Home » » Sama Tapi Tak Serupa

Sama Tapi Tak Serupa

Empayar Utama - Thursday, October 17, 2013 : 8 comments

Aku nak buat ulasan wayang pulak. Mari tengok cerita Melayu. Kat bawah ni ada 4 cerita yang tak kurang popularnya. Ada yang masih bersiaran, ada yang sedang diulang tayang.

Takkan korang tak tengok satu pun dari 4 cerita tu...

Apa persamaan yang boleh kita
nampak, dan apa pengajaran dari persamaan tersebut?

Kita disajikan sifat iri hati, cemburu, hasad dengki ibu mertua terhadap menantu. Kita terima susunan ceritanya, bangga dengan pembawaan sikap mertua yang tidak elok hingga angkat dan popular.


Ombak Rindu
Ombak Rindu - Meletup juga cerita ni dulu
Tentang Dhia
Tentang Dhia - Drama, sekarang tengah tayang ulangannya
Love You Mr Arrogant
Love You Mr Arrogant - masih bersiaran
Pelita Tanpa Sumbu
Pelita Tanpa Sumbu - Tayangan sempena AidilAdha malam tadi
Ciptaan Terindah
Kemaskini 19.10.2013 - Ciptaan Terindah - Ini bukan mak mertua tapi mak sendiri...
Pastu, bandingkan dengan yang ini. Ini cerita klasik tak patut kalau belum tengok :
Tajuk 'straight to the point' dan di penghujung cerita sang mertua mengaku bersalah.

Haaa itulah ulasan aku :p

related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

8 comments:

  1. hehehe semua best2 tu... even jalan cerita yg hampir sama sebenarnyer !

    ReplyDelete
  2. Hebat gila ulasan hahaha. Memang orang kita ni asal mertua jer, dicop zalim, dan mmg sesetengahnya agak zalim. Kalau dapat mertua yg baik, walllawei satu dalam sepuluh juta.

    ReplyDelete
  3. Dah x layan sgt drama melayu..jln cerita lbh kurang sama je

    ReplyDelete
  4. Sorry la boss, hanya cerita yg lama tu je yg aku pernah tonton. Yang lain tak pernah dan tak minat. heheheee

    ReplyDelete
  5. hmm sekarang ni kalau tak menantu buat hal..mesti citer pasal mentua punya perangai.

    xde plak citer pasal bapak mentua ke.. ketua kampung atau menatang2 peliharaan punya hal.nampak tak?nampak sangat pilih kasih :D

    ReplyDelete
  6. tak tgoklah cerita melayu...tgok history je..

    ReplyDelete
  7. bro.. drama melayu memang cmnie.. tajuk nak cam novel dah.. maybe.. pengrah/producer melayu banyak yang trauma ngan mertua..hahaha

    ReplyDelete
  8. Hahaha saya paling suka komen abang Afzal. Kita tunggu 'production house baru' buat cerita cenggitu kalau tak pecah panggung pecah perut pun ok per

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...