Home » , » Hadiah Teristimewa

Hadiah Teristimewa

Empayar Utama - Tuesday, December 21, 2010 : 6 comments

Ini rumah kampung tak bertiang/tangga. Separuh papan dan separuh batu. Dalam manyak manyak hadiah, pada aku inilah hadiah yang paling istimewa dan tak ternilai daripada abah buat kami sekeluarga. Di sinilah tempat kami berteduh dari hujan, panas serta gangguan haiwan.
Apa yang menariknya? Menariknya sebab abah buat rumah ni seorang diri dengan tulang empat keratnya. Daripada hutan belukar yang pokok-pokok getahnya dah sepemeluk setengah orang dewasa (sampai anak getah dah boleh toreh), membuang dan membakar tunggul-tunggul balak tu, membersih tanah dekat satu ekar hinggalah terdirinya sebuah rumah untuk kami.

Ada jugak panggil orang mintak potong dan keluarkan kayu tapi semua tak sanggup sebab pokok dah rapat sangat tak dapat nak buat 'rel' untuk kereta sorong tolak kayu keluar. So kenalah buat sendiri.

Tanah ni dijual oleh seorang pakcik yang nak ke Mekah tunaikan haji. Abah beli guna duit KWSP tapi iyalah, kalau sampai pencen gaji dia masih tak jejak seribu; jadi duit KWSP yang terkumpul memang tak cukuple. Aku tambah mana yang patut sebab duit lawyer pun nak kena bayo. Aku respek abah sebab dia tak nak buat loan - beli cash.

Untuk beli tanah ni, abah suruh aku uruskan semuanya siap letak nama aku bukan nama dia sebab aku faham sikit proses nih. Aku rasa ada sebab lain tapi abah tak bagitau. Dan walaupun aku baru je kena transfer 60 km dari sini, aku ambik keputusan untuk berulang ke tempat kerja. Nak tau sebab apa, kena baca sampai abis..
Sebelum aku teruskan, mintak maaf manyak manyak sebab mutu gamba memang kureng sket sebab masa tu aku suka cantum-cantumkan gamba yang aku snap. Pastu gamba nih tersimpan dalam fail dan melekat lekat antara satu sama lain. Aku jumpa fail nih dalam lemari baju time cari baju 'BALI Convention' yang ilang. Sampai last masih tak jumpa.
Abah ikut petua orang tua-tua serta mintak nasihat tukang rumah (adik dia, Pak Uda aku) untuk mencari tapak sesuai untuk dirikan tiang seri. Projek buat rumah ni start dalam bulan Jun 1995 dengan proses pasang konkrit untuk tiang-tiang utama. Gambar kat atas tu diambil pada 5.8.1995.
'Beam' dipasang sebelum proses naik dinding - gambar pada 16.9.1995
24.9.1995 abah dah naikkan dinding guna batu blok aja.
Tiang-tiang utama dah nampak. Kebetulan masa aku snap gamba nih kawan abah Cikgu Zainal (dah arwah dah beliau) datang jenguk.
Haaa.... Nampak tak kenapa aku tunjuk gamba yang sama seminggu lepas 15.10.1995? Sebab aku bgtau abah masa tu; kalau simen lantai belah dalam nanti, tingkap akan jd rendah. Tak cukup 3 kaki sebab batu blok macam kurang satu baris. Gamba kat atas ni, batu blok dah jadi 5 baris.

Abah kata dia 'jek' tiang guna jek yang biasa dia pakai untuk naikkan jangkaut kalau tenggelam dalam lumpur atau sungai. Aku tak bley nak imagine camna dia buat tu sorang sorang. Dia kata masa dia kerja dulupun da biasa dah main 'jek-jek' jangkaut dia.
Lupa plak. Kayu-kayu untuk rumah ni abah beli sebuah rumah siap (dulu kami menyewa rumah tu tapi kerajaan beli tanah untuk buat Mahkamah Syari'ah - dah siap dah pun bangunan tu). Satu lagi yang aku kagum sebab macammana keadaan dan kedudukan papan rumah asal tu; macam tulah jugak abah boleh pasang balik kat rumah yang dia tengah buat nih. Jarak dari rumah tu ke sini dalam 7 km jadi dia sewa lori JPT (sekarang da tukar nama jadi JPS).
Bumbung dah pasang time gamba nih pada 22.01.1996. Pasang dinding pulak...
Gamba atas aku snap pada 30.6.1996. Lepas tu macam biasalah sama seperti kebanyakan projek-projek perumahan kat Malaysia nih, projek akan terbengkalai. Termasuklah projek rumah ni. Dekat lapan bulan abah tak buat apa-apa sebab ada sorang anak pakcik tu bising kata abah buat 'kilang'. Proses potong nama belum siap lagi.

Lupa aku nak cerita pasal rumah siap yang abah beli tu. Rumah tu kembar dua, tiap satunya 24 x 48. Jadi kalau tengok dari jalanraya memang besarlah: bukak 48 kaki, ke belakang pun 48 kaki. Bila nampak tiang campur bumbung dan separuh batu sebijikle macam kilang.

Aku nak aja jumpa mamat tu tapi abah larang. Bukan apa, tuka nama jadi lambat sebab geran tu adalah 'geran syarikat'. Tau apa 'geran syarikat'? Geran yang manyak nama dari atuk, anak, sampai cucu pun ada nama dalam geran tu. Yang dah mati pun ada nama lagi. Sampai doblas nama. Pakcik (Haji dah pun) tu pulak pandai sangat. Sebagai penjual dia tak lantik mana-mana peguam. Punya lah bagus pegi buat urusan kat Pesuruhjaya Sumpah aja. Ini kes jualbeli tanah Pak Aji oiii.... Dekat 2 tahun tak siap-siap lagi. Duit beli dah bayar cash!!!

Last last Pak Aji tu datang mintak maaf dan guna lawyer aku. Senangla sikit kerja sebab penjual dan pembeli guna lawyer yang sama. Yang tak syoknya Pak Aji tu ingat - dia sebagai penjual tak payah bayar apa apa kat lawyer tu. So, akule kena tanggung kos dua belah pihak. Hampeh tul...
Bulan Februari 1997 big boss sambung balik kerja kontrak. Dia modify pulak beranda depan so bumbung pun kena modified sekali. Jadila cam kat bawah nih (7.6.1997). Air dah masuk, api pun dah masuk. Dah siap simen lantai, kitorang pulak pindah masuk pada 14.9.1997


Batu depan rumah tu buat tambak sebab tanah gambut. Budak kecik atas batu tu nanti aku cerita kat lain entri. Haaa... camnila rumah kami sebelum cat dan tambah beranda tepi.
Rumah siap sepenuhnya
Suatu Hari Di Hari Raya... Beberapa Tahun Yang Lalu

Mak ada bagitau, sepanjang projek buat rumah tu. Abah banyak kali jatuh. Kadang kadang mak tau kadang kadang tak sebab dia tak selalu teman abah ke situ. Tu yang sampai dua tahun buat rumah. Aku tak pasti apa dalam kotak fikiran abah sepanjang tempoh tu, cuma dia memang berharap ada rumah sendiri...

Abah bukan tukang rumah, tapi sepengetahuan aku, abah dah buat 3 rumah - 1 kat sebelah rumah pusaka atuk tapi tak lama sebab masa tu adik dia kata kalau JPT (JPS) besarkan sungai depan rumah pusaka tu, benteng akan makan tapak rumah. Sampai sekarang tapak rumah masih elok - 120 kaki (2 rantai) masih jauh dari benteng yang dah lama pun dibina.

Rumah kedua abah bina 10 km dari tanah pusaka, dekat satu pekan kecil. Dapat tanah lot dan penduduk dah tengok dan bayar pun lot masing masing kat pejabat tanah daerah. Lepas 2 tahun; dapat berita satu orang kaya beli dan macammana ntah boleh tukar milik kat pejabat tanah negeri.

Rumah ketiga abah buat atas tanah atuk saudara. Cantik rumah tu. Rumah kampung bertangga kayu dan tunggu proses pecah geran. Tup tup abah kena transfer ke tempat agak jauh tapi untuk jangkamasa pendek (2 taun je) so kami pelawa satu keluarga daif untuk duduk jaga rumah tu. Niat abah dan mak nanti akan berjiran dengan keluarga daif ni bila habis 2 tahun bertugas di luar kawasan. Nak jadi cerita ketua keluarga daif ni rupanya bela hantu raya, ngam ngam tinggal sebulan lagi nak balik semula kami terima satu nota ringkas daripada mereka; "Tuhan tak izinkan kita duduk bersama". Sedihnya kami siap kena halau dengan atuk sedara, kira putus sedaralah ni. Mak pulak jatuh sakit makan tahun untuk sembuh.

Sedey... Disebabkan dah 3 kali terkena, abah mengeluh - mungkin kita memang kena hidup menyewa sampai abah pencen, katanya. Kesian abah...


related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

6 comments:

  1. @baguznet;
    Pontian, Johor - suasana masih sama :)

    ReplyDelete
  2. mmg besar la rumah abah awak buat...kalau sesekali balik berkumpul ramai2 mesti seronok kan?

    ReplyDelete
  3. terindah sbb bermakna..

    untung laa arwah abah ada anak mcm EU. kenang jasa. nnt anak2 EU pon lebih2 lg mengenang jasa kt arwah papa dia. ehh??

    ReplyDelete
  4. gambar2 rumah ni sungguh nostalgia..betapa gigihnya ayah anda..dpt rakam lagi..

    bertuah sungguh..

    ttg dugaan hidup ni kita kena redha..sbb Allah tahu apa yg kita tak tahu.

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...