Home » » Young & Dangerous vs 24

Young & Dangerous vs 24

Empayar Utama - Saturday, October 15, 2011 : 15 comments

Sebenarnya koleksi cerita Cina aku lebih banyak dari cerita Melayu atau omputeh. Cerita Melayu tu orang rumah aku je rajin layan. Tapi walau cerita Cina, aku tetap memilih bukan pakai sapu je. Kalau jenis yang tak de alih bahasa atau sub-title Inggeris; aku akan ulang tengok sampai aku faham ceritanya. Ntahapahapalah
aku ni.

Cerita Young & Dangerous ni dah lama dah sebenarnya. si E-Kin-Cheng ni pun dah tua dah. Masa dulu tu cerita ni biasanya keluar time Raya Cina kira bersaing dengan cerita Jackie Chan. Eh, termasuk pulak satu Born To Be King aku rasa ada kesinambungan dengan 5 koleksi kat bawah ni.

Cerita pasal apa ni sebenarnya? Haaa ini cerita tentang pergerakan kongsi gelap terancang Hong Kong. Pun sama macam Naruto sebelum ni; selain dari semangat setiakawan dan kekeluargaan - ia lebih kepada iri hari dan khianat mengkhianati sesama kawan. Di sini sumpah setia amat penting untuk menjaga hubungan sesuatu puak.


Errrr, jangan ambik yang negatif ya tengok sekali apa yang boleh diambil iktibar melalui cerita Young & Dangerous ni. Alah, senang cerita lebih kurang je lah dengan perangai ahli politik, tak gitu?

Bawah ni pulak, susah sikit aku nak komen. Biasalah cerita omputeh penuh dengan propaganda dan sasaran mereka pasti puak pelampau Islam. Apasal aku boleh minat sangat kat cerita ni ntahlah yang pasti aku memang minat gila sampai Tujuh Season aku amik buat koleksi. Aku tunggu Season Eight : 24-Season Finale keluar ntah bila ntah.

Walaupun ceritanya mengarut (sebab tiap kali jumpa petunjuk, orang tu akan mati huahuahua, hampeh tul). Lagi buat cerita ni jadi gila ialah tiap satu Season cerita 24 (Twenty-Four) memang ngam-ngam akan berakhir dalam tempoh 24 jam. Pada aku, ianya lebih kepada mengajar kita cara berfikir dengan pantas dan membuat keputusan tegas tanpa teragak-agak.


Cubalah tengok salah satu Season cerita ni, pastu korang terus tak tidur 24 jam sebab excited nak tengok sampai mana endingnya... hehehehehe.....


related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

15 comments:

  1. sy pon x berapa layan crita2 melayu ni..boring nk mampos

    ReplyDelete
  2. Kadang aku layan gak cerita cerita cam ni,last last tv yang tengok aku...tu yang aku malas nak tengok ....

    ReplyDelete
  3. err..sy lyn citer korea je + citer mlayu.. :P

    ReplyDelete
  4. film mandarin bergaya mafia termasuk salah satu kesukaan saya coz kisah dan latar storynya sangat variatif :)
    diputar ulang berapa kali pun masih berminat untuk menontonnya

    ReplyDelete
  5. Dulu ada tv mana ntah tayang cerita 24 tu...sampai lebab mata saya tunggu...24 jam betul2...yang geramnya siri akhir saya tertidur...hampeh...apapun cerita tu mmg best...skrg layanla crita melayu sikit2 tupun sbb anak2 nak tngok...x mncabarlah crita2 melayu...dulu dan kini lbih kurang...kalau cerita santai mcm Man Laksa dulutu oraitla jugak...

    ReplyDelete
  6. young&dangerous terbaek..cite 24 tu mcm x logik je..time bila dia makan ek..asyik menyelesaikan masalah negara je...:)

    ReplyDelete
  7. suke cite cina gak :) dah penah tengok young & dangerous tp dah lupe jln cite die..hehe

    lebih suke klu cite yg stephen chow berlakon ^^

    ReplyDelete
  8. dulu hantu cerita cina...

    dulu-dulu pukul 6 petang mesti ada drama cina...

    malam lak movie cina...


    sekarang dah kurang..
    korea, jepun dan sebagainya lebih kedepan...

    ReplyDelete
  9. suke sangat cerita 24..
    jack bauer..
    muke die macam ada rupe wrestler chris benoit..(if i not mistaken lah)

    p/s: suke tengok cerita yang aksi..

    ReplyDelete
  10. Terima kasih yea semua, aku nak kongsi apa yang dapat kita pelajari di sebalik cerita-cerita tu. Haha @asliner minat wrestling rupanya :)

    ReplyDelete
  11. Suke tgk citer cina/korea... sbb plakon dia ensem2... hehehee...

    ReplyDelete
  12. As salam, Young & Dangerous tu..feveret tue.

    TERBAIK!

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...