Home » , » Malu Nak Menjerit

Malu Nak Menjerit

Empayar Utama - Thursday, December 8, 2011 : 14 comments

Betul-betul tak sempat nak blogwalking dan baca entri kawan-kawan semua. Aku dapat tengok-tengok sekali lalu masa kat opis (seminggu dua ni sibuk buat preparation untuk audit satu kompeni) dan ternampak komen oleh sdr musa pasal screen tak cukup luas bila guna netbook.

Masalah timbul bila tak dapat nak komen kat shoutbox yang biasanya  terletak kat penjuru kanan bawah blogpage. Ianya boleh diatasi dengan mengecilkan saiz page tu atau 'zoom out'.



Klik imej-imej yang ada kalau nak tengok lebih jelas yea.

1. Jika guna Mozilla Firefox - kadang-kadang Menu Bar untuk cari perkataan 'View' pun tak ada. Caranya - tekan Kotak Oren Firefox kat atas kiri tu; tekan Options dan tekan Menu Bar.
Menu Bar seperti di sebelah ni akan keluar kat bahagian atas screen. Dah tu bila kita jengah sesuatu blog yang ada shoutbox statik yang paparkan separuh je kotak jerit tu; pergi ke
'View', Zoom dan tekan Zoom Out. Boleh ulang beberapa kali sampai puas hati.

2. Jika guna Chrome, cari gambar spanar kat bahagian atas kanan. Tekan spanar tu dan cari Zoom.

3. Untuk Internet Explorer (IE) pula; pergi ke kotak 'Page' kat atas kanan juga. Cari 'Zoom' dan pilihlah 75% atau 50%.

Kat bawah ni shoutbox yang keluar tapi kolum untuk isi nama, website/blog dan komen terlindung (tak nampak) dan ini adalah kerana netbook tak support full screen.
Tapi bila dah dizoom-out jadilah macam gambar bawah kanan tu:

Buat sdr musa; mR.aSLaN dan yang lain-lain kalau masih minat nak cuba buat auto-slide (hide show) tu cubalah baca Kemas Blog Sikit mungkin membantu...


related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

14 comments:

  1. mcm aie dulu mmg letak shoutmix ni,tp sbbkan ada kes trpaksa buang..hee..nk jejak semula melalui komen yg singgah...:)

    ReplyDelete
  2. owh blh buat macam tue ekk? kena try bila guna my laptop laaa...

    ReplyDelete
  3. mengalami problem yg sme..nasib ada toturial..tq :)

    ReplyDelete
  4. Assalam...
    Kalau guna browser berbeza pun, paparan berbeza juga...
    kadang2 kalau guna smartphone, susah sikit nak komen bila ada pop up window macam ni..

    ReplyDelete
  5. kihkihkih.. malas nak bt jer,bnyk keje tu nak zoom,nak skali klik jer .. :D

    ReplyDelete
  6. blog walking, have a nice day. visit back :X

    http://freeforiphone.com

    ReplyDelete
  7. ehh empayar pakai shout box tepi ke?bukan meh sembang?

    guna opera adjust kat bawah belah kanan.tapi leceh la nk adjust2.hihihi

    tapi kalau de kotak nama leh nampak,ur n msje mas taip tanpa tgk dlu.hahah
    ..

    ReplyDelete
  8. Btul tu!.. kadang2 terlalu ke bawah sgt susah nk letak komen.... Lebih baik letak kat sidebar shj shoutbox tu kan? .. :D

    ReplyDelete
  9. nk tny :

    entry btjuk meremang bulu tengkuk tuuu kisah seram ke? tkt lah nk open. tkut nty xblh tdo....

    ReplyDelete
  10. yup2 :-)
    tq bro empayar ..
    benda ni lagi bagus pakai..
    sbb ada gadjet yg semak leh dihidekan..
    btw tq broo

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...