Cerita Yang Jarang Terkini :

Seratus Persen

Empayar Utama - Tuesday, May 16, 2017 : No comments

Sebahagian dari cerita ni
pernah aku kongsi
tapi
dah lupalah
kat entri yang mana ntah...


Satu fikiran yg agak menarik.

Jika:


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
bersamaan dengan:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Maka nya..

H+A+R+D+W+O+R+K
8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

K+N+O+W+L+E+D+G+E
11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%

L+O+V+E
12+15+22+5 = 54%

L+U+C+K
12+21+3+11 = 47%


Tiada Satu pun 100%. Apa yang 100%?!

Wang?! NO!
M+O+N+E+Y
13+15+14+5+25 = 72%

Leadership?! NO!
L+E+A+D+E+R+S+H+I+P
12+5+1+4+5+18+19+8+9+16 = 97%

Setiap masalah boleh diselesaikan dengan mengubah 'ATTITUDE'.. [sikap] kita.

A+T+T+I+T+U+D+E
1+20+20+9+20+21+4+5 = %

Oleh itu with ATTITUDE kita terhadap kehidupan dan pekerjaan lah yang membuat kita % successful.

Menakjubkan..


Mathematics..



.. akan tetapi..



SAYANG ALLAH
19+1+25+1+14+7+1+12+12+1+8 = 101%
Mengatasi semuanya..







Selamat Belajar Airina

Empayar Utama - Tuesday, May 9, 2017 : No comments

Dekat lima bulan bercuti sambil berpart time jaga kedai beg di The Store Tmn Sentosa; akhirnya kakak dapat panggilan ke Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan.

Sebelum ni dia cuak juga takut tak dapat tempat. Lepas mohon Matrikulasi, mohon UPU dan sebagai langkah berjaga-jaga aku daftarkan juga dia ke kolej Yayasan Pelajaran
Johor di Kota Tinggi. Tapi bayar deposit je dulu RM300 dan pastu bagitau kakak kita tunggu panggilan Matrikulasi. Kalau tak berjaya, tunggu panggilan UPU pula.

Bukan apa, cuma aku fikirkan belanja agak besar untuk yuran swasta. Ada 3 orang lagi bawah dia sebelum cukup duit untuk cover belanja sekolah semua anak-anak hingga peringkat tinggi.


Persediaan anak perempuan kurang cerewet sebab apa yang dia pakai hari-hari boleh diguna sepanjang tempoh pembelajaran di Matriks nanti. Cuma cam biasa - duit minyak, tol, penginapan satu malam (biasanya ambik bilik di Amverton Heritage Melaka) dan duit saku Airina sepanjang setahun kat sana. Jadi on the way cuma singgah Skudai Parade cari apa yang patut je.



Amverton Heritage ni dulu dikenali sebagai Puteri Resort. Sempat diorang mandi dan menginap satu malam di sana sebelum sambung perjalanan esoknya.


Guna laluan keluar Simpang Ampat dari tol Ayer Keroh lebih kurang sejam lebih sikit; dah sampai:


Aku tak ikut naik sebab asrama perempuan. Jadi diorang hantar gambar je:


Atas kosong; bawah dah penuh...


Antara gambar yang dikirim oleh kakak:



Kiri - Pagi memang berkabus.


Dah siap, balikler...


Cara belajar di matrikulasi lebih kurang dengan IPTA/IPTS. Jadi sesiapa yang berjaya sambung pelajaran ke mana-mana pusat matrikulasi akan dapat biasakan diri dengan corak pembelajaran di peringkat lebih tinggi nanti. Yang penting HATI BERSEMANGAT NAK BELAJAR.

jadi, selamat belajar ya kakak. Dapat kawan-kawan baru; cara belajar dah tak sama cam menengah; dan semoga berjaya meneruskan pelajaran ke peringkat lebih tinggi :)