Home » , » Jampi Perasap Kemenyan Nak Bagi Trafik Naik

Jampi Perasap Kemenyan Nak Bagi Trafik Naik

Empayar Utama - Tuesday, November 15, 2011 : 86 comments

Entri ini agak panjang jadi kalau belum makan, gi makan dulu; kalau belum minum sediakan air sebelah pc hahahahahahah. Ini lanjutan dari Entri Berani Mati.

Perasan tak kadang-kadang apa yang kita tulis jadi jampi serapah (sumpah seranah?) atau mantera berkesan boleh buat seseorang itu bertukar emosi jadi suka, sedih atau marah bila baca. Eh bacalah terus jangan tutup. Aku taule aku ni tak pandai buat entri, blog pun rojak. Tapi kalau rasa kat sini ada tips, jadilah ia tips.
Pertamanya : 70 entri pertama aku tanpa shoutbox (6 bulan pertama); blog Melayu tapi carik trafik luar negara. Senang cakap gi melancong ajalah. Kenapa? Sebab aku tak pentingkan entri tapi lebih pada iklan CPM. Boleh tahan juga duit iklan dari trekpay, bidvertizer, adbrite, PTP4ever, CPMNetworks dan banyak lagilah. Masa tu baru sangat berblogging, saja nak buang masa tapi pada masa sama buat duit melalui iklan. Komen diterima cuma 1-2 itupun dari yang rapat.

Keduanya : 33 entri seterusnya (bulan ketujuh hingga ke sembilan; 3 bulan) dah pasang shoutbox dan mula terima majoriti trafik dari Malaysia; belajar blogwakling sikit-skit tapi tak cukup berani nak beri komen. Dapatlah sekitar 3-4 komen tapi punyalah hampagas aku boleh buat derk aja.

Ketiga : 7 entri sebelum Hari Raya (bulan kesembilan) banyak mengajar aku selain dari blogwalking; komen diterima; balas balik komen serta berani buat komen - boleh lonjakkan trafik ke tahap lebih baik walaupun cuma suka-suka aja. Purata 20 komen diterima bagi setiap entri dan sekitar 260 folowers aja sembilan bulan pertama tu.

Keempat : Dah elok-elok camtu tetiba aja aku hilang (bukan akulah, laptop dan kerja aku). Sebulan setengah aku rindu kawan-kawan alam maya hahahahahahampeh tul.

Kelima : Pertengahan Oktober hinggalah entri sebelum ini - sebulan kan? Aku cuma dapat buat 16 entri; terkejut bila terima purata 30 komen tiap entri. Lebih 50 pun ada. Jika tiap satunya dibalas, bergandalah komen tiap entri, kan? Dan terima kasih kepada yang sudi jadi pembaca, pengomen dan pengikut kerana dalam tempoh sebulan inilah followers aku naik sekali ganda daripada sekitar 260 kepada lebih 570. Bukan malas, tapi tak rajinlah nak sambung. Siiiiibuk manjang...
Entri kali ni sebab terharu dapat komen dari DzuLagiL kat Sekarang Pelik V - Kukur (dia ni pun blogging suka suka je lebih kurang cam aku).

Jom reramai nengok apa yang ada kat sini

Apa aku buat dalam tempoh sebulan terakhir ni? Oleh kerana aku bukan otai (newbie je) baru sepuluh bulan setengah je pun. Entri pun rongak sana sini kejap timbul kejap tenggelam. Inilah yang aku buat (kena bajet diri sendiri dah itu yang aku buat):

1. Letak shoutbox untuk jejak balik pengunjung, kadang terlewat 1-2 hari sebab aku tak beri sepenuh perhatian kat blogging. Itu cara paling mudah nak jejak balik sapa singgah blog kita.

2. Jangan harap orang akan komen atau bagi pandangan balas jika aku tak balas komen diorang. Ada juga yang tak komen atau komen balik, menyampah kot baca entri mencacai aku nih.

3. Bila melawat sesebuah blog, jengah sekali 3-4 blog pengomen di blog yang aku komen; dan terjah juga 3-4 link kat shoutbox blog yang aku singgah. Ini kerana belum tentu lagi mereka yang aku lawati tu pernah aku singgah sebelumnya; dan belum tentu lagi mereka akan singgah balik.

4. Aku tak guna sangat ayat skema masa blogwalking tapi kengkadang terguna juga. Tengok camana Mak Lagenda tulis kat shoutbox korang, meriah je kannn... :)

5. Entri, memang bercampur baur. Cuma bila satu entri tu agak panas, entri seterusnya aku bagi sejuk sikit taruk airbatu, takut melecur mulut hahahahahahah. Entri yang panas tu pulak kena bagi neutral (ada pro dan kontra maksudnya tidak menyebelah satu pihak).

6. Jangan lokek promotkan blog orang lain dalam entri walaupun tak join mana-mana GA. Aku cuba selitkan 1-2 blog kengkawan yang boleh direlatekan dengan entri aku. Tak rugi apa pun tolong promot blog kengkawan, kan?

7. Susah ke nak buat entri? Tak susah sebenarnya. Hanya dari satu ayat kita boleh kembang dan pelbagaikan jadilah entri. Aku cuba elak kopipes laporan akhbar atau majalah jika nak ulaspun - aku beri pandangan sendiri.

8. Join dan ping le blog korang kat grup bloggers atau yang sewaktu dengannya. Aku pun tak ping kat semua, ikut sempat je. Kalau nak tengok list grup tekan je Networks Blom Cukup kat sidebar kanan tu. Banyak yang aku baru join. Kalau korang letak Share Buttons kerjanya lebih cepat dan lebih mudah :
Tapi aku dah buang semua link grup-grup tu, korang rasa TAK BUANG MASA KE?

Manalah tau apa yang aku tulis ni berguna dan mungkin cara-cara aku ni dapat membantu (cehhh cam bagus je aku nih hahahah...). K baiiii.......


related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

86 comments:

  1. satu pendedahan yg jujur....
    moga terus berkarya bro !!!!
    always support awk......

    ReplyDelete
  2. Hargailah follower yg follow & komen blog ni ye, pendek kata pengikut setia lah..

    Setiap orang ada cara penulisannya yg tersendiri dan itulah karisma seseorang blogger, tak akan sama..

    Hampagas betul lah entry ko ni bhahaha :D

    ReplyDelete
  3. ni mmg perasap kemenyan abeh ni....:)
    semuanya ada la kebenarannya...

    ReplyDelete
  4. Betul3x..teringin juga nak kongsi2 cerita..tapi saya tak dapat nak entri banyak2 sbb blog lebih kepada bisnes..:)

    ada masa nk buat satu lagi blog untuk cerita sejuk-panas macam EU sambil perasap kemeyan..hehe

    ReplyDelete
  5. Hahhahaha ko punya gmbr tuh wat aku terikot sampai ke sini.. BErkesan!

    ReplyDelete
  6. betul2..kalau kita rajin komen entry orang..tentu akan dapat komen balas dari orang tu juga..tapi kadang2 ada juga yang kita rajin komen..belum tentu dia nak balas balik komen kita.. :(

    ReplyDelete
  7. follower ituew penting jugak dlm belog ni...OMG kemenyan dah lama x bau hahahaha

    ReplyDelete
  8. fuhhhh...asap kemenyan penuh dalam blog...huhu..


    ada tips yang berguna dalam entri ini...terbaik bagi newbie2 macam saya jugak...


    kadang2 kesibukan membataskan pergerakan...ahhhh.. alasan je semua ni....huhuhu...

    ReplyDelete
  9. Empayar.. Silalah jangan lokek promote blog saya. *Ehh, tp blog saya takde cerita menarik skrg. Heee... :)

    ReplyDelete
  10. Saye pown NEWBIE jgk... Pun selalu tenggelam timbul gak tp rasany paling banyak tenggelam dari timbul Hahaha!!! ... Anyway, d best tips!! :)

    ReplyDelete
  11. hehe betul tu :)jgn kedekut pomot blog kengkawan :) masuk2 je dlm mana2 entry..tak rugi sesen pon :)

    ReplyDelete
  12. yeah btl2
    kalau org komen kita kna blas
    bru org ad smgt nk komen lg kn

    ReplyDelete
  13. hargai follwer,
    kasi bloglist pada commenter yang baik,
    blogwalking yang rajin dan buat entri...
    Penat semua tu tapi itulah life blogger.
    Good info bro..

    ReplyDelete
  14. hehe betul2 setuju dgn point2 di atas

    apa yang penting
    jadi blogger mestilah

    be nice :)
    its nice to be nice :)
    good luck bro ;)

    ReplyDelete
  15. salam;
    semuanya yg diperkatakan memang betul..entri yg baik dan membina banyak yg suka tak kiralah kisah lama ke baru ke asal membina ke arah kebaikan memang sedap dibaca.."alamak aku terbau asap kemenyanlah"...

    ReplyDelete
  16. DULU - ORANG KOMEN AKU BALAS.
    KEMUDIAN - ORANG KOMEN AKU TAK BALAS.
    SEKARANG - ORANG KOMEN AKU BALAS SEMULA.. ;)

    ReplyDelete
  17. mula2 check comment,then akan balas balik entry mereka.selesai semua,pergi kat shout box,balas kunjungan lak sambil follow balik mana ynag follow.dah selesai,baru baca entry kat bloglist.itulah mas lakukan selama ni.w/p ada sstgh tak jenguk balik blog/shout box mas.hihihi

    ReplyDelete
  18. oke sudah mkn sebelum baca entry ini.. :)

    woahhh! laptop hilang mesti sedih..

    entry awak hot kot, sebab tu orang komen sampai lebih 30 komen :))

    ReplyDelete
  19. oke sudah mkn sebelum baca entry ini.. :)

    woahhh! laptop hilang mesti sedih..

    entry awak hot kot, sebab tu orang komen sampai lebih 30 komen :))

    ReplyDelete
  20. Wah!! Thanks EU sbb pomot blog mak tu hah!

    Mak setuju dgn semua point yg EU perasapkan di atas. Dah bnyk ilmu yg leh dikongsi dan yg boleh mak pelakari dr EU ni..Hihihi

    ReplyDelete
  21. Wahh..siap ada kronologinya tu!dahsyat..kalau aku nak buat kronologi untuk aku..rasa aku tak ingat..main belasah je buat blog..cam hampehkan aku.

    ReplyDelete
  22. aku dah tak amik pot soal traffic nih..biar macam tuh jer.

    ReplyDelete
  23. benar dah jampi2 neh....hehe

    kalau minat berblog..kena la rajin komen2 blog org kan...wakkakak

    ReplyDelete
  24. SALAM,
    TKASIH SUDI ZIARAH BLOG LF. JUGA TKASIH ATAS PERKONGSIAN MAKLUMAT INI

    ReplyDelete
  25. oo .. lepas nie kalo nk tulis entri kne letak kemenyan kat sebelah , dgn ade-nye asap yg kuar dr kemenyan tu bru la otak cair sket nk tulis entri best2 :)

    ReplyDelete
  26. rmi la tu dh smpi 500 lbih follower.ak ni 100 pn xsmpi tp xksh la.jnji hepi with blogging.byk lg nk kna blaja ni.hmmm

    ReplyDelete
  27. Nice entry walau panjang....thanks 4 the sharing info.....

    ReplyDelete
  28. same la..blogging nie kejap timbul kejap hilang maira nie..alexa tu yg paling ketara bila tenggelam menjunam dalam mantel bumi ape..huhu..

    ReplyDelete
  29. memang bagus tipas awak ni..saya pun newbie jugk :)

    ReplyDelete
  30. gud sharing..papepun thanks jadi kawan kite...lepas nih kena rajin2 mengomen la ye..ikut tips..hehehehe

    ReplyDelete
  31. kompem naek trafik ni...
    berasap sudah!hik3

    ReplyDelete
  32. betul tu,klu rajin mengomen confirm pengomennya ramai...
    tu dr kite la,klu terjah blog org...gatal2kan la tangan tu mau mengomen..:)

    ReplyDelete
  33. dh bnyk pngomen msty rjin jejak blek..hhaaha

    ReplyDelete
  34. hebat ni...
    2tahun blogging dah ada ramai fllower dan pengkomen tegar.kire ok la tok tambah2 duit poket.

    aku blogger pinggiran je...tak de iklan.so,dah lama blogging tapi tak ramai yang view.tapi tak kisah la.aku blogging pun nak habiskan mase lapang,cari kawan dan share maklumat dengan blogger lain.

    good luck untuk ko... =)

    ReplyDelete
  35. hoooooo
    ajinnye buat analisis =]
    gud2
    x pe..entri akan bole diperbaiki dr sehari ke sehari kan =]

    ReplyDelete
  36. hahaha...gud info..

    nak perasap guna bomoh thailand ka bomoh dlm negeri ja...hehehe

    apa pun...kita semua masih belajar dan terus belajar..sampai nnti jd otai..hehe

    saya blogger picisan je..

    ReplyDelete
  37. salam..thanks sudi kongsi info2 begini kat entry EU !!..semuga terus berjaya !!..

    ReplyDelete
  38. Assalam..
    Kiranya kau berjaya la dalam blogging ni kan..trafik pun banyak masuk...
    tahniah..

    ReplyDelete
  39. bagus tips ni..kena rajin mengomennnlah lagi lepas ni....

    ReplyDelete
  40. hehe sekali baca tajuk .. mcm ala2 nk "puh sana puh sini" hehe .. tp lain jadinya bila dh baca smpai habis .. nice one :D hahaks ..

    ReplyDelete
  41. nak jampi serapah la lepas ni hehee.. rajin bw banyak kawan dan banyak la komen..bro kadang2 main SEO je takbest pon..:) janji happy blogging

    ReplyDelete
  42. kalau dalam kesibukan memang tak dapat bw...boleh sabar, tapi kalau laptop ada masalah...ini nak marah ni...hehhehe

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. salam 'alaik...
    wow, memang semakin maju...
    tahniah buat hang...
    kredit gak buat hang sbb sudi singgah blog...

    erm,
    sesungguhnya seorang penulis blog diibaratkan sebagai seorang penjual dan produk yang dijualnya adalah dengan blognya.
    Pelanggannya sudah pastilah pembaca blog.
    Cuma kesetiaan mereka kadangkala bergantung kepada bagaimana seseorang penjual itu menjualnya.



    p/s : sesungguhnya diri ini telah termakan jampi serapah yang hang duk baca ....

    ReplyDelete
  45. CA kadang2 jadi silent reader ...

    tapi InsyaAllah kalau yang komen tu .... CA balas balik ...

    ReplyDelete
  46. Assalamu' alaikum.
    Ziarah menemukan ibrah,
    first time baca tips ini.
    Syukran berkongsi, sesuai utk sy yg masih baru.^^

    ReplyDelete
  47. salam. 1st time rasanya singgah sini. hehe post yang menarik. teruskan memberi ilmu kepada blogger2 yang lain.

    :)

    ReplyDelete
  48. okay , bau kemenyan ni dh smpai ke blogku. hahaha.. ok ler tu.. ada potensi lagilah nk maju. hehe.. klu awok rajin on9 la...kita ni lepas update tggal je. sbb xde masa... klu ada masa baru lah nk singgah2 blog org

    ReplyDelete
  49. pendedahan ekslusif yg terbaik..hehehe

    ReplyDelete
  50. haaa,amekkaw!,..banyak kumen kt sini,.hehe,.CN pon xsampai tahap gini,.gud job!,.kalau kite buat baik, akan dibalas baik,gitu la konsepnye,.cume dlm blogging ni kene rajin,.ehehe,.:)

    ReplyDelete
  51. Makasih semua sudi singgah dan beri pandangan. Tak terbalas aku kat sini. Slow-slow aku gi blog korang dan balas kat sana hokeh? I luv u all :)

    ReplyDelete
  52. kalau boleh mmg nk bw selalu...tp kadang2 tuh terbizi pulak...pastuh line tenet selalu cam siput...hukhuk

    ReplyDelete
  53. hi kawan :)

    hot n spicy yer? :)

    nice info, pembaca yg kita nak bukan follower :)

    ReplyDelete
  54. info berguna. untuk aku, rajin2 je komen blog orang dan hargai pembaca kita serta menulis dengan jujur. :)

    ReplyDelete
  55. Whoa...
    Rajin blogwalk
    Ada gak bagi komen tapi cam segan silu je
    Thanks bagi info....

    ReplyDelete
  56. aku dah sedut asap kemeyan ni haa..

    makin bertambah hot demam aku,

    batuk makin menjadi-jadi..

    ada petua lain? hakhak

    ReplyDelete
  57. banyaknye tips..org yg komen pn dah ramai..hihihi..

    teruskan blogging mesti follower akan naik berganda2..entry pun dah mantop :)

    ReplyDelete
  58. hahhaha...kena berasap juga ni tiap mlm jumaat....;d

    ReplyDelete
  59. datang berjampi sini jap...

    kot2 leh naik traffic....ehhehehhe

    ReplyDelete
  60. empayar utama di ambang ke-famous-an dah ni. hehe.

    ReplyDelete
  61. maksudnyer da lama la kamo berblogging kan? ~ baru perasan networks blom cukup tu.... thanx 4 sharing ya..

    ReplyDelete
  62. bukan senang nak ambik hati pembaca-2..walau yang newbie...kena selalu bw, tegor2, kasi adiah kan..kalau mampu lah..haha :p

    ReplyDelete
  63. wow... entri yg penuh dgn tips... hehehe... usaha tangga kejayaan. caiyokkkk..!! <3

    ReplyDelete
  64. Entri ni ada 80 komen... Hebat.... Entri ini menarik... Keep it up...

    ReplyDelete
  65. hehe.best gila makin lama makin meningkat komen.hehe

    ReplyDelete
  66. tp aku selalu pakai minyak dagu nk bagi trafik naik..

    hahaha

    ReplyDelete
  67. saya suka tajuknya... klu dah guna Kemenyan mungkin jin tolong up traffic blog... hehehe...

    ReplyDelete
  68. mula kenal EU masa tgh blogwalking kat satu entri yg sungguh2 dia puji EU..so nak tau pujian tue betul ker tak, saya terjah EU. yea saya tak nafikan segala pujian tue sangat2 betul. suka saya baca gaya penulisan dan pengolahn dari setiap entri EU. makanya skrg nie saya mesti akan jengah EU setiap kali on9. tapi kalau tak smpt on9, saya mesti selak balik entri2 yg dah tertinggal bila on9.

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...