Home » » Memang Rojak Tapi Bukan Rojak

Memang Rojak Tapi Bukan Rojak

Empayar Utama - Tuesday, November 29, 2011 : 85 comments

Entah betul ke tak aku pun tak taule. Entri memang rojak tapi kali ni bukan cerita pasal rojak.

Haaa dari dapur EmpayarUtama ini antara lauk feveret aku - Terung Terang Bulan. Nama ni mak aku yang bagitau mungkin tempat lain namanya lain. Oh, oh sebelum lupa aku bukan nak bersaing ngan mana-mana blogger yang memang dah
sinonim dengan entri lauk pauk macam Blog SiManis; Queenie atau blog yang khusus pasal masakan. Tapi aku memang sukalah lauk ni. Aku simpan entri ni manalah tau satu hari aku nak cuba masak sendiri. Sebenarnya aku belum cuba masakpun hahahhah. Ni ha gambarnya:

Pinggan tu bukan Vintage tu mak aku punya.

Cara masaknya paling simple. Rempah ratus ada jual kat kedai runcit sebungkus seringgit je tapi tak guna semua:

Bahan-bahan diperlukan:-
1. Cantikle kalau nak masak 4 biji terung
2. Minyak masak dalam setengah senduk je
3. Bawang merah sebiji; bawang putih 2 ulas; kunyit dan halia
dalam setengah inci; kayu manis sebatang; bunga lawang (ada yang sebut 'bunga pek kak') sebiji; bunga cengkih dan buah pelaga (kena ganjil kalau ikut petua memasak tak caya tanya mereka yang dah terkeluar dari Master Chef Malaysia; yang belum tu susah sikit nak interview sebab diorang tu retis) masing-masing dalam tujuh biji; kalau ada buah pala belah 4 ambik 1/4 je. Agak-agak lebih kurang cam gambar ni, nampak tak:

4. Air asam jawa tiga suku tapaware. Kat bawah ni belen je tinggal tak sampai separuh:

5. Garam dan gula ikut suka

Camana nak masak? Camni:-
Panaskan minyak. Api bagi sedang-sedang saja alamak teringat lagu Iwan Gunawan la pulak. Tumis segala rempah dalam pinggan tadi tu. Masukkan air asam jawa, pastu jangan lupa kenalah masukkan terung. Kan nak masak terung? Tutup dengan tudung periuk jangan bagi bau lepas kat rumah jiran nanti tak cukup lak nak makan sendiri kuangkuangkuang kuang ajo tul haku nih...

Agak-agak air dah nak kering, masukkan garam dan gula secukup rasa takpun sesedap rasa (secukup rasa atau sesedap rasa ni perkataan stended kalau masak kenapa aaa?) Aku beli kat Bazar Ramadhan dulu tak sedap pun.

Lauk ni lebih kepada rasa manis jadi letak gula lebih sikit.

Dah siap la tu boleh makan dah.

Kalau ada sapa-sapa yang masak nanti bagi aku sikit yea...


related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

85 comments:

  1. saya tak minat lauk terung..tapi nampak lauk yg dah siap tu mmg mcm sedap, rasa teringin nk try.

    *pinggan gitu skrg dah keluar balik tau..antik ramai org nak.

    ReplyDelete
  2. akan cuba memasakkan terung itu jika ada rejeki..hehe

    ReplyDelete
  3. salam;
    Kuah yang pekat tu yg nampak sedap.nak cuba jugak masakan ni nanti..

    ReplyDelete
  4. Hmmm... kalau macam ini kakak bolehlah buat senang aje kan tapi kalau tak rajin tak menjadi..:)

    ReplyDelete
  5. tq kongsi resepi..boleh cuba..selalu yg saya buat goreng terung tu boh bawang n cili kering...:)

    ReplyDelete
  6. huhuh mas tak makan terung.hihihi
    tengok pinggan tuh teringat pinggan umah opah.hihi

    ReplyDelete
  7. wahh..sedapnya nmpk...terasa lapar tiba2 :)

    ReplyDelete
  8. ooooooo... bagi resepi suruh org masak yaaaaaaa... haish... biasa diaaaaaaaaa....

    ReplyDelete
  9. Ekeleee aku x rajin le... Sapa-sapa yg rajin nnt aku bawakle mangkuk kosong tapau sebijik hihihihik

    ReplyDelete
  10. ha...nanti ko try resepi aku terung terang gelap.Kalau dah rasa nanti tak taulah nasib korang terang ke gelap....heheh

    ReplyDelete
  11. ohhhhh.. i lap terung so much. Terung mempunyai khasiat yang baik. One day i will kongsi2 tentang khasiat terung.. Goreng pun sodap...

    must try this recipe.. thanks

    ReplyDelete
  12. terung masak sambal ok ler.. ni lain2 aku takleh makan ni.. nnt tak tido malam kenangkan anak dara sblah umah aku ni

    ReplyDelete
  13. Saya pun hantu terung.Tak kiralah masak apa.

    ReplyDelete
  14. haha....macam sedap la pula kan :) hehe

    ReplyDelete
  15. suka juga masakan terung tapi sesekali aje esp. terung "berlado"

    :-)

    ReplyDelete
  16. lain sikit resepi terung ni,
    nanti saya try kalau ada senang.

    ReplyDelete
  17. haha tetiba ko keluar resepi plak kan?hahaha :D

    ReplyDelete
  18. wah..ada resepi ni..boleh cuba nnt..lily memang suka makan terung..goreng2 biasa pun sedap juga tu.. ^^

    ReplyDelete
  19. macam paceri ek? tapi takder guna rempah kari...

    tengok bahan dan gambar dah boleh bayangkan kesedapannya hingga menjilat pinggan wlp bukan vintage tu, sebab terung tu mmg faveret akak, boleh dipelbagai masak, pasti sedap belaka...

    wajib try...tp arini nak pi Pahang dulu jenguk sepupu...nanti bila akak try resepi ni akak tayang kat EU plak eh..

    terimakasih bebanyak kongsi resepi.

    ahem, akan tetapi lelaki takleh selalu makan terung, ada faham?

    ReplyDelete
  20. strat mkn terung kt jpn sbb terung sini sedap la x pahit ngeee

    ReplyDelete
  21. fuyoo bagi resepi tu.....eh kena ganjilkan ye?selalu bantai amek, campak je xkira dah ganjil ke genap...har3

    ReplyDelete
  22. terung memang feveret aku..tapi cara masakan kat atas ni xpernah try lah,,kalau buat sambal tu pernah lah..sedap giler!

    ReplyDelete
  23. sm x dengan pajeri terung?

    hee...

    ira suka tu!manis2 gak rasanya...

    ReplyDelete
  24. kurang makan terung...tapi boleh je kalau nak cuba2 makan...huhu

    ReplyDelete
  25. mmg sedap..rasanya tak terkata. hehe :)

    ReplyDelete
  26. TERUNG.. TAK PERNAH MAKANLAH.. RASA DIA CAMNE?

    ReplyDelete
  27. lah .. ingat-kn cter psl rojak .. skali bce terung da .. hhaha :D

    ReplyDelete
  28. homai.. ai tak tau nak masak. sekian. sobs3

    ReplyDelete
  29. sedap nampak...tapi sy bukan penggemar terung..heheh

    ReplyDelete
  30. Pasal masak memasak mmg tak boleh blah..haha, nampak sodap juga tu

    ReplyDelete
  31. senang je nmpak buat..sy memang terung..nk try

    ReplyDelete
  32. suka makan sayur terung, biasanya goreng merah je, boleh try lah resepi ni..nampak sedap je

    ReplyDelete
  33. jom masak2, . . . terima kasih tembak nuff aQ, . . :D

    ReplyDelete
  34. aku tak makan terung tapi leh laa bagi kakak aku try..dia suka bab2 cuba resepi nie..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  35. mak aie selalu jer masak macam ni,tp aie tak makan terung,hehe...mak makan ler sorang2,hehe...

    *pinggan jenis tu memang banyak kat umah aie,arwah opah memang simpan pinggan2 macam tu,klasik oh...

    ReplyDelete
  36. wah wah.dah jadi chef ni bagi resipi. hehe.. :)

    tak makan terung jadi malas nak masak. :P

    ReplyDelete
  37. perghh sedap nie..nie antar makanan kegemaran sm..

    ReplyDelete
  38. euww,, xsuka trung. haha.. x penah mncuba pon nk rasa. serius.. sbb aku tak suka kaler pepel. haha. apa2 yg pepel aku reject ! :P

    ReplyDelete
  39. febret sungguh- gulai terung n gulai nenas!

    lagi- lagi my umi yang masak..hek2

    ReplyDelete
  40. rempah cap bunga ros mmg terbaik! hehe..kat sini susah nk cari..kt tganu bru senang nk jumpe

    ReplyDelete
  41. Selalunya tak makan terung tapi tengok gambar tu cam nak try plak.... Senang pun senang....

    ReplyDelete
  42. kalau terung tu memanglah akak suka... amboi..pinggannya pun klasik. cantikk.

    ReplyDelete
  43. cam sedap ajer nih... ermm .. telan air liur...

    ReplyDelete
  44. kena cuba buat "Terung Terang Bulan" unik nama.

    ReplyDelete
  45. oh cantek nama dia hahahaa
    sedapnya.. terung masak sambal antara pebret aku tu.. sedap kan...

    ReplyDelete
  46. perrgghh... meleleh air liur aku.. hehehe

    ReplyDelete
  47. Macam sedap je ni..tapi tak makan terung lar.huhu

    ReplyDelete
  48. sy suka masakan yg guna kan terung...terutama..terung goreng cili..;d

    ReplyDelete
  49. sedap nye terung... woahhh~~ terkeliur la pulak..

    ReplyDelete
  50. macam best je..
    nnti bolehlah buat..hihi

    ReplyDelete
  51. sedap gle..dapat makan dgn nsi putih pon jdi da.....

    ReplyDelete
  52. waaah.. saya suka makan terung juga!! 1st time dengar nama resepi ni.. Terung Terang Bulan :)

    ReplyDelete
  53. eh eh, dah ade resepi tu, masak la sendiri... ish3...........

    ReplyDelete
  54. mama arisha pernah masakkan menu ini..i like this more!

    ReplyDelete
  55. dah lama rasanya tak makan terung...
    resepi tu pulak macam sedap je, nak cuba buat ah...

    ReplyDelete
  56. best..
    terung ni sedap sebenarnya..
    kalau kena dengan gaya masakannya pasti sedap..

    ReplyDelete
  57. wahhhh~ harus cuba nie...

    elok je EU susun rempah ratus tu yer.haha

    ReplyDelete
  58. okeh...

    nanti tunggu orang masak ye...ehheheh
    sedappp o...

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...