Home » » Persada Johor

Persada Johor

Empayar Utama - Wednesday, November 24, 2010 : 2 comments

Hai, cerita pertama untuk dikongsi melalui belog yang baru dipulang oleh pakcik gugel.

Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar Menyambut ulangtahun kelahiran baginda yang ke 52 Isnin lalu (22 November, 2010). Dah sebab cuti, aku berpeluang pusing-pusing kat Bandaraya Johor Bahru.
Mak aiii, manyak jalan dah berubah, bangunan baru muncul dan memang jem takyah nak cakaple. Bangga jugak nengok pembangunan pesat di bawah Wilayah Pembangunan Iskandar. Singgah jap kat Bangunan Danga Bay untuk lihat keseluruhan model projek pembangunan ni.

Masa pusing-pusing kat bandar aku sempat snap pic Persada Johor. Persada Johor atau Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada Johor ni adalah mercu tanda di negeri Johor yang telah mula berfungsi pada 1 Oktober 2006. Ia merupakan pusat konvensyen pertama di bina di negeri Johor dan terbesar di Selatan Semenanjung Malaysia.


Persada Johor melambangkan nilai sejarah Johor dengan menggabungkan ciri teknologi moden. Memang sekali pandang ianya berbentuk seperti topi, dan sebenarnya diilhamkan berdasar topi rasmi Timbalan Setia Negeri Johor. Bangunan itu didirikan di atas bekas tapak kem askar Timbalan Setia Negeri Johor dan dihubungkan dengan Hotel Puteri Pan Pacific melalui jejantas .


Almarhum Duli Yang Maha Mulia Baginda Almutawakkil ’Alallah Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail memperkenan perasmiannya pada 5 Mei 2007 dan pada tahun yang sama Persada Johor menang "FIABCI MALAYSIA SPECIAL PROJECT AWARD".

Dilengkapi dengan bilik konvensyen, mesyuarat, bilik pameran, beberapa dewan (ada tiga dewan kecil kalis bunyi), kemudahan internet Broadband, WiFi, audio dan terjemahan memang bersesuaian untuk konvensyen, mesyuarat, pameran, konsert, jamuan dan perkahwinan.

Nih, siap jadi backdrop lagi:2 Comments

2 comments:

  1. adinda pnah masuk persada johor ni 2x je..

    kali ptama masa ada fc fair..

    kali ke dua, ada apa e.. karnival jualan barangan rumah rasanya..

    ReplyDelete
  2. 3 kali masuk, 3 kali sesat celah-celah dewan...:)

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...