Home » » Satu Pagi Yang Ceria

Satu Pagi Yang Ceria

Empayar Utama - Friday, July 1, 2011 : 5 comments

Hari ni Jumaat 1.7.2011. Tak ada burung berkicauan pun cuma sekor burung gagak dah mula memekak kat atas pokok depan rumah. Langit ada kabur-kabur sikit mungkin ada pertarungan Otromen Zero menentang Kaiser Bellial kat luar sana. Bagi yang beragama Kristian mereka menggelar hari ini sebagai 'Good Friday'. Tapi kena kat aku pulak, agak kelam kabut semacam je.

Semalam aku agak-agak minyak kereta bolehlah bertahan untuk hantar anak-anak ke sekolah, hantar anak ke baby sitter dan pastu hantar orang rumah ke tempat kerja. Nanti barulah nak isi minyak untuk aku pulak pergi kerja. Eh, lupa. Satu lagi, nak anta anak aku yang sorang lagi ke rumah cikgu dia pukul sebelas nanti sebab diorang kena berkumpul sebelum bertolak ke Batu Pahat untuk pertandingan muzik.
Cards
Cam biasa kat wallet aku cuma ada beberapa not kecik je. Selebihnya memang dalam kad ATM. Jadi lepas hantar anak ke sekolah, terus je gi pam minyak. 2-3 kali jolok kad asyik decline la pulak... Aku masuk kedai nak keluarkan duit untuk isi tunai. Dua-dua ATM dok biarkan aku tunggu berjanggut pastu keluar resit je... Hampeh tulla. Kenalah isi pakai tunai.

Aku rasa bank yang aku guna kad dia ni off line la. Itulah kelemahannya guna satu bank aja. Apa pun tak boleh buat. Tak pe (nak sedapkan hati) aku ke cawangan bank yang terdekat guna mesin bank pulak. Hasilnya? Hampeh jugak. Mesin ATM dok termenung nengok aku, aku dok termenung tengok mesin. Cam tu aja? Cash tak ada ni... Nak la jugak bagi anak aku yang nak ke pertandingan tu duit belanja sebab dia kat sana sampai hari Senin... Uwaaaa masak aku.

Apa-apa hal pun, kasi settle hantar anak-anak dan orang rumah dulu. Ada pulak yang mengirim kuih sarapan nak buat makan-makan kat opis... Pergi ke tempat makcik yang aku selalu beli tu, kuih habis daaa. On the way ke tempat kerja orang rumah; ada satu warung lagi, pun habis daaa... Beli ajalah apa yang ada. Betul-betul 'Good Friday' nih.

Settle semua, tinggal sorang lagi pukul sebelas nanti. Aku teringatle kat satu buku kaler oren (bukan buku keluaran satu parti politik tu yea) yang tak pernah-pernah aku kemaskini dari azali... hehehe... Ada cash kot kat dalam tu, manalah tau. Jadi aku ke Pejabat Pos tedekat untuk update buku dan siap-siap amik borang withdrawal.
Tiket

Tengok tiket aku nombor 27; pukul 9.06 pagi tu. Masa tu baru nombor 17 tapi ada dua kaunter. Entah apa malangla... Ngam-ngam sampai turn aku, boleh offline pulak satu pejabat pos... Hangin betul...
Pejabat Pos
Tunggu punya tunggu, tengok jam kat atas tu pukul berapa dah. Pekerja kat dalam tu semua member pulak, jadi kena cool aja lah... Semua orang dah cabut tapi tinggal satu mamat tu selamba je duduk kontrol hensem sebab nombor dia last sekali kot. Tak pun dia nak tekel satu kerani cun kat kaunter 4, aku rasa dia ada can sebab dah takde orang hehehehe...

Sepuluh minit pastu, tepat pukul 10.30 pagi abang Fadhil panggil aku nak test sistem diorang dah ok ke belum. Aku hulur je lah buku oren tu. Perghhhh nasib baik ok sey. Dulu entah bila ntah aku melabur cuma seratus je. Tengok belen terkini mak oiii... dekat seribu dalam tu. Memang patutle kulit depan buku tu tulis "Bijak Dahulu Bijak Sekarang". Nyesal pulak tak letak lima ratus siang-siang masa bukak buku tu dulu. Kali lima dah dekat lima ribu dah kan?

Jadi esok aku fikir aku kena pindahkan separuh simpanan aku dari bank tu ke buku oren ni. Sekurang-kurangnya ada alternatif kalau nasib tak baik kena lagi macam hari ni.....

Errrr, korang tak melabur ke?
related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

5 comments:

  1. Meriahnya "GOOD FRIDAY" Empayar Utama!! Huahuahuaaaaa.... (^^,)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah... da buat pelaburan kat 'buku oren' tue... Rancang nak tambah dana pelaburan lg next year... 'Buku oren' tu je la penyelamat & jln trbaik utk wat simpann... klau sendiri2 nak simpan mmg hampeh ler... (^_~)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Hahaha.. Ada2 je, tu la.. Nasib la ada gak buku oren tu. Tapi, bab offline satu pejabat pos bukan benda yang best. Sebab aku sendiri pun kerja kaunter pejabat pos, lagi malang kalau waktu tengah nak cetak tiba2 dia offline... Terkial2 nak batal urusniaga, dll.. -.-"

    Nak shutdown, restart.. buka lagi semua aplikasi untuk semua urusan.. pergghh. Sengal! Lagi malang tak berbau kalau dapat pelanggan yang tak faham susah kita kerja kaunter nih, pantang lambat sikit, mulalah pok pek pok pek.. bla3.. Keh3...

    Apapun, selamat melabur dalam asb. Hehehe

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...