Home » » Semakan Wang Tak Dituntut

Semakan Wang Tak Dituntut

Empayar Utama - Sunday, July 14, 2019 : 5 comments

Setakat cerita ini ditulis, sesiapa yang nak buat semakan Wang Tak Dituntut hanya boleh buat di kaunter Jabatan Akauntan Negara serta cawangannya di seluruh negeri.

Iyalah, kalau agak agak dah berumur; mungkin dulu pernah kerja sekejap mungkin ada apa-apa bayaran yang patut diterima tapi belum diterima; mungkin pernah bukak buku-buku
akaun belen ada sikit-sikit tapi buku akaun mungkin ada 3-4 bank... Campur-campur jumlahnya besar juga tau.

Walaupun maklumat ni mula tular tak silap aku bulan Ogos 2017 (2 tahun lepas) selepas Idah Basri (pengguna FB) katanya dapat RM14,000 selepas buat semakan Wang Tak Dituntut miliknya, tinjauan aku - nombor giliran untuk hari ini tengahari tadi dah habis. Tu yang kat dalam tu customer terakhir untuk hari ni.


Jadi kepada mereka yang agak jauh dari cawangan berdekatan, tak perlulah bergegas sangat semata-mata hanya nak buat semakan sebab tak de tarikh tutup bila semakan ni akan tamat.


Cuma sekarang proses semakan semakin mudah. Percuma je, cuma bawa MYKad untuk pegawai tolong semakkan dan jika ada sejumlah wang tak dituntut untuk dituntut (ishhhh betulke aku tulis nih), isi borang dan pembayaran dibuat guna cek cuma lewat sikitler, 2 bulan baru masuk.

Kalau nak tau apa dia Wang Tak Dituntut ni gugel je taip "Wang Tak Dituntut" nanti banyak maklumat kat situ. Untuk warga yang memang jauh nak ke cawangan terdekat terutama penduduk luar bandar, harap boleh bersabar lagilah ya.
Bukan apa, online portal eGUMIS (Electronic Government Unclaimed Money Information System) yang katanya akan dilancarkan pada suku kedua 2018 untuk mudahkan buat semakan atas talian (online) dah pun habis suku kedua 2019. Kiranya dah delay lebih setahunlah ni, kannnnn...


5 Comments

5 comments:

  1. Salam....masih aktif menulis lagi ye...aku dah lama pencen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Update jarang sangatle bang.

      Orang zaman sekarang nampaknya lebih berminat fesbuk, twiter, insta dan grup wazap.

      Saya pulak tak menyempat untuk itu semua...

      Delete
  2. Senang check online. Je very convenient

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah tu. Cuma berjanggut nunggu bila online sistemnya tu...

      Delete

Tulislah apapun, aku baca...