Home » » Tak Bodekpun, Kena Ikat Gakkk

Tak Bodekpun, Kena Ikat Gakkk

Empayar Utama - Thursday, April 7, 2011 : 3 comments

Bila difikir, penahanan 62 pegawai dan kakitangan Kastam DiRaja Malaysia (KDRM) setakat ini memberi beberapa gambaran dan persoalan. Merekakah jerung, atau adakah jerung yang lebih besar di belakang mereka? Semua orang puas hati ke dengan tindakan SPRM hanya ke atas kakitangan KDRM, kerana rasanya ada pihak lain turut terlibat.

jerungKalau dah tahu kat situ ada emas, koreklah sampai emas tu habis. Kalau nak tanam benda busuk pulak, tanam semua sekali. Plastik bungkusnya takkan nak campak tepi longkang aja. Cangkul tu pulak, takkan nak letak tepi aja, cuci bersih-bersih dulu nanti boleh pakai len kali. Senang cakap, cari sekali siapa yang menghulur, siapa yang buat transit, dan akhirnya siapa yang dapat balik duit transit tu…
jerungManyaknya jerung...

Mungkin gak ini berkaitan ngan prestasi... Apa-apa pun sekarang kena tunjuk prestasi yang boleh disahkan, baru ada can nak naik. Betul tak? Atau adakah bila dah sampai masa setahun sekali penilaian prestasi akan dibuat, masa tu baru sibuk cari/dapat kes? Iyalah, sekarang ni kalau nak naik, bos-bos tak tengok lagi dah berapa besar kipas atau berapa besar Horse Power Aircond para pekerja (Ada jugak, jangan nak tipulah...).

Tapi betul ke KPI (Key Performance Indicator) tak 'bias'? Tetap akan ada lebih-lebih lagi jika peratusan dah ditetapkan. Tak terpengaruh dengan bodek, terikat pulak dengan geraf KPI. Jadi, sama ajalah…
Curve_ChartKat atas ni, contoh satu jabatan yang dianggotai oleh 18 pekerja (aku ulang, ini contoh aja tau, takde nya dipengaruhi oleh pengadil, penjaga garisan, penonton, FRU maupun para pemain). Standard geraf yang diguna pakai untuk KPI berbentuk ‘curve’. Memang inilah gerafnya, tak caya tanya bos korang. Bila guna geraf ni, telah ditentukan mesti ada beberapa orang dalam kedudukan teruk (poor), tak berapa memuaskan (below average), setakat bolehlaaaaa (average), ok nih – baik - memuaskan (above average), dan cemerlang (excellent). Biasanya jumlah excellent dan poor tu memang sikit dan mungkin tak ada langsung.

Dalam lain perkataan, kalau semua 18 pekerja buat kerja yang sama pun, masing-masing akan duduk kat posisi (macam team bola) tertentu kerana bos terikat dengan geraf KPI.

Apa yang penting sangat KPI ni? Penting wooo, sebab inilah periuk nasi korang untuk tahun depan. Inilah yang akan tentukan korang akan naik pangkat ke (siap naik gaji sekali); naik gaji ke (biarpun tak naik pangkat); naik pangkat aja ke (gaji tak naik pun, hampeh tul – tanggungjawab lebey tu, hehehehe); berapa manyak bonus tahunan; atau pun duduk diam-diam kat tempat lama tunggu kena tukar ke, pandai-pandai le cari kerja baru ke, atau buat bodo je sebab prestasi tak naik atau yang teruk sekali tetiba taun ni KPI turun.

Boleh jadi ke KPI turun? Boleh happa, kalau taun lepas dah naik gaji atau naik pangkat – bos akan kata "ko nih baru lagi kat pos ni, so kena tunggule 2 – 3 taun lagi". Contoh terbaek – Kerani kanan. Taun lepas dapat ‘above average’ dapatle naik pegawai. Taun ni KPI dia kira start dari bawahle… biarpun mutu kerja cemerlang bila dah duduk kat pos pegawai (hanya disebabkan baru je naik pangkat, belum setaun pun beb – so jangan nak ngengada mintak KPI tinggi).
posmenIni gambar hiasan je arrr

Selalunya yang jadi mangsa kat kumpulan below average atau poor tu ialah opis boy atau messenger. Kesian kat brader posmen… Nak dapat excellent kena tunggu eksiden, pastu masa eksiden tu kena peluk bungkusan surat erat-erat (kira pegang amanah tau). Lagi best kalau cerita eksiden tu masuk paper. Kompom naik pangkat punya walaupun kaki sebelah dah hilang sebab eksiden. Tapi janganlah pulak disebabkan cerita aku yang merapu ni, semua posmen pakat eksiden… Haru nanti…

related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

3 comments:

  1. Tak tau ler nak komen pew... Tapi gambar jerung tue lawa.. Graf kat atas tue pong cam mulut/muncung jerung...

    ReplyDelete
  2. Tak pe, ada yang paham tp buat-buat x paham je tue...

    ReplyDelete
  3. selalu yg dpt dikejar sprm hanya anak ikan bilis jer..yg jerung2 semua sedap tido sambil ternganga mulut...

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...