Home » » Satu Lagi Catatan Dalam Malaysia Book Of Records

Satu Lagi Catatan Dalam Malaysia Book Of Records

Empayar Utama - Wednesday, March 7, 2012 : 19 comments

Setakat aku hidup tak pernah lagi nampak atau dengar kat mana-mana negeri; Exco lebih berkuasa dari Menteri Besar. Dah panggil entah belum panel Malaysia Book Of Records untuk direkodkan.

Enam tahun jugalah aku belajar kat Kedah tu segala-galanya ok. Aku je yang tak ok sebab terjal sangat. Suka mencuba perkara yang dilarang pihak sekolah - ponteng kelas; menyelinap ikut pagar belakang asrama; jadi 'pusher'; tiap hari mengadap pengetua; kena rotan; kena tidur atas jalan; gantung sekolah; ish macam-macamlah.

Rindu pulak kat zaman sekolah dulu-dulu. Kalau aku berminat jadi cikgu dan kena mengajar kat asrama, takde can bebudak sekolah nak sorok barang-barang terlarang gamaknya. Nasib baik tak jadi cikgu hehe.

Tapi bila pengakuan cikgu yang menyebabkan kematian sorang murid (Allahyarham adik Saiful Syazani); alamak alamak kat Kedah jugak cerita ni rupanya erkkkkkkk..... Gamis tak nak ulas apa-apa ke? Eh, Gamis dah jadi sejarah rupanya. Banyak link yang dah tak hidup. Patutla senyap je.

Zaman aku sekolah dulu ada subjek Sejarah dan Geografi tapi ramai pertikaikan Hikayat Hang Tuah (Hang Tuah cakap dalam hatipun Tun Sri Lanang boleh tau; Hang Tuah pergi Indonesia, China, daki Gunung Ledang pun dia ikut - habis semua cerita dalam kelambu dia tau) dan Tsunami, perang serta politik dah tukar bentuk muka bumi; sekarang dua subjek ni dah tak relevan kot.

Tapi kita ada Guinness World Records dan dah ada pun Malaysia Book Of Records. Kandungannya lebih kepada fakta dan sejarah jadi mungkin akan ada cadangan untuk jadikan buku-buku ni sebagai subjek hehe...

related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

19 comments:

  1. perghhh kalau buku2 tue diangkat sebagai subjek mesti lagi pening kepala chegu nak mengajar...sure murid2 makin byk bertanya...hihi

    owh EU nakal ker dulu hihi... (~_~)

    ReplyDelete
  2. kena tidur atas jalan??
    ish! ish! naseb tak kena lokap dalam jamban...

    ReplyDelete
  3. hehe zaman sekolah mmg best.. subjek sejarah besttt.. hehe.. geo kureng.. tp mmg subjek2 ni dh tak laku.. budak2 skang pon mcm kurang prcaya je psal sejarah

    ReplyDelete
  4. Nakal juga masa "kecik2" dulu.hehe..but surely dah jauh bertambah baik kan untuk jadi contoh terbaik buat keluarga.

    :-)

    ~ amiin to your doa..semoga dipermudahkan untuk menjadi tetamu-NYA soon.

    ReplyDelete
  5. sekolah mana dulu? bertambah lagi soalan...tunggu jawapan lagi ^_^

    ReplyDelete
  6. Assalam..
    Kedah belajar kat mana dulu?
    Kes ustaz tu bukan kat Kedah kot, kat Perlis rasanya. Hospital dan mahkamah je kat Kedah, kalau tak silap la...

    ReplyDelete
  7. mesti best..subject sjrah pun fav dulu..

    ReplyDelete
  8. fuhh nakal gak ek mase sekolah..hehe

    ReplyDelete
  9. sebab cikgu sejarah best,sejarah dpt A.rinduuuu zaman skola.hahaha.
    aiseh,

    ReplyDelete
  10. rindu zaman persekolahan......
    rasa2 cam nk buat PJJ jer....
    ade suasana pi sekolah balik...he3

    ReplyDelete
  11. wah.. nakal jugak ko kan... nasiblah kita bukan 1 sekolah.. hehehe.. agaknya kita boleh jadi geng kot..

    ReplyDelete
  12. ayie masa sekolah dulu memang minat sejarah...sampai setiap peperiksaan ayie dapat markah terbaik dlm subjek sejarah..selain lukisan hehe3

    ReplyDelete
  13. Adik 7 tahun tu yg meninggal di Perlislah sayang... namun benarlah bila seorg ustaz, tahap syaitan yg menggoda juga tinggi bagaikan uztaz. Kena kuat iman bagi menangkis perkara sebegini..

    ReplyDelete
  14. naseb baik x nakal sampai sekarang kan

    ReplyDelete
  15. xsuka cikgu yg ngaja sejarah dulu...masuk kelas buat syarat je.owh cikgu tu org kedah....sampai sekarang xleh lupa kenangan tak best tersebut.
    meletup kepala kalau GWR ngan MBR jadi subjek...huhuu...

    ReplyDelete
  16. sejarah bez.sebab cikgu kacak..boleh?rindu jugak nak p skulah..huhu

    ReplyDelete
  17. giler terejal jugak kamo time skolah ek

    ReplyDelete
  18. itu lebih menambah minat pembelajaran murid :)

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...