Home » » Papan Tanda Jalan Bukan Papan Iklan Jalan

Papan Tanda Jalan Bukan Papan Iklan Jalan

Empayar Utama - Wednesday, May 1, 2013 : 14 comments

Hadui 3 minggu belog tak terbela sejak dapat job baru nih. Sori buat semua minggu depan boleh aktif balik kot.

Ini pun part time juga tapi tak dapat mengadap pc sebab kerja ni kena keluar manjang. Terlanjur keluar tu, aku snap beberapa gambar signboard yang ada kat jalanraya.
Di sebalik bendera dan poster yang berkibar sempena nak pilihanraya terperasan pulak papan tanda jalanraya macam tolong berkempen 'sepanjang masa'. Enset pulak dah tahap nak masuk muzium jadi aku campur dengan gambar dari gugel.


Papan tanda berlatar belakang biru dan bertulisan putih paling banyak kat jalan raya. Selain 'user friendly' (errr betul ke aku tulis) maklumat serta peringatan agak lembut gaya bahasanya.
Papan tanda warna hijau bertulisan putih atau berlatar putih dengan tulisan hijau pun banyak juga terutama di lebuhraya.
Kalau yang berlatar putih dan tulisan merah; lebih kepada peringatan berbentuk amaran.
Begitu juga dengan yang berlatarbelakang merah dan bertulisan putih. Agak keras sikit ayatnya. Kenapa ya?
Dua jenis kat atas ni pulak (Latar belakang putih bertulisan hitam dan latar belakang coklat dengan tulisan putih) memang amat jarang kita jumpa kat jalanraya. Kedua-duanya merujuk kepada lokasi yang spesifik.

Aku saja jer relatekan 4 jenis papan tanda jalan tu dengan 5 parti politik besar serta Bebas kat Malaysia. Cuba tengok semula ikut turutan :)


Errrr, kaler biru muda cam takder jek. Eh ada satu:

Tapi batu tanda bukan papan tanda.

Kalau kaler kuning pulak agak ekstrim sebab tu agaknya takde parti besar nak ambik kaler ni:

Kalau ikut 4 warna papan tanda yang teratas tu; ada juga terselit dengan warna kuning nih, contohnya:

Tak banyak --- Banyak jugak

Dua atas nih memang banyakkkkkkk

Hahahahahah aku teringat perhimpunan-perhimpunan yang pakai baju kuning larrrr hahahahampagas tullah haku nih.

Selamat Hari Pekerja, hati-hati menunggang/memandu yea (terutama hujung minggu ni). Oh, oh, lupa nak bagitau kerja part time tambahan aku:

Tu yang sibuk tul skang nih ^_^


related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

14 comments:

  1. busy part time rupanya..... takpe bro...... nanti dah reda musim ngundi...bro xtif balik tau !

    ReplyDelete
  2. mendalam betul maksud entri ni..tp sy suka :)

    ReplyDelete
  3. respek habis dgn entry ni... aku bukan respek pasal parti politik... tapi aku respek kreativiti ko susun papan tanda.. simbolik habis.. bukan semua org ada idea ni... salute!!! mmg kreatif dan berpandangan luas... good job

    ReplyDelete
  4. ape bende ek nak komen... komen je lah... hahahahaaa!!

    ReplyDelete
  5. besar tanggungjawab petugas2 PRU ni kan. jom kita mengundi! saya mesti pilih..... :)

    ReplyDelete
  6. mcm ujian papan tanda..pulak ye..

    buzy nmapknya ye..kempenlah

    ReplyDelete
  7. paling sakit hati yg letak bendera & iklan parti sampai semak dan tak nampak jalan raya ! huh...

    ReplyDelete
  8. Marilah mari
    Pergi Mengundi
    Jangan lupa kewajiban
    Pada Negara

    ReplyDelete
  9. part time politik rupanya. lepas ni buat part time cat papan tanda yang dah pudar warnanya.

    ReplyDelete
  10. ingat kan part time apa..lepas dah abis part time..jadilah part time blogger lak..hehe

    ReplyDelete
  11. rajinnya n kreatif entry ni..de simbolik..acewahh..hihihi..peka tul..bagus2..

    ReplyDelete
  12. uuuuuuuu....

    masyuk! ade tshirt lebih tak?
    hehe! :)

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...