Home » » Boikot, Boikot, Boikot. Boikot ASTRO

Boikot, Boikot, Boikot. Boikot ASTRO

Empayar Utama - Saturday, May 25, 2013 : 8 comments

Mak oi lama tul tak berkongsi cerita. Aku ada projek sikit tapi bukan projek yang dicadang oleh ghost writer tau. Dulu tu orang nampak aku senang sangat kat kedai kopi, itu yang ditawarkan buat tambahan kerja part time.

Okeh, tutup yang tu. Dua tiga menjak nih promosi boikot memboikot di
ruang siber nampak aktif. Boikot pasaraya itulah, boikot barangan inilah, boikot penerbangan itulah, boikot macam-macamlah. Promosi memang aktif, pelaksanaannya entah...

Barangan Cina tu; kena boikot produk dari negara China saja ke, atau produk Malaysia yang dikeluarkan oleh syarikat Cina? Kalau kena boikot semuanya; siapa pula nak tanggung periuk nasi mereka yang kerja dengan syarikat Cina?

Aku bajet diri sendirilah sebagai contoh. Bekerja sebagai operator pengeluaran di sebuah kilang di Malaysia berasaskan makanan. Pemilikan syarikat 80% bukan bumiputera. Gaji seciput, kalau ada kenaikan pun memang berdasar keuntungan syarikat. Bila barang tak laku, syarikat tak untung, gaji tak naik, lama-lama kena buang kerja.

Kita ada beribu-ribu "Aku" sebagai tenaga kerja di Malaysia. Ada sesiapa nak beri kerja untuk beribu-ribu "Aku" kemudian hari? Kalau ada jaminan itu, mari kita semua boikot, boikot, boikot. Tapi kalau takat buat promosi tanpa fikir segala pro dan kontra; baik fikir dua tiga kali lagi.

Yang bawah ini aku setuju. Mari kita boikot, boikot, boikot:






Cerita ini tidak ditaja mana-mana syarikat penyiaran mahupun syarikat rokok.



related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

8 comments:

  1. Saya tak boikot barang tetapi beli barang yang membantu ekonomi orang Islam.

    Saya tak boikot Astro, cuma saya nak lepaskan diri daripada mendapat dosa menonton HBO. Erk.

    ReplyDelete
  2. Salam bro....'Boikot'...hihihi...aku cuma nak kata"setinggi mana helang terbang mendabik dada,satu masa ia akan turun kebawah juga...".Tak taulah kalau helang tu ada stok bekalan makanan untuk hidup kat awan tu...Jadi sebelum melibatkan orang lain...cuba boikot diri sendiri dulu.

    ReplyDelete
  3. saya boikot makann yg xsihat... bro.. ada melware lah blog anda..

    ReplyDelete
  4. Ya, saya penat memujuk Malware supaya cepat-cepat keluar dari belog. Walaupun slow akhirnya dia keluar juga :)

    ReplyDelete
  5. Asal usul kejatuhan itu dari bangsa kita sendiri yang pentingkan wang. Kelemahan bangsa melayu dikaji dan diperlemahkan...

    Seperti kira-kira membunuh berdarah ditakung darahnya dan minum sehingga kenyang..

    ReplyDelete
  6. boikot mana yg patut jer...... kena fikir kesan dan juga pengaruhnya juga......

    ReplyDelete
  7. Sape nak beli ANDROID TV BOX, DECODER SKYBOX, OPENBOX, CLOUDHD....Harga murah kasi. Boleh pos@COD di Sunway,PJ.
    Jika nak langgan MYIPTV, HDTV, HUAT88TV, CLINE/ CCCAM.....
    Boleh PM or Whatsapp sy 013-3332502

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...