Home » , , » Sekejap Di Melaka...

Sekejap Di Melaka...

Empayar Utama - Sunday, June 10, 2012 : 14 comments

Minggu kedua cuti sekolah dah abis pun. Tak tahan duduk rumah, budak-budak ajak berjalan. Tapi sebab aku yang sibuk (buat-buat sibuk) memang takde plan nak ke mana.

Tapi iyalah, camanapun kena juga bagi ruang untuk bersama keluarga, kan? Jadi kitorang ke Melaka lagi. Ini kali kedua jadi aku gabungkan dua trip dalam satu cerita. Pilihan sebelum ini
ialah Puteri Resort, tak jauh dari tol Ayer Keroh, Melaka. Diorang janji ada kolam mandi, perghhhh jadik aja....

Meh layan gambar-gambar kolam (banyak saiz sebenarnya kat Puteri Resort nih tau) aku tak masukkan makanan yea.
Kalau nak nengok resort atau hotel siap dengan aneka makanan; kita jengah blog ~Beb~ sebab dia ni tahap International dah. Aku pulak - setakat Colors of Malaysia ni pun lom habis lagi der...

Sambung lagi. Melaka ni banyak sangat sejarahnya. Tapi untuk mudahkan pengunjung maka dibinalah beberapa muzium selain dari zoo dan taman-taman rekreasi. Pendek kata, kalau tiga hari berkampung pun belum tentu dapat habiskan semua tempat kalau nak pergi.
Yang atas ni dipanggil Taming Sari. Kita dapat lihat keindahan Melaka dari atas kerana dinding roda putar tu adalah kaca lutsinar.

Yang ini pula deretan beca yang mana pemandunya juga boleh bertindak sebagai pemandu pelancong kepada yang berminat untuk bersiar dengan beca.

Atas kanan ialah replika kincir air zaman kesultanan Melaka yang di snap dari atas bot.
Kat area sini, banyak lagi muzium berdekatan cuma aku nampak pengunjung (atau mungkin pemandu pelancong) tak berapa minat untuk ke Muzium TLDM dan Muzium Kastam. Aku pun sama. Kenapa yea?

Sebelum makan cendol dan balik JB; Muzium Samudera jadi persinggahan terakhir untuk kali ini. Hasil dari sehari suntuk merayap;

kat sinipun jadik... ^_^
related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

14 comments:

  1. melaka mmg best walopun negeri dia kecik je. menara taming sari tu x jd nak naik bila tgk harga huhu

    ReplyDelete
  2. betul tue EU...eyza pergi melaka tahun lepas pun rasa macam nak pergi lagi sebab tak sempat nak pusing2 semua tempat dan yg paling kuciwa ialah tak sempat nak naik cruise dia huhu...


    p/s : macam tahu2 jer eyza melawat blog EU semalam tp sbg anon laa hihi yeahhh i'm back again.

    ReplyDelete
  3. @ Eera Shera;
    saya pun tak naik, budak-budak je. Beratur panjang na

    @ Pencari Allah; oh iya ka? berjiranlah kita ^_^

    @ blog-tips-kurus ; yang itu kat sebelah sana agak jauh nak berjalan. Lagi kena naik tangga perghhhh lain hari pulaklah hahahahah

    @ misz_eyza; betul tu. Belum masuk bab berlama-lama kat gerai-gerai cenderahati, kannnnn :)

    ReplyDelete
  4. Bestnya holiday..saya lak tgh final :((

    ReplyDelete
  5. Assalam..
    Kalau bab berjalan-jalan, saya tak tolak..hehe..

    ReplyDelete
  6. salam;
    Wah cantiknya pic2 kat melaka...bila pulak aku nak kesana!!.

    ReplyDelete
  7. Melaka negeri ku! mmg negeri yg kaya dgn sejarah. tmpt2 pun menarik kan. klau dok 2-3 ari, x abis jalan kt melaka ni. kami yg org Melaka ni pun, belum pusing abis jln2 kt Melaka tu. hehehehe

    ReplyDelete
  8. dah lama tak ke melaka.......
    byk benda baru yg remy nampak.....ohsemmm
    nak kena pi jenjalan kat sana ler lepas nie.....

    ReplyDelete
  9. lama guwa x turun melaka..rindu ada masa nk turun gak

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...