Cerita Yang Jarang Terkini :

Manja Tak Bertempat

Empayar Utama - Saturday, April 30, 2011 : 2 comments

Nak letak tajuk 'Malas Tak Bertempat' tapi cam kasar na bunyinya. Tapi sebelum tu aku harap sangatla Sambutan Maulidur Rasul yang dibuat di Sek Keb Md Khir Johari dua hari lepas adalah sambutan terakhir untuk tahun ni di Kampung Melayu.

Sebab masuk yang ini, dah nam tempat dah majlis aku pergi; pun disambut di Kampung Melayu.

Meriah memanglah meriah tapi rasanya dah melampau-lampau sangat. Apa sebenarnya yang nak ditonjolkan kat sini? Semangat kekeluargaan ke; nak tunjuk satu-satu kumpulan atau komuniti tu berduit atau kaya sangat ke; nak bagi peluang penceramah-penceramah dapat duit ke; atau nak bersaing sesama ahli jawatankuasa tempat-tempat berkenaan? Rata-rata 80-90 peratus tetamu adalah komuniti yang sama.

Bermula dengan Madrasah di Lorong Pendita, lepas tu Balai Raya Jalan Utama Tengah, pastu pulak Sek Agama Dato Abdullah Esa, diikuti dengan Surau Al-Munawwarah di Jalan Rahmat, KEMAS di Dewan Serbaguna, dan terakhir tulah dua hari lepas oleh Sek Keb Md Khir Johari. Itu tak termasuk tempat lain yang aku tak pergi macam Surau Bulatan, dan entah kat mana tah lagi. Begitu banyak sambutan yang sama oleh banyak na pihak seolah-olah tak ada persepakatan dalam kampung. Kan AJK, AJKK, AJKKK dan AJKKKKKKKKKKKKK masing-masing boleh berhubung untuk buat satu majlis besar bertempat di Masjid. Tak boleh ke gabungkan semua peruntukan yang ada, ini tak - siap mintak derma lagi pastu derma lagi kali kedua.

Mungkin apa yang nak aku kongsi kat sini ada sentuh sikit sensitiviti, tapi takkanlah pasal tambang bas anak sekolah agak mahal tiap bulan terus mintak buat sekolah dekat-dekat? Siap masuk surakhabar pulak tu. Cerita macam nipun kena masuk suratkhabar? Nasib baik mamat tu tak mintak buat sekolah depan rumah dia. Terus tak payah bajet duit tambang budak sekolah.

Bukan apa, duit tambang tu untuk 6 tahun kali dengan 50 budakpun, belum dapat nak cover buat satu blok bangunan sekolah. Cubalah selesaikan 'masalah sendiri' secara rasional, jangan lepaskan 'masalah sendiri' tu kat orang lain. Dan gunalah saluran terbaik yang ada untuk itu, bukan terus pergi ke suratkhabar. Eh, aku nak cerita pasal masjidlah.

Ini Masjid Jamek Kg Melayu. Aku memang selalu ke sini untuk semayang Jumaat. Seminggu sekali aja, tak pernah penuh walau dari tepi jalan nampak macam penuh sangat sampai melimpah ruah makmumnya (jenis malas nak masuk dalam bangunan dan jenis nak balik cepat tak mo tunggu doa).

Ini Masjid Tun Hussein Onn di Larkin. Kengkadang aku terlepas gak ke sini sebab jaraknya ngam-mgam 3 km dari Mesjid Kg Melayu. Memang luas dan manyak tempat kosong.

Ini pulak Mesjid Kg Kurnia yang baru sebulan je projek menambah baik dijalankan. Antara alternatif aku juga kerana jaraknya 2.5 km dari Masjid Jamek Kg Melayu.

Haa... Yang ini asalnya surau aja. Namanya Surau Bulatan Kg Melayu sebab betul-betul sebelah bulatan (simpang empat) dalam Kg Melayu. Sebelum hujung bulan lepas (Mac) naik taraf jadi Masjid.


Aku lebih malu kalau letak tajuk entri kat atas tu jadi 'Dua Masjid Dalam Satu Kampung, Apa Rasionalnya?'. Tapi dah jadipun.

Bayangkanlah... Masjid ni berada di tengah-tengah antara 3 masjid yang aku cerita kat atas tadi. Cuma satu kilometer aja dari Mesjid Kg Melayu; dua kilometer dari Masjid Tun Hussein Onn; dan tiga kilometer dari Masjid Kg Kurnia.

Apa yang boleh kita sebagai rakyat (dan kerajaan khususnya) buat untuk kumpulkan satu kelompok besar seminggu sekali dalam hal ni? Kita pecahkan lagi jadi kumpulan-kumpulan kecil konon-kononnya sebagai kemudahan asaslah yea? Inipun antara peluang kerjaya yang wujud di kalangan imam/tok siak (diorang kan dapat elaun bulanan), tak gitu?

Bukannya jauh na 3 masjid kat atas tu. Nak kata penuh sesak, tiga-tiga pun tak penuh. Nak nampak penuh cuma setahun sekali masa semayang sunat Hari Raya Idilfitri. Tahun depan bertambahlah majlis Maulud Nabi kat Kg Melayu, apa pun masing-masing ada alasan tersendiri untuk itu. Mungkin mereka ada jawapan yang lebih baik atas status surau tu menjadi masjid.


Dan jangan lupa, hari ni last day aaaa antar borang Cukai Pendapatan. Jangan buat-buat lupa lak.....


Pengaruh, Mempengaruhi Dan Dipengaruhi

Empayar Utama - Saturday, April 23, 2011 : 1 comment

Masa sekolah menengah dulu, aku masuk senarai 6 pelajar paling nakal merangkap 'jahat susah nak dibentuk'. Banyak sesi kaunseling kami hadiri baik oleh cikgu kaunseling maupun pengetua.

Tapi entah kenapa respek kitorang kat para guru masih tebal masa tu. Kalau orang tua kami dipanggil mengadap,
tau apa yang cikgu akan kata?
"Anak encik ni bagus, baik orangnya. Dia cuma terpengaruh dengan perangai beberapa kawan lain yang nakal. Masih boleh dibentuk lagi. Kami akan cuba perbaiki kelemahan baik dari segi perangainya dan kelemahan sekolah ini." Walaupun bontot aku ni banyak gak berbirat kesan rotan dari cikgu disiplin; tak ada rasa dendam pun kat mereka. Kenapa ya?

Aku rasa, mungkin sikap para guru tu sendiri yang buat kami rasa malu. Apa taknya. Ikut pada ayat cikgu tadi, siapa dia kawan lain yang mempengaruhi kenakalan aku? Tak de orang len dah, kami berenam nilah yang mempengaruhi bebudak len pun kalau akan jadi lebih nakal. Tapi cara diplomasi cikgu-cikgu aku masa tu yang masih menyimpan perangai buruk kami dari pengetahuan orang tua serta keyakinan mereka meyelesaikan masalah di sekolah buat aku mengangkat tinggi martabat para guru (masa aku budak sekolah la...).

Kadang-kadang apa yang ditulis pun boleh mempengaruhi (pemikiran) seseorang. Lebih-lebih lagi bila gaya penceritaan yang sama tiap hari pulak tu. Bukan setakat kenakalan perangai yang aku bawak masa sekolah saja yang boleh pengaruh kawan-kawan lain.

Terima kasih ya cikgu...



Doktor Makanan Tambahan

Empayar Utama - Saturday, April 16, 2011 : 5 comments

Mak pesan beli benda ni dah masuk minggu keempat; aku tak beli-belipun. Takdelah mahal, tapi ini dah makanan keberapa aku dah tak ingat dah. Banyak sangat makanan tambahan yang dia nak cuba.
...mengikut jumlah yang disarankan doktor... bukan 'doktor', "doktor", 'Dr', atau 'dR' yea. Aku ulang - doktor. Kalau tak kenal mana satu doktor, tanya budak-budak umur 5 tahun ke bawah. Diorang kenal doktor sebab diorang tak pandai main facebook dan 'doktor', "doktor", 'Dr', atau 'dR' memang tak approach diorang ni punya untuk beli supplements tu.

Ini antara artikel yang menarik minat aku, semalam keluar kat paper. Nak baca artikel penuh kena baca semalamnyer paper aaaa... Aku tak amik semua tapi aku tak potong separuh-separuh ayat tau.


Kalau ada mamat MLM kata aku nak buat fitnah, tipu; maka fitnah, tipulah suratkabar semalam tu. Sebab aku tak tokok tambah apa pun, cuma kopipes mana yang berkaitan dengan entri aku je. Sapa-sapa nak komen, aku amat mengalu-alukan.

Ini iklan je, tapi telur asli bukan tiruan. Sedap buat sarapan. Aku kadang-kadang amik 2 biji separuh masak letak kicap sikit campur ngan serbuk lada tu... best wooo....


Kerja atau Mengerjakan Orang

Empayar Utama - Tuesday, April 12, 2011 : 5 comments

Dalam entri lepas aku ada cerita pasal part time job. Aku pun ada share kat Forum Mesra.net. Jadi kat sini aku nak kongsi sikit kerja sambilan aku.

Aku buat apa?

Selain dari kerja aku sendiri, aku buat full set account untuk dua kompeni. Aku pun kerja dengan dua kompeni
lain sebagai admin staff (aku makan gaji, bukan ejen aaaa...) - lengkapkan borang-borang dan mintak kelulusan Kastam (CJP2, CJ2B, CJ5, lesen); deal dengan MPOB (Malaysian Palm Oil Board). Semua kerja tu memang perlukan komputer dan internet. Dan yang beshnya aku tak perlu gi opis diorang selalu. Kalau gi opis diorangpun untuk aku buat filing atau dapatkan info untuk aku bawak balik buat kat rumah.

Masa?
Masa tak tentu - aku sendiri set masa aku. Ikut suka, janji siap seperti yang diperlukan. Ada banyak kompeni camni yang tak mau pekerja tetap sebab diorang sendiri tau kerja-kerja tu bukan kena buat tiap hari dan tak perlukan masa 8-9 jam tiap haripun. Tapi aku rasalah, diorang tu jimatkan kos pun iya juga sebab kalau gajikan pekerja sepenuh masa agak mahal bayarannya. Kalau satu post tu gaji sampai 3 tiang diorang boleh jimat kalau aku cuma mintak separuh je.

Accounts KDRM

Penat?
Penat mendenya. Bukan tiap haripun kena buat kerja-kerja ni. 4 kompeni aku cuma guna dua tiga jam purata tiap ari. Kalau buat / key in akaun tu, kumpul seminggu pastu buang terus 6 jam duduk kat opis diorang. Paling tidakpun aku buang satu hari kat ujung bulan atau awal bulan untuk buat closing account dan print account statements dan GL reports.

Ada job ke?
Skang nipun ada lagi dua job tunggu - Dua-dua kompeni ni pasarkan sarang burung layang-layang (eksport). Mintak aku buatkan lesen export, mohon Kastam sambil susun balik akaun diorang. Tak tau lg aku nak amik ke tidak sebab jaraknya 50 km dari rumah, route mapnya lari dari jadual. Aku kenalah susun semula sebelum buat keputusan.

Aku cerita apa ni?
Aku cuma nak kongsi kat reader yang terbaca blog aku, kerja tu ada kat mana-mana. Bukan nak tunjuk eksen tapi duit untuk makan (jadi darah daging) sendiri dan keluarga, kalau boleh biarlah dari titik peluh. Bukan dengan menipu.

Aku cuba buat perbandingan yang nyata dengan bisnes internet. Terus terang aku tak percaya dengan MLM yang lebih menjurus kepada skim piramid. Iyalah, konon nak tolong bangsa sendiri kumpul duit banyak dalam masa singkat tapi yang dipujuk masuk jadi downline tu tau ke dia kat posisi ke berapa? Kalau ikut rajah piramid, bolehke dalam satu bulan dia kumpul lima ribu dalam tangan? Atas kertas nampak je infiniti, tapi downline tu boleh pastikan ke bawah dia sendiri boleh dapat beratus orang dalam sebulan tu? Sebulan tu aja ke? Pastu? Jadi apa? Paksa orang?

Biarpun part time, kerja sambilan, aku bekerja. Tak cukup satu tempat, aku kerja kat 4 tempat. Sikit-sikit kumpul pun boleh dapat pendapatan tetap paling tidakpun bersih 4 tiang lebih lepas tolak duit minyak, talipon, makan dan belanja kawan-kawan. Cara camni pada aku lebih meramaikan kawan, bukan menambah musuh atau buat orang lain makin menyampah kalau nampak kita.

Pada akulah, bisnes networking ni bermula dengan internet bisnes. Contohnya jual produk atau servis. Contoh produk macam apa yea, haa 'handmade card' atau 'perfume' atau apa ajalah barang. Contoh servis, cam sewa kanopi, andaman, solekan, atau apa-apa aja yang tak nampak barang. Benda-benda ni jadi bisnes networking kalau pelanggan online tu jadi buyer dan pelanggan tetap. Ikut suka diorangle nak pakai sendiri ke atau jual balik dan kita jual pada harga diskaun kalau beli banyak. Tak mungkin akan jadi MLM, cuma SLM sebab kalau dah bisnes ikut internet serata dunia, internet bisnes tu jadilah network bisnes bila customer boleh perkenalkan sekali produk kita.

Aku tak boleh bayangkan camna beg kertas aku print (katalah jenama 'Lee') dengan kos cuma 30 sen orang len bley jual dengan harga seratus higggit. Tak masuk akal.
kad spek
Tapi orang MLM kata masuk akal, sebab tu 2-3 jenis kad bukan magnetik yang aku print guna mesin yang sama walaupun kos material, cetak dan potong tak sampai seringgit boleh jadi ubat.


Berselindung Di Sebalik Replika

Empayar Utama - Saturday, April 9, 2011 : 4 comments

Pertama sekali aku mintak maaf siang-siang kalau entri aku menyinggung hati pihak-pihak yang tak berapa setuju dengan cara aku. Blog ni atas nama aku jadi aku sebenarnya boleh tulis apa aja aku nak tulis. Komen ajala mana yang patut untuk aku perbaiki kelemahan.

Ok kita mula ya.
Aku memang berminat buat kerja ‘part time’, especially kalau kerja tu buat kat rumah je macam aku buat skang nih. Tapi tengah dok browse blog, nampak pulak satu iklan canteekkk je. Cam biasa aku ‘go through’ dulu mana yang boleh walaupun ada part-part yang tak boleh.
Ni haa linknya: http://onlinejobsolutionltd.spruz.com/(promosi percuma nih)

Kerja_SambilanApa yang ada dalam 'main page' tu:

Bidang Kerja – ringkasnya cuma menaip data pengiklanan seperti diorang tu untuk dapat bayaran. Sebenarnya tak ada pun data pengiklanan untuk ditaip. Tak ada job pun. Anda hanya perlu kopipes website yang anda nak bayar tu, itu aja. Tapi kena bayar doploh hinggit! Ntahapahapalah…

Dalam cerita ni, webmaster ni gunakan web spruz.com sebab tu belakang website link/url dia ada nama spruz.com. Samalah kalau sapa-sapa nak buat duplicate web page ni guna website percuma yang lain macam blogger.com, blogspot.com, wordpress.com, webs.com, weebly.com, webspawner.com, synthia site, atau google ajalah kalau nak cari sebarang website percuma.


spruz.comLogo laman web spruz.com betik3 pokok tumbuh depan rumah...

Pembayaran Pelanggan - Anda akan menerima bayaran sebanyak RM20 untuk setiap data pengiklanan yang siap diproses dan diterima pelanggan. Apa apa hal, bayar dulu. Lepas bayar, dah rasa tertipu. So, mau tak mau kena buat replika yang sama untuk dapat balik doploh hinggit yang dah terbang tadi. Eheh, samalah cam mintak sedekah kat orang len, pastu ajar orang len mintak sedekah ikut cara yang sama kita buat. Tak betul?

Bacalah entri aku sebelum ni pasal Pengemis Moden. Lebih kurang je ’modus operandi’nya.

Pakej Latihan – Kiranya ada manual sey pasal cara-cara memulakan kerjaya sebagai JuruTaip Data Maklumat Online Solution Job LTD. Kerjaya sebagai JuruTaip Data Maklumat ya. Kerja apa? Kopipes website ikut cita rasa tersendiri adalah; atau kalau malas, salin aja keseluruhan ayat dari laman utama tu abis cerita.

Rasanya manual Bahan 'Latihan Komprehensif' tu paling tidak pun ajar cara-cara camna nak promot website anda tu: masuk forum, anta kat search engines, directories, autosurf, manual surf, safelists, classified ads, laman-laman sosial, dan kat mana sajalah yang webmaster tu terfikir nak bagi maklumat supaya anda boleh masyuk banyak.

Ajar guna website percuma (apasal webmaster guna website percuma aaa? Takut rugi ke?); camna nak bukak Akaun PayPal free (tapi link PayPal selalunya ada affiliate link - mana tau satu hari nanti orang bawah nak upgrade, masyuk gak komisen, tak gitu?).

Tak ketinggalan rekomen program berbayar cam AdNetwork programs – Adbrite ke, Bidvertizer ke, Google Adwords ke (jadi advertiserlah kiranya, sumer link ada affiliate link agaknya, komisen besar wohohoho) untuk masyuk lebih cepat.

Sebenarnya benda-benda kat atas ni anda boleh jumpa kalau rajin buat google search atau baca blog-blog yang ada tutorial. Sumer free tak yah baya pun doploh hinggit tu.

Contoh Pendapatan – Pergh, siap bagi contoh pendapatan ahli yang dah berjaya sebagai Kerani Memproses Data Pengiklanan (nama jawatan gempak siut).

Kerja_SambilanHeran gak kenapa tuan punya website yang promot program nih tak nak tunjuk income dia sendiri… Contoh yang ditunjuk pulak dah outdated. Haaa… sebab kopipes ke? Apa orang bagi, tiru je. Ke diapun baru je buat, blom dapat pun pulangan doploh hinggit tu…

Daftar – Sekali je ‘payment’ sebab nak ‘cover’ kos penyediaan bahan-bahan 'Latihan Komprehensif'. Kira cam jual ’e-book’ lah ni, kan? E-book yang sebenarnya bley dapat free kat internet. Pastu mati-mati nak dapat balik duit tu, kenalah buat duplicate, betul tak?

Kerja_SambilanAku tak pernah buat kerja ni tapi takkan tak boleh bagi sikit nasihat kot...

Rasa-rasanya kalau dah baya pastu tak faham, webmaster akan tolong ke? Forum pun tak ada, forum website spruz.com adalah tapi spruz.com punya ‘live support’ pulak manjang je ‘Off Line’...



Tak Bodekpun, Kena Ikat Gakkk

Empayar Utama - Thursday, April 7, 2011 : 3 comments

Bila tahu kat satu tempat ada emas, koreklah sampai emas tu habis. Kalau nak tanam benda busuk pulak, tanam semua sekali. Plastik bungkusnya jangan campak tepi longkang aja. Cangkul tu pulak, takkan nak letak tepi aja, cuci bersih-bersih nanti boleh pakai len kali.

Bila difikir, penahanan 62 pegawai dan kakitangan Kastam DiRaja
Malaysia (KDRM) setakat ini beri beberapa gambaran dan soalan. Siapa jerung besar di belakang mereka? Puas hati ke dengan tindakan SPRM hanya ke atas kakitangan KDRM?

Cari sekali siapa yang menghulur, siapa yang buat transit, dan akhirnya siapa yang dapat balik duit transit tu...

Apa-apa pun sekarang kena tunjuk prestasi yang boleh disahkan, baru ada can nak naik. Betul tak? Atau adakah bila dah sampai masa setahun sekali penilaian prestasi akan dibuat, masa tu baru sibuk cari/dapat kes? Iyalah, sekarang ni kalau nak naik, bos-bos tak tengok lagi dah berapa besar kipas para pekerja (Ada jugak, jangan nak tipulah...).

Tapi betul ke KPI (Key Performance Indicator) tak 'bias'? Adaaaaa lebih-lebih lagi jika peratusan dah ditetapkan. Tak terpengaruh dengan bodek, terikat pulak dengan geraf KPI. Jadi, sama ajalah...

Curve_Chart
Contoh satu jabatan yang dianggotai oleh 18 pekerja (aku ulang, ini contoh aja tau, takde nya dipengaruhi oleh pengadil, penjaga garisan, penonton, FRU maupun para pemain). Standard geraf yang diguna pakai untuk KPI berbentuk ‘curve’. Memang inilah gerafnya, tak caya tanya bos korang. Bila guna geraf ni, telah ditentukan mesti ada beberapa orang dalam kedudukan teruk (poor), tak berapa memuaskan (below average), setakat bolehlaaaaa (average), ok nih – baik - memuaskan (above average), dan cemerlang (excellent). Biasanya jumlah excellent dan poor tu memang sikit dan mungkin tak ada langsung.

Dalam lain perkataan, kalau semua 18 pekerja buat kerja yang sama pun, masing-masing akan duduk kat posisi tertentu (macam team bola) kerana bos terikat dengan geraf KPI.

Apa yang penting sangat KPI ni? Penting wooo, sebab inilah periuk nasi korang untuk tahun depan. Inilah yang akan tentukan korang akan naik pangkat ke (siap naik gaji sekali); naik gaji ke (biarpun tak naik pangkat); naik pangkat aja ke (gaji tak naik pun, hampeh tul – tanggungjawab lebey tu, hehehehe); berapa manyak bonus tahunan; atau pun duduk diam-diam kat tempat lama tunggu kena tukar ke, pandai-pandai le cari kerja baru ke, atau buat bodo je sebab prestasi tak naik atau yang teruk sekali tetiba taun ni KPI turun.

Boleh jadi ke KPI turun? Boleh happpa, kalau taun lepas dah naik gaji atau naik pangkat – bos akan kata "ko nih baru lagi kat pos ni, so kena tunggule 2 – 3 taun lagi". Contoh terbaek – Kerani kanan. Taun lepas dapat ‘above average’ dapatle naik pegawai. Taun ni KPI dia kira start dari bawahle… biarpun mutu kerja cemerlang bila dah duduk kat pos pegawai - hanya disebabkan baru je naik pangkat, belum setaun pun beb – so jangan nak ngengada mintak KPI tinggi).

posmen
Selalunya yang jadi mangsa kat kumpulan below average atau poor tu ialah opis boy atau messenger. Kesian kat brader posmen... Nak dapat excellent kena tunggu eksiden, pastu masa eksiden tu kena peluk bungkusan surat erat-erat - kira pegang amanah tau. Lagi best kalau cerita eksiden tu masuk paper. Kompom naik pangkat punya walaupun kaki sebelah dah hilang sebab eksiden. Tapi janganlah pulak disebabkan cerita aku yang merapu ni, semua posmen pakat eksiden...

Haru nanti...