Semalam cadangnya nak bawa budak budak
makan kat luar. Ada satu restoran Kari Kepala Ikan di Sentosa memang
sedap. Tapi tukar rancangan nak cuba masak sendiri tengok jadi tak macam
masakan restoran tu.
Kepala Ikan Merah beli kat Giant RM11.00. Bendi 5 biji, terung sebiji nanti potong lapan, daun kari beli kat
kedai Acheh tak sampai lima ringgit. Serbuk Kari memang ada stok.
Udang 24 ekor RM17.00. Daun kari bagi 2 – separuh untuk kepala ikan tadi. Yang lain - lada merah, telur, majerin Daisy memang ada stok kat rumah. Tepung jagung je beli ntah lupa berapa ringgit ntah peket kecik.
Restoran tu sajikan otak-otak ikan tapi aku tukar kepada telur ikan. Ada jual kat Maslee Larkin dalam RM7.50 (lebih 400 gram) dapat 3 keping. Telur untuk telur dadar dan serbuk kunyit untuk menggoreng telur ikan memang ada kat rumah.
Dan inilah hasilnya untuk hidangan 9 orang ahli keluarga. Budak budak cakap sama rasanya dengan kat restoran tu. Kos semua sekali (kalau stok barang mentah lain memang tak ada, beli semua) tak cecah RM50:
Kari Kepala Ikan
Udang Goreng Butter
Telur Ikan
6 biji Telur Dadar
Untuk lauk set makanan ni aku jimat lebih 3/4 dari harga makan di restoran.
Berbaloi tau. Cubalah...