Home » » Tak Buang Masa Ke

Tak Buang Masa Ke

Empayar Utama - Thursday, December 15, 2011 : 22 comments

Ingat lagi pasal Networks Blom Cukup masa aku buat Jampi Perasap Kemenyan Nak Bagi Trafik Naik? Salah satu cara yang aku cadangkan ialah ping kat grup fesbuk. Aku pun ada bagi 41 grup tak masuk grup yang aku tak bagi. Aku rasa tak payah bagi lagi baguslah. Link-link grup tu pun aku dah buang.

Sebelum ni tiap kali ada entri baru aku akan ping kat grup-grup tu. Tapi tak tengokle pulak berapa klik yang dapat. Lebih lima puluh grup  
jugakle rasanya dan beberapa hari lepas, disebabkan line tenet yang memang tak boleh diharap kebetulan aku kena konsentret kat kerja audit; aku ping le 3 entri terakhir.

Rasa penat dan buang masa aja tau... Tengokle bawah ni aku biarkan sampai 2 hari. Tak de satu entri pun dapat klik yang memberangsangkan. Tak sampai doploh lepas ping kat lebih lima puluh grup! Terang cakap kalau tiga pat kali ping pun ambik masa juga. Memang aku kecewa sebenarnya dengan hasil keputusan ni.
Selalu juga nampak kawan-kawan ping tempat-tempat yang sama aku ping entri jadi nak tanyale - bagus ke klik view dari grup fesbuk ni? Adakah ianya lebih baik dari blogwalking? Atau lebih baik dari carian search engines?

Sharelah ngan aku sebab aku tak boleh buat semua ni sepenuh masa...


related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

22 comments:

  1. banyaknye ping blog..orang kadang2 je..ikut mood..tak tau la napa..

    ReplyDelete
  2. bro .. tak faham mengenai sites linking in ..
    aku tengok rank alexa traffic blog ni no 486,285 .. then kat Malaysia no 2,166 .. yang aku tak faham mengenai
    103 Sites Linking In .. camne kau register byk2 ni erk? ada website sampai ribu2 linking in..
    try google tah ape2 tah jawpan .

    ReplyDelete
  3. gila banyak ping! dulu saya ping lah. tapi 3 4 group je. sekarang jarang ping dah. blogwalking lagi bagus. =)

    ReplyDelete
  4. Kalau nak ping, ping di tempat yang orang aktif seperti Sahabat Blogger.

    ReplyDelete
  5. kalau banyak ping mcm 2...saya pon nak..huhuh

    ReplyDelete
  6. xpenah pun dok ping la EU...sbb slalu dok harap kat bW ngan google jer la hehe...

    ReplyDelete
  7. err... jaja active ping kt fb grup gak.. kongsiblog, sahabat blogger dan kelab blogger..EU ping samapai 41 link?? waaaahhh

    ReplyDelete
  8. Hehe buat semua janganle buat-buat terkejut lak. Sebab x selalu buat entri; aku ada masa nak ping lepas publish satu-satu entri. Pasni publish kat fesbuk sendirik je hahahahah :)

    @mR.aSLaN; entah yang itu aku tak tau kena tanya yang pakar SEO

    ReplyDelete
  9. pelik gak sbb blog aku mula² ada 1 je link in :-) pastu tgk kat blog kau, aku daftar skali ..heheh .. tp skrg ada 6.. penat kot nak daftar..camne la ada org sampai leh ada beratus2

    ReplyDelete
  10. tak tahu lah camna nak naikkan trafik..pasrah je..haha

    ReplyDelete
  11. ping tu aper.....?
    adus...... slow nyer teman nie.....
    yg teman tau... sapa yg dtg kat shoutmix... teman singgah blk....

    ReplyDelete
  12. bro sekadar cadangan,aie cadangkan bro ping kat apesal.com dgn guablog.com..boleh tgk ramai singgah blog kita dari situ,facebook pun aie ping tp bila tgk stats blog ramai singgah dari apesal.com...cuba lah ye,kita sama2 naik..^^

    ReplyDelete
  13. contohnya,bro tgk blog aie kat bawah sekali ada link dari blog lain,guna situasi menang2...cuba ye..^^

    ReplyDelete
  14. @remyhazza;
    ping tu singkatan pinggan mangkuk hayun hahahahah aku gurau je. Hantar link ke sesuatu komuniti macam direktori, search engines, grup-grup bloggers, grup-grup fesbuk, grup kompang dan lain-lainlah (tapi belum tentu dibuka dan dibaca)

    @aiEz;
    terfikir juga nak buat camtu tapi rasa blog macam tak kemas dan agak serabut. Mungkin akan dicuba lepasni. Aku nak buat entri pasal tu. Makasih yea.

    ReplyDelete
  15. Assalam..
    Kadang2 kalau sempat ping, ping la kat FB. tak banyak sangat trafik dari FB.

    ReplyDelete
  16. huyooo..banyaknya tempat ping blog.weeee^^

    ReplyDelete
  17. banyaknye tempat ping blog.. kadang2 jek ping, tapi bila guna widget like + send button ni, jadi senang pulak nak ping blog :)

    ReplyDelete
  18. ping kat group2 fb ni salah satu option je untuk menaikkan traffic. yang confirm bagi traffic adalah melalui blogwalking. itu confirm!..

    ReplyDelete
  19. buat contest jer ..sure bnyk hit. hehe sekadar buah fikiran

    ReplyDelete
  20. ok..baca yewkk

    emy ade satu soalan :

    boleh ta nk tengok gambar empayar utama?? real pny...

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...