Home » » Pasang Lagu/Autoplay/Repeat/Pause

Pasang Lagu/Autoplay/Repeat/Pause

Empayar Utama - Tuesday, May 29, 2012 : 11 comments

(update: Blogger New Look ni macam dah tak terima html color kod yang ada dalam tutorial yang ini. Tapi kalau nak pasang kat belog masih boleh lagi)

Nampak tanda 'pause' kat sidebar? Kat belog ni dah tak nampak sebab aku dah keluarkan. Tapi kalau nak tengok - masih ada kat belog demo di accordian sidebar bawah tajuk 'Dengar Lagu'. Haa, dulu aku ada pasang tapi macam yang aku cerita dulu; tetiba je dah tak ok. Ramai juga pengguna blogspot yang tak boleh guna html kod ikut tutorial yang ada,
kannnn...

Kat sini aku kongsi
a. camana nak bagi jadi; jangan tak jadi ^_^

b. html kod paling simple. Tak perlu ambik semua dan kalau nak tukar lagu cuma tukar kod lagu aja. Cari je lagu apa korang minat kat youtube dan gantikan html kodnya.

c. camana benda alah ni jadi autoplay dan repeat berulangkali - kalau bosan tekan butang pause, ok? Kalau malas nak sambung baca, terus aja pergi ke blog Nurhafizah❤ atau blog Nakbebel cuma diorang tak ajar camana repeat lagu

d. kod ini boleh letak kat sidebar; entri pos atau kat mana-mana area dalam blog.

Ok k k k k; ni ha kodnya: Contoh macam kat sidebar 'Sini Pun Oke' tu:
<center><embed src="http://www.youtube.com/v/-sWnEWpS_fA?version=1&loop=1&amp;autoplay=1&amp;color1=0xffffff&amp;color2=0xfffff" width="30" height="25"></embed></center>
1. Kaler merah (center) untuk kedudukannya nampak cantik kat tengah. left untuk kiri, right untuk adjust kanan.
2. Kod embed untuk pastikan sumber (src) telah diletak dalam blog.
3. Kaler biru lepas sumber (src) itulah kod lagu youtube yang korang boleh tukar kalau bosan dengan lagu yang korang dah pasang ^_^
4. Haa (version=1) berlatarbelakang kaler apabendantah tu penting untuk tunjuk/display bagaimana kod ini akan keluar. Cuba korang tukar '1' tu kepada '3' mesti tak jadi punyalah.
5. Kaler hijau (loop) haaa itulah kod untuk repeat lagu. Lagu akan dimainkan semula selepas tamat secara otomatik.
6. Kaler oren (autoplay) untuk lagu terus dimainkan apabila blog kamu didisplay. Kalau tukar kod jadi '0' berjanggutle nak tunggu lagu keluar.
7. Kaler pink (color 1) adalah border keliling, nampakle macam kotak. Kaler kod ffffff untuk putih - tukar lah kalau nak bagi nampak border/kotak. Contoh border/kotak kaler merah:

8. Kaler purple (color 2) pulak adalah warna bahagian dalam border/kotak. Kaler kod ffffff untuk putih - tukar kalau nak bagi nampak kaler dalam border/kotak tu. Contohnya:

9. Akhir sekali tinggi (height) dan lebar (width) itu adalah ideal tak yah tukarle. Tapi nak tukar boleh juga. Ni contoh kalau aku tukar width kepada 230 dan kekalkan contoh color 1 dan color 2 tadi:

Oh, oh, lupa. Kalau nak letak kat mana-mana kawasan blog, tambah kod kaler gelap macam kat bawah ni:
<div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;">
<center><embed src="http://www.youtube.com/v/-sWnEWpS_fA?version=1&loop=1&amp;autoplay=1&amp;color1=0xffffff&amp;color2=0xfffff" width="30" height="25"></embed></center>
</div>

25px tu jaraknya 25 pixel dari atas. 3px pulak maknanya 3 pixel dari kiri. Korang adjust sendiriklah yek. 

Mana nak dapat kod lagu youtube? Hek elehhh banyak tutorial tu gugel ajalah hahahahah. Pergi ke Youtube; taip lagu yang nak dicari dalam kotak search Youtube tu; Pastu cari button 'Share' haa tekan. Nampak pulak butang 'Embed' tekan lagi. Nanti keluar 4 kotak kecik-kecik tanda kat kotak last yang macam ni:
Use old embed code [?]

Satu lagi - kenapa mesti guna 'old embed code'? sebab kod lama takde perkataan 'embed' dalam link youtube dan kita dahpun letak kod 'embed' pada pembuka dan penutup kod. Faham yea...

Aku cuba ok je, korang lak camana?
related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

11 comments:

  1. remy pakai yg fullmusik.com...
    kat player tu dah ada button pause..... kalau malas nak dengar...tekan aje button tu.... terus senyap......he3

    ReplyDelete
  2. dulu dah letak, lepastu mcm tak best... tapi bila tengok entri ni, rase macam nak letak balik... keh keh

    ReplyDelete
  3. bila dah terbukak hati nak letak, pasti akan dicari post yang ini...

    ReplyDelete
  4. misz domu tak pakai muzik.. sebab xtau mana lagu bez...tiada lagu bez melainkan suara misz domu sendiri..huwahuwahuwahuwa..

    komen selepas baca entri ni beberapa kali.. :P

    ReplyDelete
  5. Assalam..
    Era pasang lagu kat blog ni dah jauh ku tinggalkan...
    dah tak berminat. Kalau 5 blog sekali buka ada lagu..mana 1 nak dengar?

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...
    Akhirnya dapat gak saya letak lagu dari video kat blog,selalunya mp3 je...
    Good...Terima kasih ye...

    Rajin2 singgah le ke blog saya!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erkkkkk saya belum kemaskini lg. Lom ada masa nak belek yang ini :)

      Delete

Tulislah apapun, aku baca...