Home » » Kisah Seram UUM: The Untold Story

Kisah Seram UUM: The Untold Story

Empayar Utama - Thursday, December 29, 2011 : 34 comments

Jangan baca cerita ni lepas pukul satu pagi nanti tak leh tido kalau nak baca juga pastikan tingkap dah tutup rapat berkunci. Kalau tingkap lutcahaya tutup langsir dan kalau terdengar bunyi ketukan kat tingkap buat tak tau je tau.

Mulanya nak komen sambil bercerita kisah seram aku kat belog Hidupku…
Duniaku… bila Kotak Mancis buat entri Kisah Seram UUM tapi takot panjang sangat nanti jadi satu entri tak elok le. Jadi aku kongsi cerita tu kat sini.

Masa tu tak silap aku semester 7 ceh kira pangkat senior boleh ragging junior hahahahah. Aku tak buat de kerja tu sebab aku ni jenis malas belajar; tiap hari dok men muzik. Masa tu lagu rock kapak jiwang manjang. KPOP belum ada lagi. Lagu pop pun tengah meletup selalu le kitorang dapat undangan kat hotel, army functions pastu tiga tahun berturut jugalah kena iring gamelan bila majlis konvo. Eh apa terbabas citer muzik lak ni aku nak citer seram. Tapi betul aku pernah tengok diorang panggil grup Blogger Sami Siam berkumpul tangkap hantu kat dewan makan depan tasik tu lepas kecoh sangat kes kena tegur ngan 'makcik' dari luar tingkap bilik tingkat 4 blok. Luar tingkap bilik tingkat berapa pun mana ada koridor.

Ok... k… sambung balik. Semester tu aku amik paper advance accounting entah apa subjek aku pun dah lupa tapi lecturer dia smartle. Hensem tu, entah yek tapi dia suka kenakan baju CAMEL lengan pendek sebut betul-betul CAMEL bukan COMEL aaa. Ala yang banyak kocek siap butang sama kaler ngan baju; kat kiri kanan bahu pun ada kocek macam baju technician boleh letak pen, test pen, pendrive, skru driver. Masa tu pendrive belum ada sebab tu aku potong. Kaler feveret dia coklat cerah seluar pun CAMEL jugak pun ada kocek kiri kanan. Sebab aku cerita pasal banyak kocek ni kerana dia isap rokok tapi tak pernahnya bawak. Lighter pun tak ada dok pau je student pastu pakat ramai-ramai berasap luar dewan. Dia ni kalau bagi soalan tutorial siap bagi pilihan jawapan objektif. Ala objektif kacang je tapi jawapan objektif tu banyak betul pilihan contohnya A. I sahaja; B. II sahaja; C. III sahaja; D. IV sahaja; E. I dan II; F. I dan III; G. I dan IV; H……. sampailah last sekali boleh jadi sampai Y. Tak Pasti; Z. Tak Tau.

Tiap kali kuliah subjek dia - student kat dewan kuliah 60-70 orang je mungkin paper tu susah sangat pastu nak ambik paper ni kena lulus dulu dua paper sebelumnya kalau tak sorile tak boleh ambik. Itu pra-syarat tak boleh suka-suka register amik paper subjek-subjek tertentu. Dalam dok men muzik tuang kuliah ntah camana la aku boleh terlepas ke paper advance ni.

Kena satu hari tu; cuaca mendung hujan renyai-renyai; jam dah pukul 2 petang. Sejuk kat luar tambah pulak air-cond kat dalam dewan masing-masing makin sejuk. Dan masa tulah kitorang perasan kat dalam dewan kuliah tu bukan 60-70 orang tapi dekat dua ratus penuh juga dewan dari atas sampai ke bawah. Camana aku nak terangkan keadaan dalam dewan – haaa lebih kurang dalam Cineplex camtu lah. Tapi bukan penuh sebab tengok cerita Ombak Rindu. Masa tu mana ada lagi cerita Ombak Rindu kan?


Tetiba je ada komen dari SHAHIDA SHIDA pasal Ombak Rindu ^_^.

Rasa seram jugak sebab banyak muka-muka kat dewan tu tak familiar. Kereta MAZDA Familia Sporty 4 pintu popularlah masa tu. Lecturer tu pun macam tak berapa selesa kitorang tengok dia berbincang pastu keluar. Lama juga dia keluar tak masuk masuk semua yang ada dalam dewan makin saspen. Dok diam je lah sebab ramai yang kitorang memang tak kenal nak tegur takut. Eh, korang tak seram ke? Seramlah sikittt...

Lepas 15 minit hujan makin lebat siap guruh berdentam dentum kat luar. Tetiba je blup… back out pulak. Lampu Emergency EXIT pun tak nyala. Peluh sejuk terasa dah kat kulit kepala tunggu nak meleleh. Lepas lampu ok balik; berderau darah masing-masing bila tengok dewan makin penuh dengan muka-muka yang langsung kitorang tak kenal. Dewan tu boleh muat dalam 350 orang. Siapa mereka ni? Lecturer boleh tinggalkan kitorang camtu aja. Pat ploh minit lepas tu baru dia masuk dan terus buat pengumuman ‘sori yea sebab dah biasa tengok student saya dalam 60-70 orang je jadi saya cuma sediakan 80 set. Bila saya semak semula – yang daftar untuk paper ni 270 orang jadi saya kena pergi fotostat 200 set lagi kertas soalan. Sekarang boleh mula’. Hampagas betullah rupanya kaki tuang kuliah pat-lima kali ganda rupanya…


Itulah cerita seram aku masa ujung semester 7 waktu ambik exam. Nasib baik tak kena repeat paper tuh. Seramkan…?


related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

34 comments:

  1. terasa keseraman nyer.....
    tapi lupa kat bhgn mana ??? he3

    ReplyDelete
  2. huhuuuu... tersangat laahhh seramnye... Part paling seram kat citer camel tu... huahahaaa...

    ReplyDelete
  3. hahhahahahaaa... wat suspend ja... ingatkan hantu betol... rupanya hantu ponteng kelas... hahhahaha... lawak2... kusyuk je aq baca.... hahahhaaa... apa pon thanks sebab mention blog aq dalam story nie... hehehheee... (*_*)V

    ReplyDelete
  4. huhuhuhuhuhu..sgtlh seram..menggigil ketakutan ni ha..hahahahaha :P

    ReplyDelete
  5. wahhhh seram gilerrr citer kali nie hihi.... tapi citer makcik luar tingkap tue slalu dgaq jugak bila masa study week...

    ehh UUM jugak ekk? tahun bila? pesal tak penah nampan pun EU kat situ hihi... =)

    ReplyDelete
  6. seram gile!! sampai terpaksa baca entri ni dengan tutup mata separuh..huh!

    ReplyDelete
  7. seram gile!! sampai terpaksa baca entri ni dengan tutup mata separuh..huh!

    ReplyDelete
  8. memang seram sgt2 ni..meremang bulu roma..haha..

    ReplyDelete
  9. dah selamat pun...hantu mak limah dah cabut lariiii...eh..kenapa chabox tu tak boleh antar message...

    ReplyDelete
  10. aku tak seram sebab hidup aku dah takde paper untuk di-repeat.hahaha

    ReplyDelete
  11. wuuuuu..takotnya...hihi..seram sengal lawak ni,hehe

    ReplyDelete
  12. Erk..nak ketawa ke nak rasa takut ni..tetiba terasa sengal..hehe.. :)

    ReplyDelete
  13. tajuk n3 x boley tahan
    opsss dulu pernah kena repeat paper subject java C++ mak tension pala otak bab tue ngeee....nasib baik sekali jer kalo berkali2 mmg hancusss la jwbnyer

    ReplyDelete
  14. haha..e eeeee SERAM tol laa..sengal2 dah aku ketawa nih..

    ReplyDelete
  15. laa...kemain standby debaran nak seram..tak sram plak..maaf yea..len kali dtg seram2 lagi...=)

    fenomena akhir tahun

    ReplyDelete
  16. Soit nyer rase kaan..perggghhh ! seram giler kowt..ngiahahahaha ~ lepas niy wat story lagi seram aw ! =D

    ReplyDelete
  17. hahaha..tersgt seram ni..xleh tdo la ciktom pasni..ngee~

    p/s; tersilap delete smua komen moderate kt blog..smpt bc sikit je komen awk td..

    utk autopublish tue boleh buat sekali autopublish utk 1 entry..tp awk blh buat byk entry autopublish utk byk entry dlm satu ms yg sm.. mslh yg dh siar kat blogged.my tue ciktom xpasti sbb xpnh join plk..

    **ek btul ke ni yg awk tnye ek..kl slh sori ye..

    ReplyDelete
  18. awat tak dak ambik attendance ke?lecturer tak penah marah ke yg tuang kuliah tu?

    ReplyDelete
  19. hampir merasa keseraman tu,,
    sekali bila bace part yg last tu blur sekejap..
    nasib bek dpt phm,,
    mmg hantu betul org yg ponteng kelas tu,,hahaha

    ReplyDelete
  20. dup dap dup dap bila baca tetiba ada pulak pasal ombak rindu terselit kat situ cet punya empayar utama tak jadi nak rasa feel seram..bila dah habis baca memang terasa jugak la keseramannya la kan..hahaha

    ReplyDelete
  21. celaka...

    mati2 aku fikir hantu byk2. kau memang potong stim weh...

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...