Entah betul ke tak aku pun tak taule. Entri memang rojak tapi kali ni bukan cerita pasal rojak.
Haaa dari dapur EmpayarUtama ini antara lauk feveret aku - Terung Terang Bulan. Nama ni mak aku yang bagitau mungkin tempat lain namanya lain. Oh, oh sebelum lupa aku bukan nak bersaing ngan mana-mana
Haaa dari dapur EmpayarUtama ini antara lauk feveret aku - Terung Terang Bulan. Nama ni mak aku yang bagitau mungkin tempat lain namanya lain. Oh, oh sebelum lupa aku bukan nak bersaing ngan mana-mana
blogger yang memang dah sinonim dengan entri lauk pauk macam Blog SiManis; Queenie; atau blog yang khusus pasal masakan. Tapi aku memang sukalah lauk ni. Aku simpan entri ni manalah tau satu hari aku nak cuba masak sendiri. Sebenarnya aku belum cuba masakpun hahahhah. Ni ha gambarnya:
Pinggan tu bukan Vintage tu mak aku punya.
dalam setengah inci; kayu manis sebatang; bunga lawang (ada yang sebut 'bunga pek kak') sebiji; bunga cengkih dan buah pelaga (kena ganjil kalau ikut petua memasak tak caya tanya mereka yang dah terkeluar dari Master Chef Malaysia; yang belum tu susah sikit nak interview sebab diorang tu retis) masing-masing dalam tujuh biji; kalau ada buah pala belah 4 ambik 1/4 je. Agak-agak lebih kurang cam gambar ni, nampak tak:
4. Air asam jawa tiga suku tapaware. Kat bawah ni belen je tinggal tak sampai separuh: |
5. Garam dan gula ikut suka
Camana nak masak? Camni:-
Panaskan minyak. Api bagi sedang-sedang saja alamak teringat lagu Iwan Gunawan la pulak. Tumis segala rempah dalam pinggan tadi tu. Masukkan air asam jawa, pastu jangan lupa kenalah masukkan terung. Kan nak masak terung? Tutup dengan tudung periuk jangan bagi bau lepas kat rumah jiran nanti tak cukup lak nak makan sendiri kuangkuangkuang kuang ajo tul haku nih...
Kalau ada sapa-sapa yang masak nanti bagi aku sikit yea...