Benda ni agak popular di kalangan mereka yang tinggal di persekitaran kampung dan yang berumur 30 tahun ke atas. Rasanya susah dah nak jumpa tombong kelapa ni sebab arus kemajuan yang membuat hidup kita semakin mudah dan selesa untuk segalanya.
Tombong kelapa ni boleh dijumpai di dalam kelapa. Isirong kelapa yang
Tombong kelapa ni boleh dijumpai di dalam kelapa. Isirong kelapa yang
putih pula diparut dan kemudian diperah dan dapatkan santan. Kalau di kampung-kampung santan dari buah kelapa sebenar digunakan untuk memasak tapi sekarang dah siap tersedia santan segera baik dalam bentuk cecair maupun serbuk. Santan segar dalam peket plastik pun ada jual.
Cecair santan dalam kotak dan kanan tu santan dalam bentuk serbuk
Erkkk dah lari topik pulak. Camana nak tau dalam kelapa tu ada tombong atau tidak? Haaa untuk mereka yang tinggal di taman, pekan atau bandar pergi kedai runcit yang ada jual kelapa.
Aku suka makan tombong kelapa ni. Apa rasanya? Lembut berlemak dan agak bergabus sikit, lebih kurang je cam rasa jambu air yang merah tu. Lebih besar tombongnya lebih lembut tetapi semakin tawar lemaknya. Itu dulu, sekarang mungkin tak popular lagi dah.