa yg jadi, mungkin ada hikmahnya...
    patutla lama menyepi....moga tabah hadapi semua dugaan tu..

    ReplyDelete
  15. Jgn tarik balik report tu..biar jer...Kalau nak tarik balik pun..kena bagi tahu polis tu, saya nak buat aduan kat Aduan Rakyat tv3..ambil berat..!!!

    (kalau dah ada bukti yg nyata...kena buat follow up..)

    ReplyDelete
  16. nilah nama dia menjalankan tanggunjawan..dah terima tangunggjawab..kena jalankan dgn sebaiknya...haisss...

    ReplyDelete
  17. ada betol apa yg kau tulis ni....segelintir polis ada weng sket la.....bukan semua.
    ....aku pun lama tak singgah sini:)

    ReplyDelete
  18. da link kan blog ni..g kat layout - link-then ltk link tu.. ^_^

    ReplyDelete
  19. 1st of all --> WELCOME BACK!!
    2nd --> pndek kn citer...SETUJU ssgt ngan suma yg bg komen & pndapat kat atas tue!!! Chaiok!! Chaiok!!...
    3rd --> Moral of d story : JGN MUDAH PERCAYA KAT SAPE2 PUN melainkan DIRI SENDIRI...

    ReplyDelete
  20. Salam...mungkin ada hikmah. bersabar jer yer?

    ReplyDelete
  21. Buat semua;
    terima kasih atas pandangan, nasihat serta teguran diberi. Menarik juga nasihat kpah k-poh; nanti aku fikirkan dulu yea :)

    ReplyDelete
  22. sory la dah lmbt sgt baca entri entri ni. tpi mmg begitulah kerja diorg y kerkuasa ni. pernah terjadi dlm keluarga sy, mmg protokolnya buat report. pastu buat tak tahu je berminggu2. katanya dm siasatan. akhirnya dia boleh kata, biasalah kes macam ni dah byk sgt terjadi. kira setel camtu je! baik diorg bagitau xnak tlg awal2.sabar je la...

    tp tlg jgn tarik report. desak sampai mereka rasa 'tanggugjawab.'.

    ReplyDelete
  23. ada orang nk boikot kot...huhu...
    pape pon, slamat kembali bro...:)

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...