Suasana Di Stesen Bas Kisah Seram UUM: The Untold Story Bertuah Punya Cabutan Bertuah!!! Alamak Nazir Datang Melawat Aku Tak Mampu Menahannya... Kesabaran Dan Kejujuran Diri (Teknik Belajar Menipu ^_^) Koleksi Gambar-Gambar Panas
Cerita Yang Jarang Terkini :

Real Life vs Herbalife Bukan Ada Beza Pun

Empayar Utama - Tuesday, December 22, 2015 : 4 comments

Perasan tak - ada masa-masanya bila kita rasa marah atau tak puas hati kat seseorang, kita tak luahkan rasa marah kita tu terus pada dia. Sebaliknya kita lepaskan pada orang lain.

Andaian aku saja. Mungkin betul. Kalau tak betul mintak maaflah. Masa itu kita tak terfikirpun apa perasaan orang yang terima ledakan kemarahan kita.

Bila aku tengok orang yang buat salah tak ambik inisiatif untuk betulkan kesilapan apatah lagi nak mintak maaf, maka akulah yang mengalah untuk minta maaf. Dan untuk tidak burukkan lagi keadaan maka aku keluarlah dari perbincangan grup tersebut.

Tapi iyalah kita memang tak mampu nak baca isi hati orang lain. Screenshot yang aku terima selepas tu - aku cuba jadikan pedoman dan simpan dalam belog ini untuk rujukan para pembaca selepas aku nanti.


Aku tak pasti pernah berkongsi atau tidak tentang 'peluang kedua' yang dianugerahi Allah. Hakikatnya dah 2 kali nak tinggalkan dunia tapi kuasa Allah mengatasi segalanya.

Aku cuma ulas sikit jah di ruang komen Wajah Dan Nostalgia; dan ada sikit dalam Memori Abah Bahagian Satu. Aku takutlah nak berkongsi benda-benda yang aku sendiri tak pasti. Cerita sikit-sikit bolehlah.....

Peluang kedua aku terima waktu kecik lagi. Darjah dua ke tiga entah aku dah lupa. Tak tau apa-apa pun. Kes pertama mangsa denggi berdarah negeri Johor. Disebabkan tak ada ubat untuk penyakit ini aku dibiarkan saja di wad terasing dari pesakit lain. Jika bernasib baik, aku hidup (dan mungkin ada kesan sampingan yang tak terduga) dan jika tak bernasib baik; ianya adalah jawapan kepada screenshot di atas: 'real life pun dah left dah...'

Peluang kedua yang kedua aku terima – kira peluang ketigalah kannnnn? Sewaktu tingkatan 3 bila aku dicutikan dari sekolah selama 6 bulan. Terlantar tak ingat apa-apa, tak mampu buat apa-apa. Ramai kengkawan yang melawat bercerita selepas itu yang aku sewaktu sakit suka bercakap tentang kematian... Dan aku sudah dibacakan yaasin untuk permudahkan urusan Allah samaada untuk aku 'left from real life' atau tidak.

Aku tak ambik hati bila orang buat kenyataan macam kat screenshot tu; Cuma apa yang aku boleh pesan ialah jagalah pertuturan, budibahasa, setinggi mana pun darjat, pendidikan, harta; kita jagalah tingkahlaku sebab kita tak tahu bila kita akan 'left from real life' tu.


Macam biasala. Tajuk takde kena mengenapun dengan isi kandungan. Dan sekarang aku di sini untuk berkongsi cerita ini...

Dekat Tapi Jauh

Empayar Utama - Tuesday, July 21, 2015 : 4 comments

Tajuk tak boleh blah. Agak syahdu juga sempena Idilfitri, kannnn. Tak taulah releven ke tidak dengan contoh di bawah sebab masa tu memang hening masjid pun belum dengar orang baca ayat suci. 5.20 pagi dan memang bukan 'peak hour' punnnn.

'Line' dok putus manjang. Biasanya 'auto connect' tapi
2-3 menjak ni pasal ntah kena buat manual...


'Connection' ada hehe...


'Connected' tapi signal 'poor'...


Satu 'line' lagi tu jiran sebelah punya. 'Signal' kuat tuuu...


Tengok jauh sikit...


Perghhh 'modem' belakang pc jerkkk... Apa cer???
Sebab tu ler aku kata Dekat Tapi Jauh :)

Ni saja jah buang masa sebab kalau siang nanti buat repot rasanya dah 6-7 kali dah kot repot benda sama. Inikan contoh. Diulangi - pukul 5.20 pagi. Hampehhh...

Badan Terkurung Akal Melantun-lantun

Empayar Utama - Sunday, June 28, 2015 : 1 comment

Ada seorang ayah dari Kg Laut menulis surat ke anak dia yang ada di Penjara Kajang kerana tuduhan memiliki senjata api & bom tangan ketika perhimpunan di Dataran Merdeka dahulu..

Ayah: "Ajik,, ayoh mu ni doh tuo, sekare rumoh baru lepah boh.. dale rumoh, bawoh rumoh, depe rumoh
penuh denge selut.. pah mu pulok ado dale penjaro. Ayoh tok tahu sapo hok buleh tulong sodok bue selut de cuci rumoh kito ni.?"

[Seminggu selepas itu, Ajik yang duduk dalam penjara Kajang membalas surat ayah dia itu]

Ajik: "minto tulong sangat-sangat, ayoh jangan sodok selut dale rumoh kito tu lagi.. Tunggu Ajik tubik nati baru buat sebab Ajik ado letak pistol kat lantai dale rumoh, peluru dale celoh2 lantai rumoh, senapang ado duk bawoh rumoh, bom ado dale tanoh depan rumoh.." [kata Ajik dalam surat tersebut..]

Rupanya surat itu dibaca oleh pihak penjara terlebih dahulu sebelum diposkan pada ayah Ajik.. Maka keesokan harinya setelah ayah dia terima surat itu, datang 2 lori tentera, 1 trak Polis unit bom dan 2 lori Bomba..

Tanpa banyak bicara mereka segera menggeledah, menyodok selut dan mencuci sekitar rumah ayah Ajik itu untuk mencari senjata api dan bahan letupan.. Setelah seharian mereka mencari dan mencuci, mereka pulang dengan rasa hampa sebab tidak jumpa barang2 tersebut hingga ke celah2 lantai rumah dikorek namun tidak juga jumpa peluru seperti apa yang Ajik bagitahu ayahnya.

[Selepas kejadian itu ayah Ajik hantar surat semula kepada Ajik]

Ayah: "Ajik, maso ayoh terimo surat mu hari tu, ado 3 lori Tentera, Polis dan Bomba mari rumoh oyak nok cari senjata dan bom dale, bawoh & depan rumoh kito.. sampai ko male puok2 tu buat kijo tapi tok jupo pah sudoh.. selut dale rumoh kito pun doh takdo & bersih nyo siram ko bombo baru ni.. Dan loni ayok nok tanyo lagi gapo hok ayoh nok buat pulok ni.?"

[Ajik pun membalas surat tersebut]
Ajik: "Ayoh,, Kalau rumoh doh bersih daripado selut tu, ayoh tulis surat so lagi oyak terima kasih dengan mereka terutamo pegawai penjara hok baco surat hok Ajit hantar ko Ayoh hari tu.."


..ha ha hahahaha.....naka la mung Ajik.

Aku 'bookmarked' cerita ni dari blog Kutukan Dewata walaupun dah 4 bulan aku takut lupa. Jadi aku kongsikan kat sini untuk kurangkan 'stress'. Selamat menyambung puasa :)

Selamat Berpuasa

Empayar Utama - Thursday, June 18, 2015 : 5 comments

Buat semua pembaca; maaf jika kebelakangan ini aku semakin kurang berkongsi bersama dalam blog. Belum dapat sesuaikan diri dan masa dengan tambahan kerja (Alhamdulillah). Aku tengah cuba dan masih mencuba nih hehe. Takat ni ini jelah yang sempat aku kongsikan; tu pun dah lepas kul satu pagi ni...


Selamat berpuasa sebulan Ramadhan. Jangan 'tuang' tauuu...



Kejohanan Futsal Dan Bola Jaring KEMAS Negeri Johor 2015

Empayar Utama - Sunday, May 10, 2015 : 3 comments

Semalam berlangsung acara futsal dan bola jaring KEMAS Negeri Johor tahun 2015 bertempat di Mini Stadium KulaiJaya. Olehkerana ada 26 bahagian Parlimen di Negeri Johor maka kedua-dua acara terpaksa di bahagi kepada 8 kumpulan. Tak cukup dengan itu hanya 4 kumpulan setiap acara dapat diadakan di padang mini stadium manakala selebihnya
menggunakan padang sekolah bersebelahan.

Acara bermula seawal jam 8.15 pagi tapi disebabkan masalah komunikasi; kumpulan bola jaring Parlimen Johor Bahru (dalam kumpulan D) sudah tersalah padang daaaa. Nasib baik perlawanan pertama mereka hanya bermula pada jam 9.30 pagi. Kalau tak kira 'walkover' sajalah jawabnya.

Adriana
Muka dia nampak cuak sebab pergi kena naik kereta cikgu...

Untuk jimat ruang, aku guna slide jah. Meh tengok:

Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Kumpulan D cuma ada 3 pasukan. Game pertama seri manakala game kedua menang. Mungkin terkejut sebab tiap kali latihan dalam dewan. Tak rasa luas sangat jadi bila main kat padang suasana berbeza lebih-lebih lagi kelajuan balingan bola mereka tak pandai nak ejas. Nasib baikla game kedua dah boleh sesuaikan diri, dan dapat masuk suku akhir selepas jadi juara kumpulan.

Cuaca memang panas gila. Game suku akhir bermula pukul 2.15 petang. Mood nak main pun macam dah tak ada. Jurulatih yang bimbing serta beberapa tenaga pengajar pun ada yang dah balik. Terkontang kanting budak-budak tu. Keputusan suku akhir, kalah 1-7 dan tengokle gambar last tu laju jah mereka nak keluar padang sebab tak tahan panas.

Kat bawah ni video yang aku pos buat kenangan:

Walaupun KEMAS dan tenaga pengajar bukan di bawah Kementerian Pendidikan; tapi sempena Hari Guru ni nanti; aku ambil kesempatan ucapkan Selamat Hari Guru juga kepada mereka dan kepada semua guru di Malaysia :)


Terkini - Bukan Isu Doping atau Hak Penyiaran

Empayar Utama - Sunday, April 19, 2015 : 1 comment

Siang tadi aku ada senang sikit. Gambar kat sebelah ni saja nak buat kenangan sama cam zaman Afrina 4 tahun lepas.

Yang bawah tu pulak gambar puteri bungsu aku, Yana masa aku ajak korang semua Singgah ke Pontian 4 tahun lepas. Ding dong ding dong tahun depan dia akan ke sekolah
masuk darjah satu.

Adriana
Cepatkan masa berlalu...

Sebab sibuk sangat dengan kerja, aku tak perasan yang dia ni berlatih bolajaring. Jadi tak sempatle amik gambar diorang buat latihan macam zaman Afrina yang buat Persiapan Ke Kejohanan Remaja Dunia dulu hahahahahah.

Meh nengok slide - ada 9 gambar jah tak banyak :

Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015
Bolajaring 2015

Kakak dia, si Fina dulu main macam macam 'position' tapi Yana pulak camana ntah boleh kekal 'shooter'.
Bolajaring 2015
Jadi, rasanya inilah pasukan yang akan bawa cabaran bulan depan.

Bolajaring 2015
Semoga berjaya yea :)

Nanti kalau aku berkesempatan, aku akan hapdet. KBaiiii