Home » » Demam Kepedasan

Demam Kepedasan

Empayar Utama - Friday, December 9, 2011 : 19 comments

Segan aku nak tulis ni tapi rasa tak selesa kalau tak tulis. Macam nak demam pun ada jadi aku tulislah yea mana tau ilang rasa nak demam ni nanti. Masih berkisar tentang trafik yang libatkan follower. Alammmmmakkkkk follower lagi ke? Bukan apa aku suka sangat dan setuju dengan tulisan FARHANAH ADZLAN dalam entri Cerita Aku Tentang Follower=)

Selalunya blogger 'agak baru' suka guna ayat tak boleh blah tu dan aku rasa memang tak sesuai kerana blogger yang 'agak lama' (aku
tak maksudkan otai) mudah baca pos entri diorang sebab masih belum banyak dan boleh nilai untuk follow terus atau follow kemudian. Tapi widget follower ni antara medium menjana trafik jadi rasa desperate tu pasti ada.

Diri sendiri tau blog tentang apa tapi bila berkunjung ke blog seseorang yang tak ada kaitan langsung dengan blog kita; panggil orang datang pastu suruh 'follow me follow
you back' hahahah apa cerita?

Aku bajet diri sendiri - blog rojak; mana tau visit doploh
blog yang ekstrim politik tambah lagi doploh blog perubatan; pergi lagi seploh blog Games. Nampak shoutbox kat blog diorang terus tulis 'follow me follow you back' patut tak? Kalau dah follow pun ikut suka diorang le nak follow balik ke taknak tapi biasanya ayat tak boleh blah tu macam suruh diorang  follow dulu pastu baru kita akan follow balik.
Kenapa nak orang follow kita untuk tunjuk follower ribu riban dalam blog? Ada ke statistik yang tunjukkan bilangan follower yang banyak tu jadikan blog seseorang femes atau mudah diakses melalui carian search engines? Andaian aku - bila ada 200 follower; mungkin tak sampai 20 jadi silent readers dan boleh jadi akan ada 100 readers yang sedia beri komen setelah baca entri. Sebaliknya; bila ada 2,000 follower; mungkin tak sampai 20 jadi silent readers dan boleh jadi juga hanya 30 readers sahaja yang sedia beri komen. Follower lain jadi penyeri blog. Kena ingat yang ini: Sesi blogwalking atau ziarah blog tak menjanjikan entri kita dibaca oleh
pelawat. Tapi 'unik trafik' per IP Adress per visit akan bantu tingkatkan trafik - itu saja. Itu pun dikira satu visit dalam 24 jam walaupun berkunjung 30-40 kali sehari ke blog sama.

Rasanya tak ada backlink dari follower widget tu yang bantu naikkan ranking (Alexa) atau PR (Google). Senarai follower tak janjikan apa-apa tapi jumlah visitor tiap 24 jam itulah yang penting. Untuk mudahkan pengunjung tinggal jejak dan mudahkan kita balas balik jejak selain dapat tau berapa ramai tengok blog kita tiap hari; cara paling mudah - pasanglah kotak jerit tu. Ianya memang membantu dan jauh lebih baik dari ayat 'u jump ai jump'. Nasihat untuk diri aku sendiri - ziarah blog cam biasa jangan men tipu cara baru tepek link kat semua posting orang dalam grup-grup fesbuk tanpa jengah blog-blog tu.

Er, aku nak cari air. Rasa pedas dan pijarlah mulut dan tangan aku ni tapi rasa nak demam tadi dah ilang...

related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

19 comments:

  1. Kalau best entry kita,
    selalulah orang masuk,
    takkan perlu berjemput :)

    ReplyDelete
  2. Entah heh perlu ke.. Tapi aku dlu terjebak gak. Skang mls dah. Klu ilek2 ade je org mai. Tp utk support blogger2 lain, klu ade yg follow aku, aku follow depa blk. Same2 blogger kan. Xtau apsal aku rse nak support back. Tpi some of them ramai adik2 skolah yg duk loading page berat, bunga sne sni aku MALAS. Maap la dik. Huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. kahkahkah benci la situasi mcm ni . eee geram pun ada .
    dah malas dah nak ikut rentak diorang . abaikan je .
    yang penting , IKHLAS :)

    ReplyDelete
  4. wah demam ke ?? kesian ~ hahaha p klinik la !! hehe

    btw.. pc lebih suke kepada silent reader.. ye la.. bile tgok komen.. dapat sikit je.. tapi UV jauh meninggi.. nk bandingkan dengan follower... ape lah sangat..

    yg penting.. penulisan kite bagus.. kompom traffic pon boleh naik sebab orang akan slalu bace =)

    ReplyDelete
  5. kebanyakkan kejar follower dari yg datang singgah komen...salah satu sebab jugak kenapa aie buang widget shoutmix sbb asyik dtg dan pergi suruh follow...follower akan dtg sendiri,percayalah...kalau datang komen,dapat jugak berkongsi pendapat dan ilmu dari suruh follow hilang macam tu jer...memanglah datang singgah blog ramai,tp setakat nak tinggal link suruh follow,tgk entry panjang berjela kita type tak ada sape komen,sedih rasa..huhu

    ReplyDelete
  6. yup totally agree wit u,follower widget n shoutbox jd medan deyall utk paksa kita follow blog mereka secara tak rela..urm.. entry yg gempak boleh uptrafik dengan guna tips SEO yang betul.

    ReplyDelete
  7. masalah macam tu memang tak pernah selesai...entahlah dia orang ni, buat blog untuk apa..fikirlah sendiri

    ReplyDelete
  8. batul ckp si ahsfantasy24 tuuuu :0

    ReplyDelete
  9. diakui dlm ramai2 follower tu, bape kerat aje yg akn follow up smla blog kita.sy sendiri pun setkt termampu akn cuba follow up smla blog2 yg sy follow...

    ReplyDelete
  10. mmg x layan la kalo org soh polo pastu dia akan polo balik. aku dah singgah cukup baik. tapi melampau la pic no 2 tuh...

    ReplyDelete
  11. setuju benar dgn kenyataan mu wahai empayar.....
    followers byk kalau tk dtg singgah tak guna jugak kan ?

    ReplyDelete
  12. xsuka jgk org cmtu...ske hati je pksa2 kita follow kn...kalo blog mmg mantap + hot....nk jgk follow...

    ReplyDelete
  13. yup stuju dengan apa yg ada kat atas tu..saya walaupon folower dah beriban tp trafik ttap sama maintain biase2 je..
    tu la yang saya selalu mengharapkan folower berkualiti iaitu folower yang setia dengan blog kite=)

    ReplyDelete
  14. dulu teringin jugak aku nak ramai follower, . . . tapi sekarang ni dah tak kisah sangat sebab ramai tapi tak bace takde fungsi, . . . terima kasih pada kawan2 yg sudi baca luahan tekanan perasaan aku kat blog, . . walaupun yg ade kat blog tu cuma sebahagian je . . . . banyak lagi yg dipendam dalam hati aku ni, . . :D

    ReplyDelete
  15. follow blog org tak semestinya kena like button follow tu. hari2 bace n komen baru la dikira follow kan.. xkisah kalau sikit je follower. janji ade org komen walaupun sorang dah buat rase berkobar2 nak update blog. :)

    ReplyDelete
  16. betul tue EU...kadang2 bila buka jer blog ada ayat macam tue tros pangkah X jer...bukan tak sudi baca tapi seolah2 macam diugut plak...baik pergi blog yang otai2 macam EU nie...alololo EU demam ker? hihi...

    ReplyDelete
  17. salam..
    uiii..
    pedas dan panas gak telinge dengar..
    tapi nasib baik bukan macam tue..
    i never use this word "i follow u, you follow me back"..
    perlu ke?
    tak macam mintak simpati..
    that's y blog saya follower masih tak ramai..kha3..
    purpose buat acc nuffnang pun sekadar atas name register je..
    (teruk betul!)

    p/s: alamak, mulut nie pulak terasa pedas dan kepanasan..hik3

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...