Home » , » Replay Eh Bukan, Reply Le...

Replay Eh Bukan, Reply Le...

Empayar Utama - Friday, July 19, 2013 : 5 comments

Salam Ramadhan. Puasa penuh ke takat ni? Okkkkk tak mo cerita puasa. Kali ni aku nak kongsi agak banyak sebab ianya saling berkait.

Kalau korang nengok blog sendiri dengan blog orang lain, kadang-kadang ada kotak 'Reply', 'Reply to Comment', 'Balas', dan yang sewaktu dengannya.

Bila blog sendiri tak de - Haaa banyak tutorial letak butang 'Reply to Comment' boleh dibina. Bila dah banyak sangat, dah jadi macam widgetlah pulak, kan?

Ada yang tulis letak kod <span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID blog di sini&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>BALAS / [Reply to comment] / [Balas] / [Reply] / Aku Tak Hensem </a></span>
sama ada di bawah <b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/>; atau selepas <b:include name='threaded_comment_css'/> (ada blog yang tak ada langsung kod ni); ada juga tulis suruh letak di bawah <data:commentPostedByMsg/>; dan ada juga suruh cari <dd class='comment-footer'> dan letak kod tu di bawahnya. Tapi terlupa nak pesan bila letak kod di tempat yang dicadangkan - adakah 'Settings - Posts and comments' untuk 'Comment Location' perlu ditetapkan pada kedudukan 'Embedded', 'Full Page' atau 'Popup window'. Itu yang kedudukan 'Reply to comment' agak bertabur.

Errrr, macam panjanglah nak cerita. Aku guna gambar boleh? Teruskan dengan tengok album ya ^_^


  • threaded comments 11
  • threaded comments 10
  • threaded comments 9
  • threaded comments 8
  • threaded comments 7
  • threaded comments 6
  • threaded comments 5
  • threaded comments 4
  • threaded comments 3
  • threaded comments 2
  • threaded comments 1
  • threaded comments
  • threaded comments - new
  • Reply Comment 8
  • Reply Comment 7
  • Reply Comment 6
  • Reply Comment 5
  • Reply Comment 4
  • Reply
  • Reply Comment 2
  • Reply Comment 1



Pilihan jadi pengomen sebagai Anon macam dah tak ada. Blogger.com juga memilih untuk menambah 'Google+ Follow' berbanding 'Friends Connect'. Oleh itu penggunaan komen Google+ lebih membantu promosi blog kerana ada pilihan untuk dikongsi di G+. Contoh untuk ini boleh dilihat di support.google.com.

Eh, korang men tekan-tekan album tu; tengok sambil baca ke atau minat albumnya? Replay Reply lerrrr...



related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

5 comments:

  1. ermm nak tanya widget tuk friend connect dah takde ea di add a gadget?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada

      Login blogger.com, klik 'More options' (arrow sebelum butang 'View Blog') dan klik 'layout'. Tekan 'Add a gadget' dekat sidebar nanti keluar macam-macam pilihan. Tengok belah atas kiri masih ada 3 pilihan - 'Basics'; 'More Gadgets'; dan 'Add your own'. Tekan 'More Gadgets' dan akan keluar macam-macam lagi. Scrol terus ke bawah sekali dan kamu boleh nampak 'Followers'. Tekan dan 'Save'. Nanti keluarle Widget Friends Connect tu

      Delete
  2. Replies
    1. Betullll.

      Ehhhhh malu ai hahahah nanti saya singgah :) Ada makan-makan ke tghari ni?

      Delete
  3. Masing-masing ada minat encik. Cantik blog. Kemas. :)

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...