Home » » Tolong Pandangan Aku Kabur

Tolong Pandangan Aku Kabur

Empayar Utama - Friday, August 19, 2011 : 21 comments

Dua perkara kat sini aku nak cerita. Pertamanya sikap diri sendiri dan keduanya pandangan orang lain. Tak kisahlah sama ada sendiri jadi boss atau kerja bawah boss...

Ok, tentang sikap diri sendiri. Berdasar dua gambar kat bawah ni bagaimana sikap korang dalam menempuh tugas seharian. Sentiasa nak kemas atau sentiasa nak suruh kena kemas?
Apa pandangan orang lain bila nampak kemas dan bersih ni? Biasanya camni:
Pertama: Lu tak ala kelija meh meja manyak kemat? Kompeni baya manyak tinggi lu luluk goyang kaki aja maaaa...
Kedua: Waaaa lu kelija manyak bagut; manyak cipat; sikijap sulah siap talak lugi loh kompeni baya maaanyak tinggi sama lu... Kamsia aaa kamsia...
Dan pandangan orang lain pulak bila nampak meja yang sangat serabai? Camni pun boleh jadi juga:
Pertama: Hai yooo tabley siap ka lu punya kelija meja tabley kasi belesih... Gaji ini maciam tinggi pun tak belen sama lu punya kelija meh?
Kedua: Ini bulak aaa manyak bagut; manyak sibuk meja tabley kasi kemat. Bagut loh, maaanyak lajin ini bulak...


Kongsi pendapat dan pandangan korang tentang sikap dan cara hidup berdasar ilustrasi kat atas. Mungkin berguna sebagai panduan semua dalam menjalani hidup seharian (tak terbatas kepada kerja pejabat saja kan...)

Tak perlu like fesbuk aku; tak perlu komen kat shoutbox; tak perlu letak gambar ni kat entri korang; tak perlu linkkan entri aku; tak perlu tag sesapa pun. Cuma komen je bagi pendapat dan segala pandangan ni akan terkumpul sebagai rujukan mereka yang lain kemudian hari.

Segala komen di sini aku akan balas dengan komen balik entri blog korang nanti. Kira win-win situation la kan? Sambil aku tambah trafik, korang pun dapat tambah trafik. Tak gitu? Gituuuuu...

Selamat Hari Raya IdilFitri Maaf Zahir & Batin ~ EmpayarUtama


.
related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

21 comments:

  1. hahaha.. Memang serabut masa tengah sibuk..

    Follow sya balik, sya dah follow awak.. TQ..

    http://bulatmata.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. dah masuk dalam tabung uji.. Hehehe ^^

    ReplyDelete
  3. hahahah, bukan selalu kan meja berserabut mcm tu, time bz je. xpe la tu. kihkih

    ReplyDelete
  4. Kalau meja clear je nampak sangat tak buat kerja,tapi kalau berserabut pulak nampak sangat terlebih kerja...he..he..he .nanti dikata "haiyaaa....lu manyak bagut ha..manyak pandai bodek sama gua..ok cukup bulan wa kasi up sikit lu punya gaji,amacam..."

    ReplyDelete
  5. erk..ikut org la..ikut keselesaan manusia tu buat kerja..tapi bila sendiri buat kerja..boleh ke hidup dengan meja selerak cenggitu..

    tak kisah la meja serabut ke bersih ke..asalkan matlamat nak siapkan kerja agar berkualiti tu ade..hahaha

    ReplyDelete
  6. Salam;
    dua2 pandangan diatas ada betulnya manusia boleh mentafsir mcm2 melihat keadaan atas meja kita kita tak boleh salahkan tafsiran org lain kerana itu pandangan mata kasar ja...yg penting kita yg buat kerja dan kita tahu mcm mana kita buat kerja..

    ReplyDelete
  7. mulut org kita xboley nk tutop...
    dan manusia ni sikapnya suka menghukum dan mentafsir tanpa selidik apa sbb berlakunya perkara sedemikian...

    p/s : sudah apply kaa,bagus2...:D

    ReplyDelete
  8. cik ana suka lg meja kemas..
    lantakla org nk kata x buat kja ka pa ka..yg pntg aku selesa..hehe

    ReplyDelete
  9. Ini saya :

    Meja Bersih - memang tengah tade keje duduk goyang kaki online 24/7..

    Meja Bersepah - gile kelam-kabut siapkan keje last minute..

    Haha^^
    Pandai2 la urus diri n mase dgn baik..

    p/s: penting ke trafik tu???

    ReplyDelete
  10. hai...thanks ingatkan pasal link tu...heheheh...memang xleh bukak sbb aku dah delete:)

    ReplyDelete
  11. kalau meja bersepah kepala jadi serabut..hehe

    ReplyDelete
  12. dengan hanya melihat macam2 boleh ditafsirkan... malas, rajin, serabut, kemas...

    cuma nak cakap..time kerja banyak, hadaplah puas2, time kerja takde rehat la puas2...yang penting kerja beres, jangan jadi kaki kipas sudah....hahaha...

    ReplyDelete
  13. time management penting, jd dlm apa keadaan pun akan kelihatan kemas..

    ReplyDelete
  14. eh , kalaus aya tak bley wat keje meja serabut, jadi, org yang ada meja clear memang rajin sangat2 sebab dia kemas meja,, nampak pembersih,,, sudah tentu rajin wooo

    ReplyDelete
  15. Buat semua yang bagi pandangan; terima kasih yea. To be fair kat entri ni aku tidak menjawab setiap satu komen. kalau tak entri ni akan ada 36 komen (18 lagi jawapan aku sendiri kuangkuangkuang).
    Aku harap aku tak ada miss balas komen kat blog masing-masing; kalau ada bagitau aaaa...

    ReplyDelete
  16. Not necessarily a neat desk is not doing their job,and a messy desk is not necessarily at work..

    depending on the owners desk, whether they are working with a neat or scatter type one..

    ReplyDelete
  17. @Pink Diva™;
    betul tu. Boss lama aku pernah pesan macam ni: "I don't care how you do your job. If you wanna enjoy massaging every evening; karaoke day and night; or even sleep for the whole month; go ahead. My concern is targeted figure delivered every month with no mess and I mean it".

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...