Cerita Yang Jarang Jarang Terkini :

Bagus Sangat Ke Ping Tu?

EmpayarUtama - Saturday, January 7, 2012 : 53 comments

Yang ini tak de kena mengena dengan set golf jenama 'PING' ya. Ini sambungan Meremang Bulu Tengkuk dan sepatutnya dipos selepas itu tapi entah kenapa ntah aku boleh terlepas sampai 7 entri baru ada ruang. Tak yah fikirlah kita teruskan aja.

Ping sama je dengan Link Submitter. Melayunya lebihkurang tempat untuk hantar link.
Ada yang kita dapat tau berapa banyak kali link diklik; ada juga yang kita tak tau langsung buta-buta je ping.

Kerja ping ni agak penat sebab hantar link secara manual tiap kali rasa nak kencing ping; tak hantar tak dipaparkan le. Kalau dah dipaparkan, pun belum tentu diklik hahahahahahampeh laaaaaar...

Aku cerita dan tulis ikut kesesuaian kita di Malaysia aja aaa tak campur program obersi. Biasanya ping ni bukan bagi manfaat dua hala dalam jana trafik kecuali tempat link dihantar tu merupakan orang hidup yang juga harapkan balasan trafik dari kita. Tak betul ke aku tulis ni? Meh kita tengok siapa yang kena:

1. Shoutbox – tak kisahlah apa jenis kotak jeritpun tapi bila blogwalking biasanya kan kita letak link. Disebabkan aktiviti blogwalking ni penat tapi popular; kebarangkalian link diklik agak besar. Ada juga yang buat kotak jerit orang len sebagai tempat ber-iklan haish!!!

2. Komen entri – ini pun penat jugak kena menulis la pulak; walaupun kengkadang komen ditulis tu ntahapahapantah (termakan budi sebab orang dah komen kat belog kita) tapi kebarangkalian jadi komunikasi dua hala amat besar.

3. Hantar link ke grup-grup yang ada di fesbuk – yang ini memang buang masa sampai Eyja Kecik Hati sebab kita tak tau bila masa yang paling ngam untuk link kita tu ditengok dan diklik. Satu lagi; bila ramai yang hantar (ping) selepas kita – link kita turun, turun, turun, turun, turun, dan mungkin dalam seminit je link kita dah hilang dari pandangan… tak sempat de orang nak tengok; nak klik camana… Tapikan, biasanya ada mesej dihantar ke e-mel member-member yang join grup-grup tertentu tapi kalau dah banyak sangat e-mel masuk – takat baca mesej jelah pastu padam… Betul tak?

4. Ping-ping program yang sedia ada macam ping-pong, pinggan, pingu, KakiPingBlog, Ping4Free. Ping Busuk, Blogged My, (sikit je ni sebab buat contoh). Satu benda aku musykil majoriti diorang ni mintak kita letak button dia (reciprocal link) sebagai syarat cam mengarut je... Tapi ada sesapa nak kongsi statistik tak - samada bagus atau tidak trafik yang terhasil dari program–program ping ni?

5. E-mel kengkawan (yang bukan kengkawan pun belasah hantar je janji diorang tak repot ‘spam’ hahahahahah); twitter (yang ni biasanya orang guna untuk hantar link iklan takpun untuk chatting); direktori (contoh – Project Petaling Street); search engines (macam senarai bursa saham orang minat baru klik); forum (contoh – Mesra.net); banyak lagilah.

Rata-rata tempat-tempat yang aku sebut tu tak bagitau bagaimana pergerakan atau capaian link kecuali dulu ada satu bloglarian. Kalau nak tau berapa banyak tempat tempat yang diping tu dapat klik (klik aja, tukang klik tu baca ke idak wallahu'alam) ada beberapa program yang buat analisa terperinci macam nuffnang (yang ni ramai tak suka kenapa aaa?); google analytic; feedjit; e-referrer; eh korang gugel sendirilah.

Yang ni bola golf jenama 'Ping' saja je aku letak kat sini. Link submitter ni tak sama ngan link/traffic exchange tapi aku peratikan OhBelog manyak personal entri. Kalau dah nama dia exchange - kena la rajin klik link kengkawan yang len.

Kalau ada yang rajin ikut entri-entri aku; banyak kali juga aku cerita pasal shoutbox dan blogwalking. Jadi aku sendiri fikir shoutbox dan blogwalking adalah yang terbaik untuk dapat dan naikkan trafik. Korang pulak? Pulak dah…


Nak Tumpang Populariti

EmpayarUtama - Thursday, January 5, 2012 : 22 comments

Ramai antara kengkawan yang pos entri luahkan rasa tak puas hati kat gambar sensasi espeseli gamba retis. Bila buat posting; apa yang ditulis biasanya adalah :

~ beranggapan retis tu berpakaian dan berposing camtu sebagai jalan mudah untuk cepat popular
~ luahan rasa tak puas hati kat retis tu sendiri macam tak sedar diri
~ harapan agar retis tu berubah.

Tapikan, di sebalik gambar gambar tak bley blah tu aku terfikir - eh pasal lak buat posting tentang Dhia ni yek? Kalau gambar tu dah tak elok takyah lah tolong pomot gambar tak elok retis tu. Jadi - antara kita ni kan; sebenarnya mengharap akan ada lebih banyak lagi gambar-gambar sensasi retis sebagai modal untuk buat entri lain nanti hahahahahah betul tak? Kan cerita sensasi retis antara yang popular jadi secara tak langsung blog yang buat entri pun akan dapat ramai pengunjung, kan, kan, kan... Belog pun nanti cepat popular.

Bek ngaku; korang ni suka ke tak suka gambar-gambar sensasi, seksi meksi retis-retis ni? AKU SUKA HAHAHAHAHAH ^_^ (Tak bek tipu tau)


Terperasan komen dari Seri pasal kotak jerit. Aku pun tak tau kenapa ShoutCamp letak 'Post Message Here' patutnya 'Tekan Butang SHOUT dulu'. Jadi bila tekan butang SHOUT akan kuar kotak yang macam kat bawah ni; pastu baru boleh jerit:


Selain dari CBox; FIBOX pun makin popular. Terkini Busuk.org pun bagi satu yang percuma. Peten sebijik cam FIBOX kalau berminat pergi ke http://shout.busuk.org. Aku tak siapkan linknya sebab program ni kengkadang buat pageload jadi lembab. Aku pilih ShoutCamp sebab dia linkkan avatar boleh kuar gambar.

Tapi janji pree, belasah jelah mana-mana punnnnnn....


Cabaran Bermula, Ada Berani?

EmpayarUtama - Tuesday, January 3, 2012 : 19 comments

Entri pertama aku tahun ni dalam suasana yang agak kelam kabut. Ni pun baru je balik setelkan transpot budak-budak. Sampai empat sekolah nak kena susun.

Siang tadi setengah hari bersenang lenang kat sekolah kebangsaan daftar persekolahan Afrina. Ngam-ngam dapat duduk depan meja cikgu; taklimat bermula.

Santai je lah aku potong kertas A4 pastu buat nombor ramalan pas kat ibubapa yang ramai berdiri kat belakang. Cam biasa aku amik nombor satu sebab dah duduk hehehe.

Dah ada nombor tu terus je ke kedai koperasi beli buku tulis dan aktiviti dia, abang dan kakaknya; kes last minit baru beli hahahah. Siap je kat situ bergegas pulak ke Pejabat Pendidikan Agama sebab baru teringat ada beberapa lagi buku sekolah agama belum lengkap. Elehhh sampai sana pun masih tak lengkap juga le... Terus gi Giant hantar jahit lencana kat Auntie yang entah bila ntah nak tampal seluar jeans koyak aku. Pukul 4 tadi baru rasa ok dah semua. Ok mende, teringat pulak nak confirmkan kelas si kakak yang naik menengah sesi pagi ke sesi petang. Semalam dah tipon cikgu dia - macam dengar tak dengar je; hambik ko rupanya kena sesi petang. Kenalah ke sekolah agama pulak tukar kelas dia ke belah pagi. Semput tul.

Balik rumah, nampak ada satu kertas Pos Laju kat pagar alammmakkk bila pulak aku order barang ni? Tak de nama pengirim - Si Alya pulak sibuk nak ikut. Cabutle ke bangunan Pos Laju kat Larkin Industri. Sekali tu kan.......


Tak sempat aku nak snap parcel buat kenangan; laju je Alya bukak bungkusan tu... Adei... Aku cuma boleh jeling-jeling manja jelah sebab tangan dok pegang stering. Dalam hati aku terharu sangat terima hadiah dari Remyhazza sebab seumur hidup aku tak pernah dapat peten camni. Siap ada kad lagi:



Memang cantik hadiah ni siap stand:

Tapi bila fikirkan semula kat rumah ada hero dan ramai heroin; aku buat keputusan gantung kat dinding. Remy, terima kasih atas hadiah dan ingatan tu harap terus berblogging dan berjaya dalam apa jua yang kamu cita-citakan. Aku juga harap sangat agar entri ni jadi pemberi semangat buat kita semua. Tahun ni nampak macam lebih mencabar berbanding tahun sudah.

Selamat berblogging dan selamat bertahun baru ^_^