Home » » Masa Untuk Ubah Sikap

Masa Untuk Ubah Sikap

EmpayarUtama - Sunday, April 17, 2022 : No comments

Kebiasaan yang sukar diubah terutama soal menepati waktu dalam kehadiran. Denda / penalti lewat tidak bantu percepat proses kehadiran individu.

Walau penambahbaikan dibuat dari menulis kehadiran dalam buku log, bertukar kepada punch kad, seterusnya sistem thumbprint, 'SISTEM' seperti/ seolah-olah tak boleh ubah sikap.

Kesemua tempat kerja yang aku terlibat sekarang ini hadapi masalah yang sama walau sudah diperingatkan untuk beri perhatian kepada kelonggaran kehadiran dengan sebaiknya.

Jika sebelum ini kena clock in jam 8 pagi, akan terlewat beberapa minit, maka dilonggarkan kepada 8.30 pagi. Pun masih terlewat beberapa minit selepas 8.30 pagi itu.

Jadi, bila dilonggarkan kepada jam berapa pun akan terbiasa juga lewatnya kepada beberapa minit selepas waktu baru tersebut...

Sepatutnya kelewatan itu tidak berlaku lagi bila masa telah ditarik lewat setengah jam.

Ini beri maksud kebiasaan lama tetap menjadi kebiasaan lama yang hanya dibawa menjadi kebiasaan baru.
Iyalah, jika dulu biasanya datang kerja jam 8.15 pagi walaupun waktu sebenar jam bekerja ialah pukul 8; setelah ditukar kepada 8.30 pagi - kehadiran lewat yang sama itu (8.15 pagi) tidak akan jadi lewat lagi. Tapi kini kelewatannya menjadi 8.45 pula...

Sikap perlu diubah, cumanya, berapa lama 'masa' diperlukan untuk ubah sikap itu...

0 Comments

No comments:

Post a Comment

Tulisle apa pun, aku baca ^_~