Entah betul ke tak aku pun tak taule. Entri memang rojak tapi kali ni bukan cerita pasal rojak.
Haaa dari dapur EmpayarUtama ini antara lauk feveret aku - Terung Terang Bulan. Nama ni mak aku yang bagitau mungkin tempat lain namanya lain. Oh, oh sebelum lupa aku bukan nak bersaing ngan mana-mana
Haaa dari dapur EmpayarUtama ini antara lauk feveret aku - Terung Terang Bulan. Nama ni mak aku yang bagitau mungkin tempat lain namanya lain. Oh, oh sebelum lupa aku bukan nak bersaing ngan mana-mana
blogger yang memang dah sinonim dengan entri lauk pauk macam Blog SiManis; Queenie; atau blog yang khusus pasal masakan. Tapi aku memang sukalah lauk ni. Aku simpan entri ni manalah tau satu hari aku nak cuba masak sendiri. Sebenarnya aku belum cuba masakpun hahahhah. Ni ha gambarnya:
Pinggan tu bukan Vintage tu mak aku punya.
dalam setengah inci; kayu manis sebatang; bunga lawang (ada yang sebut 'bunga pek kak') sebiji; bunga cengkih dan buah pelaga (kena ganjil kalau ikut petua memasak tak caya tanya mereka yang dah terkeluar dari Master Chef Malaysia; yang belum tu susah sikit nak interview sebab diorang tu retis) masing-masing dalam tujuh biji; kalau ada buah pala belah 4 ambik 1/4 je. Agak-agak lebih kurang cam gambar ni, nampak tak:
4. Air asam jawa tiga suku tapaware. Kat bawah ni belen je tinggal tak sampai separuh: |
5. Garam dan gula ikut suka
Camana nak masak? Camni:-
Panaskan minyak. Api bagi sedang-sedang saja alamak teringat lagu Iwan Gunawan la pulak. Tumis segala rempah dalam pinggan tadi tu. Masukkan air asam jawa, pastu jangan lupa kenalah masukkan terung. Kan nak masak terung? Tutup dengan tudung periuk jangan bagi bau lepas kat rumah jiran nanti tak cukup lak nak makan sendiri kuangkuangkuang kuang ajo tul haku nih...
Kalau ada sapa-sapa yang masak nanti bagi aku sikit yea...
xmakan terung...
ReplyDeletesaya tak minat lauk terung..tapi nampak lauk yg dah siap tu mmg mcm sedap, rasa teringin nk try.
ReplyDelete*pinggan gitu skrg dah keluar balik tau..antik ramai org nak.
waaa..nampak sedap!huhu..lapoo :)
ReplyDeleteakan cuba memasakkan terung itu jika ada rejeki..hehe
ReplyDeletesalam;
ReplyDeleteKuah yang pekat tu yg nampak sedap.nak cuba jugak masakan ni nanti..
sedapnye..kene try ni
ReplyDeleteHmmm... kalau macam ini kakak bolehlah buat senang aje kan tapi kalau tak rajin tak menjadi..:)
ReplyDeletetq kongsi resepi..boleh cuba..selalu yg saya buat goreng terung tu boh bawang n cili kering...:)
ReplyDeletehuhuh mas tak makan terung.hihihi
ReplyDeletetengok pinggan tuh teringat pinggan umah opah.hihi
ce terai masak sendiri..
ReplyDeletewahh..sedapnya nmpk...terasa lapar tiba2 :)
ReplyDeleteooooooo... bagi resepi suruh org masak yaaaaaaa... haish... biasa diaaaaaaaaa....
ReplyDeleteEkeleee aku x rajin le... Sapa-sapa yg rajin nnt aku bawakle mangkuk kosong tapau sebijik hihihihik
ReplyDeleteha...nanti ko try resepi aku terung terang gelap.Kalau dah rasa nanti tak taulah nasib korang terang ke gelap....heheh
ReplyDeleteohhhhh.. i lap terung so much. Terung mempunyai khasiat yang baik. One day i will kongsi2 tentang khasiat terung.. Goreng pun sodap...
ReplyDeletemust try this recipe.. thanks
terung masak sambal ok ler.. ni lain2 aku takleh makan ni.. nnt tak tido malam kenangkan anak dara sblah umah aku ni
ReplyDeletecm best je!
ReplyDeletemacam sedap je :)
ReplyDeletedah lama tak makan terung..
ReplyDeleteSaya pun hantu terung.Tak kiralah masak apa.
ReplyDeletehaha....macam sedap la pula kan :) hehe
ReplyDeletehuuu..terung memang my feveretto !! ~~
ReplyDeleteaku x suka la terong
ReplyDeletesuka juga masakan terung tapi sesekali aje esp. terung "berlado"
ReplyDelete:-)
lain sikit resepi terung ni,
ReplyDeletenanti saya try kalau ada senang.
haha tetiba ko keluar resepi plak kan?hahaha :D
ReplyDeleteyna pun x mkn terung :(
ReplyDeleteterung??? dkna tak makan...
ReplyDeletekpah tak makan terung...
ReplyDeletewah..ada resepi ni..boleh cuba nnt..lily memang suka makan terung..goreng2 biasa pun sedap juga tu.. ^^
ReplyDeletemacam paceri ek? tapi takder guna rempah kari...
ReplyDeletetengok bahan dan gambar dah boleh bayangkan kesedapannya hingga menjilat pinggan wlp bukan vintage tu, sebab terung tu mmg faveret akak, boleh dipelbagai masak, pasti sedap belaka...
wajib try...tp arini nak pi Pahang dulu jenguk sepupu...nanti bila akak try resepi ni akak tayang kat EU plak eh..
terimakasih bebanyak kongsi resepi.
ahem, akan tetapi lelaki takleh selalu makan terung, ada faham?
strat mkn terung kt jpn sbb terung sini sedap la x pahit ngeee
ReplyDeletemenyelerakan...buat terliur je
ReplyDeletefuyoo bagi resepi tu.....eh kena ganjilkan ye?selalu bantai amek, campak je xkira dah ganjil ke genap...har3
ReplyDeleteterung memang feveret aku..tapi cara masakan kat atas ni xpernah try lah,,kalau buat sambal tu pernah lah..sedap giler!
ReplyDeleteperh boleh try nie.. ~
ReplyDeletesm x dengan pajeri terung?
ReplyDeletehee...
ira suka tu!manis2 gak rasanya...
cukup bersih cara memasaknya..
ReplyDeleteerrkkkk terung..? dislike!
ReplyDeletekurang makan terung...tapi boleh je kalau nak cuba2 makan...huhu
ReplyDeletemmg sedap..rasanya tak terkata. hehe :)
ReplyDeleteTERUNG.. TAK PERNAH MAKANLAH.. RASA DIA CAMNE?
ReplyDeletelah .. ingat-kn cter psl rojak .. skali bce terung da .. hhaha :D
ReplyDeletehomai.. ai tak tau nak masak. sekian. sobs3
ReplyDeletesedap nampak...tapi sy bukan penggemar terung..heheh
ReplyDeletePasal masak memasak mmg tak boleh blah..haha, nampak sodap juga tu
ReplyDeletesenang je nmpak buat..sy memang terung..nk try
ReplyDeleteperrr.dh keluar lauk pauk dia dah haha
ReplyDeletesuka makan sayur terung, biasanya goreng merah je, boleh try lah resepi ni..nampak sedap je
ReplyDeletejom masak2, . . . terima kasih tembak nuff aQ, . . :D
ReplyDeleteaku tak makan terung tapi leh laa bagi kakak aku try..dia suka bab2 cuba resepi nie..hehehe
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
mak aie selalu jer masak macam ni,tp aie tak makan terung,hehe...mak makan ler sorang2,hehe...
ReplyDelete*pinggan jenis tu memang banyak kat umah aie,arwah opah memang simpan pinggan2 macam tu,klasik oh...
kte ta brehi mkn terung...huhuhu
ReplyDeletewah wah.dah jadi chef ni bagi resipi. hehe.. :)
ReplyDeletetak makan terung jadi malas nak masak. :P
perghh sedap nie..nie antar makanan kegemaran sm..
ReplyDeleteeuww,, xsuka trung. haha.. x penah mncuba pon nk rasa. serius.. sbb aku tak suka kaler pepel. haha. apa2 yg pepel aku reject ! :P
ReplyDeletefuuh..kecur liur aku..nak kena cuba ni..
ReplyDeletefebret sungguh- gulai terung n gulai nenas!
ReplyDeletelagi- lagi my umi yang masak..hek2
rempah cap bunga ros mmg terbaik! hehe..kat sini susah nk cari..kt tganu bru senang nk jumpe
ReplyDeleteSelalunya tak makan terung tapi tengok gambar tu cam nak try plak.... Senang pun senang....
ReplyDeletekalau terung tu memanglah akak suka... amboi..pinggannya pun klasik. cantikk.
ReplyDeletenice info
ReplyDeletecam sedap ajer nih... ermm .. telan air liur...
ReplyDeletekena cuba buat "Terung Terang Bulan" unik nama.
ReplyDeleteoh cantek nama dia hahahaa
ReplyDeletesedapnya.. terung masak sambal antara pebret aku tu.. sedap kan...
perrgghh... meleleh air liur aku.. hehehe
ReplyDeletexsuka terung... hehe
ReplyDeleteada rasa pizza x???
ReplyDeletemasak TERUNG, wow..i like it :)
ReplyDeleteMacam sedap je ni..tapi tak makan terung lar.huhu
ReplyDeletesy suka masakan yg guna kan terung...terutama..terung goreng cili..;d
ReplyDeletesedap nye terung... woahhh~~ terkeliur la pulak..
ReplyDeletemacam best je..
ReplyDeletennti bolehlah buat..hihi
sedap gle..dapat makan dgn nsi putih pon jdi da.....
ReplyDeletewaaah.. saya suka makan terung juga!! 1st time dengar nama resepi ni.. Terung Terang Bulan :)
ReplyDeletealaaa....sy xsuka mkn terung...=(
ReplyDeleteeh eh, dah ade resepi tu, masak la sendiri... ish3...........
ReplyDeletezuan xminat mkn rojak :D
ReplyDeletemama arisha pernah masakkan menu ini..i like this more!
ReplyDeletedah lama rasanya tak makan terung...
ReplyDeleteresepi tu pulak macam sedap je, nak cuba buat ah...
sedapnya,...
ReplyDeletewah, terer memasak...hohooh
ReplyDeletebest..
ReplyDeleteterung ni sedap sebenarnya..
kalau kena dengan gaya masakannya pasti sedap..
wahhhh~ harus cuba nie...
ReplyDeleteelok je EU susun rempah ratus tu yer.haha
okeh...
ReplyDeletenanti tunggu orang masak ye...ehheheh
sedappp o...