Cerita Yang Jarang Terkini :

Selamat Belajar Aiman

Empayar Utama - Monday, May 13, 2019 : 4 comments

Semalam selepas subuh hantar anak bujang - Aiman ke Melaka. Kurang sorang lagi ahli keluarga selepas Puteri sulung sambung belajar di Puncak Alam.

Dahla minggu periksa tapi semua nak ikut. Kenalah buat surat mohon cuti dan minta tangguh subjek periksa untuk hari Ahad semalam untuk yang
bersekolah agama, kebangsaan dan menengah.

Persiapan untuk anak bujang susah sikit sebab satu apa pun dia tak ada. Yang ada pakaian sukan aja. Maknanya kena berbajet untuk beli beberapa kemeja lengan panjang, tali leher, tali pinggang, seluar slack, kasut... perghhhhh


Destinasi pertama - The Store. Bajet lari...

Destinasi kedua - Holiday Plaza. Pun bajet lari...

Lepak jap kat McD makan eskrim sebelum ke Giant dan destinasi terakhir - Kedai bundle :p

(Lupa: aktiviti atas semuanya sebelum puasa hahahahahah)


Bertolak semalam pagi. Sampai depan entrance sekitar 8.45 pagi tapi dia punya jemmmm.....

Proses pendaftaran penginapan sekejap je. Pendaftaran kemasukan secara online jadi mudahle kerjanya. Yang susah sikit kena mengangkut beg-beg dan barangan dia ke bilik.

Souvenir dari bekas student tahun lepas:

Cantik je bersusun kat siling bilik...


Hehe.. Penat? Diorang susun semula katil untuk dapatkan angin kipas dinding.

Pendaftaran sepatutnya tamat 12.30 tapi kerana ada tambahan quota; masa dilanjutkan hingga 2.30 petang. Acara pertama pelajar bermula pukul 4.00 petang. Apa lagi, gi shopping lagilah jawabnya melengkapkan barangan yang belum ada...

Destinasi seterusnya - MYDIN...


Siap berbelanja - sampai ke pintu masuk dalam pukul 2.00. Dah lengang sikit.

Pastu 2.30 drive balik JB...


Hehe aku kerja memang tak masuk opis tapi nak bagitau juga kat boss yang hari ni memang penat giler...


Kucing - Otimot

Empayar Utama - Wednesday, May 8, 2019 : No comments

Anak kucing ni muncul bulan Sembilan tahun lepas. Belum sebulan kot umurnya masa tu tapi suara dah tak bunyi cam anak kucing. Hidup dalam parit dengan kotornya dan bulu pun sebahagian dah tak ada.

Jenuh memujuk panggil datang makan biskut dan akhirnya membesar dan jadi sebahagian dari keluarga aku.
Sebulan juga kurung dalam sangkar ajar dia buang air dalam pasir yang disediakan. Anak-anak beri nama Otimot - cantuman warna oren; putih dan comot.


Abang dan kakak dia yang tua dalam 6-7 bulan macam boleh terima kehadiran Otimot.

Lepas 5 bulan sampaile sekarang, tiap kali aku balik, Otimotlah yang menyambut... Dia akan dulu berada depan pintu; dan akan menghalang aku dari masuk. Aku dah masuk, dia masih kat situ. Saja nak suruh aku langgar badan dia atau nak suruh marah dia...



Satu hari tu dia sakit. Aku fikir kucing kampung bolehla dia usaha untuk sembuh sendiri. Lupa yang dia hidup tanpa ibu. Lepas 3 hari cam dah tak ada harapan. Terbaring terkulai. Aku bawak gi klinik. Doktor kata temperature sudah naik 41. Macam tak ada harapan langsung... Aku minta juga doktor beri injection dan apa-apa ubat yang perlu. Sejam sekali beri minum guna picagari sambil lap hidung dia yang tersumbat teruk.


Alhamdulillah. Semangat dia nak hidup masih ada. 4 hari je beri makan ubat. Sekarang dah nakal semula...




Akak dia Shy Shy, umur 14 bulan
Baka British


Abang dia Anja, umur 12 bulan
4-4 kaki berstokin putih
Kucing kampung


Sekarang ni cuaca panas. Usia dia belum 8 bulan kot. Kalau tidur kat beranda dia tarik canvas cover motor buat tutup badan dia :)



Pilih Bateri Kenderaan

Empayar Utama - Sunday, May 5, 2019 : No comments

Aku ada guna Exora. Genap setahun tak buleh hidup.

Call Servis Center tanya kenapa takde keluar warning bateri low tapi bila pusing suis dok bunyi kletek-kletek je. Dia kata kalau bunyi cam tu memang bateri dah sampai masa. Ngam ngam la pulok lepas 12 bulan warrantynya tamat. Hampehtul.
Kenalah tukar bateri dan dia beritahu spec bateri yang sesuai. Jadi semalam carile bateri yang sewaktu dengannya.


Rupanya bateri rosak. Kembung belah tepi kiri dan kanan...
Bateri asal ialah jenis bateri kering.

Nak cari bateri basah je sebab kereta lain yang tengah diguna pun pakai bateri basah juga. Bolehle jaga semua sekali. Yang sewaktu dengannya ialah jenis bateri NS70L sebab lebar, tinggi serta kedudukan terminal positif - negatifnya sama. Tapi sampai kat kedai; auntie tu kata dia ada stok bateri basah 55D23L. Dia bagitau NS70L terlebih panjang sikit. Kalau letak NS70L alas kaki bateri dalam but kereta tu tak berapa ngam. Boleh je pakai bukan tak boleh...


Nak buka dan pasang balik pun senang. Guna spanar saiz nombor sepuluh (10)...


Bila dah pasang; haaa imej kat meter rpm ada sikit kelamkabut.

Call Servis Center lagi tanya ada masalah tak kat ECU ke; TCU ke; apa ke... Dia kata tak de masalah. Kalau wayar tak touched masa guna jumper atau tak short kat lain tempat tak de masalah apa-apa. Tak perlu nak reset-reset itu ini bagai...

Dia ajar camana nak betulkan paparan kat meter rpm. Tekan butang tengah-tengah meter tu lama-lama sampai gambar kereta dan belon belakangnya tu tak bernyala. Pastu berenti tekan. Kendian tekan sekali je lagi dan akan keluar imej kereta, kedudukan tangki minyak serta jarak anggaran perjalanan...


Dah ok kembali ke asal... Hehehehe....
Jam dan channel radio kena setting sendiri ler... kannn.


Harga bateri pun tak mahal. Ni harga sebelum dia ambik RM30.00 untuk bateri rosak tu ...

Terima kasih ya auntie; dan terima kasih juga kat Bro Azizi dari Servis Center yang beri banyak maklumat berguna untuk aku kongsi di sini :)