Cerita Yang Jarang Jarang Terkini :

Makan Sireh?

EmpayarUtama - Sunday, November 28, 2010 : 2 comments

Sorang anak aku leka melihat beberapa orang tua berkumpul sambil mencalit sedikit kapur pada sireh; sireh dilipat empat kemudian meracik halus biji pinang dan gambir sebelum disumbat ke dalam lipatan sireh tadi.

Apabila sireh tu di makan, dia terus bertanya - "Abah, boleh makan ke benda tu?". Aku dapat cerita serba
sedikit apa yang aku tau : Itu namanya sireh; kegemaran orang-orang tua untuk menguatkan gigi dan gusi. Itu kata arwah atuk perempuan aku yang juga ada hobi makan sireh. "Kalau Alia nak makan, cubalah".

Balik kampung je, aku cuba kumpulkan barang-barang tu untuk ditunjukkan kepada anak-anak biar mereka dapat lihat lebih jelas apa itu sireh, gambir, pinang dan kapur. Sayang sikit sireh kat belakang rumah tak cukup lebar tapi puas atilah dapat tunjukkan mereka semua tu.


Biasanya orang tua sekarang membawa bekal barangan nih dalam bungkus plastik. Alat untuk meracik gambir dan pinang dipanggil 'kacip' warna hitam. Problemla pulak nak tunjuk apa menatangnya 'kacip' tuh.

Tapi mak aku memang ada simpan satu set 'tepak sireh' (sori aaa... barang dalam simpanan tak bergosok, jadi tembaga ada keluar sket warna ijau-ijau tuh).



'Tepak sireh' ni digunakan di dalam rumah je, untuk mereka yang memang hobinya makan sireh. Jadi segala barang yang dah di racik, kapur dan sireh disusun dan diletak dalam bekas-bekas yang disediakan. Kalau nak dibawa bejalan, perghhh... berat tu satu set tembaga.

Jadi bila ada geng-geng makan sireh bertandang ke rumah; arwah atuk aku masa hidupnya akan keluarkan 'tepak sireh' ni untuk dikongsi makan beramai-ramai.



Mungkin jelas sket gamba kacip kat atas tu.

Satu lagi, biasanya lepas makan sireh mereka akan kepal-kepal pulak sikit tembakau untuk dihisap. Diorang panggil 'songel'. Biasala... budak budak sekarang kalau tanya macam-macam yang kita tak dapat jawab; kita kata "banyak songellah kau ni"...


Undangan Perkahwinan

EmpayarUtama - Friday, November 26, 2010 : 2 comments

Tengahari semalam pakcik jiran sebelah bagi kad jemputan. Ini majlis perkahwinan anak gadis bongsu mereka. InsyaAllah jika tiada aral kami sekeluarga akan hadir.

Sabtu lepas pula aku pergi majlis kenduri kahwin sepupu perempuan belah mak kat Kluang, Johor. Nama Nordiana tapi panggil Nodi.
Meriah jugak dan unik lihat pengantin lelaki bertandang ke rumah pengantin perempuan diarak bersama paluan kompang dan dayang-dayang kecil. Lebih menarik raja sehari disambut oleh 2 pesilat muda (sorila tak rakam video sebab aku tangkap gamba guna enset je).

Kat sini aku rasa bangga jugak sebab masih ada pelapis yang masih giat meneruskan adat resam dan budaya kita. Susah nak jumpa acara macam ni lagi di majlis perkahwinan zaman sekarang sebab ramai yang memilih majlis didakan di dalam dewan, dan memesan katerer untuk hidangan.

Untuk majlis ini, walaupun di tengah taman perumahan; semangat gotong royong masih tebal di mana segala masakan disediakan oleh penghuni taman perumahan. Mereka digelar 'kendarat' dan kendarat lelaki memakai T-Shirt seragam kelabu untuk memasak, membasuh, menambah lauk, nasi dan air; manakala kendarat wanita juga berpakaian seragam ungu begitu sibuk memastikan nasi dihidang untuk tetamu, acar dan rojak buah sentiasa tersedia dan paling penting meja dikemas untuk keselesaan para jemputan.

Kedua orang tua pengantin (aku panggil 'Cik' aja) berkampung di khemah penyambut tetamu dan tidak lupa menghulur buah tangan kepada tetamu sebelum mereka pulang.

Satu perkara yang aku perhatikan, set tepung tawar sekarang ini memang lengkap tetapi diperbuat daripada plastik/pvc. Aku teringat ada menyimpan satu bekas perenjis air mawar tembaga di kampung.

Bekas air mawar ini masih elok dan tersimpan sebagai hiasan. Tak tau bila lagi ia akan diguna pakai...