Home » , » Rutin

Rutin

EmpayarUtama - Thursday, August 11, 2022 : No comments

Kerap juga pada belah pagi; sorang pakcik tu akan tanya soalan sama - "Selalu nampak awak ada kat rumah, sekejap ada sekejap tak ada. Kerja apa?"

Iyalah. Dalam kejiranan, kami sekeluarga antara penghuni termuda sebab taman perumahan ni dulu khabarnya untuk kakitangan kerajaan yang akan bersara (tahun 1982 tak silap dah mula didiami). Dengan rambut panjang, memang susah orang sekeliling nak percaya aku ni bekerja huhuhu...

Ok, ini rutin harian aku sepanjang sesi persekolahan anak-anak tahun 2022 :

(Ahad - Khamis) :
6.35 pagi - Bermula trip pertama hantar anak kelima ke sekolah agama. Terus menyeberang highway hantar anak keempat ke sekolah menengah. On the way balik, cari sarapan untuk yang ada di rumah.

8.00 pagi - Trip kedua hantar 2 anak bungsu ke sekolah agama. Sekali dengan orang rumah dan anak ketiga untuk mereka ke tempat kerja. Orang rumah tak boleh bawak kenderaan kerana 'abang majlis parking rajin buat kerja' hehehehe. Anak ketiga tunggu keputusan panggilan IPT dan buat part time jaga kedai di sebuah sekolah rendah. Sampai ke rumah sekitar jam 9.15 pagi.

9.15 pagi - Baru nak siram anak-anak pokok bonsai depan rumah sambil sidai baju trip kedua belah pagi. Gedebak gedebuk, dah pukul 10.00 nak bersiap ambik 3 anak di sekolah agama.

10.10 pagi - Trip ketiga ambil anak-anak di sekolah agama. Sampai rumah dalam pukul 10.40 pagi. Lepas 11.15, siapkan 2 yang kecik tu berpakaian, sikat rambut dan check beg sekolah diorang.

12.10 tengahari - Trip keempat hantar 2 yang bungsu ke sekolah kebangsaan, belesup menyeberang highway hantar anak kelima ke sekolah menengah. Pastu tunggu jap ambik anak nombor lima balik kerja. Sampai semula kat rumah dalam 1.15 tengahari. Kalau bungkus lauk tengahari, sampai rumah dalam 1.45 gitu...

1.45 petang - Ini kalau anak keempat talipon guna public phone dah boleh ambik dari sekolah menengah. Kalau tak, kena standby oncall; kadang kul 3, kadang kul 4, kadang kul 4.30 baru dia call guna enset cikgu dia sebab ada kelas tambahan atau latihan sukan.

Sepanjang minggu pertama kelam kabut siapkan gaji untuk co. A, B, C dan D dan segala bayaran yang perlu.
Sepanjang minggu kedua buat semakan bank statements vs bank book dalam laptop.

Sepanjang minggu ketiga siapkan payment vouchers dan bayaran kepada suppliers untuk semua co. tu; dan buatkan setengah bulan gaji (advance) untuk co. C dan D (Ini kilang, diorang ambik gaji 2 kali sebulan)

Sepanjang minggu keempat kemaskini payment received dari customers untuk semua co. tadi

4.45 petang - Trip seterusnya bersesak-sesak dengan jem di highway Tebrau menuju ke Johor Jaya untuk ambil orang rumah balik kerja. Selalunya paling cepat 40 minit baru sampai walaupun jarak hanya 10 km. On the way balik, singgah sekolah rendah jemput 2 anak bungsu balik pukul 6.00 petang. Kadang kadang singgah depan Giant ada yang nak Teh Tarik Ais Ketagih... Sampai rumah dalam 6.20-6.30 gitu.

6.50 petang - mungkin trip akhir jemput anak kelima di sekolah menengah. Kena menyeberang jalan besar dan mengharung jem; sampai rumah memang dah lepas maghrib.

Biasanya dah nak dekat tengah malam baru senang nak tengok pc. Tapi selalunya pc yang tengok aku...:(

(Jumaat)
7.45 pagi - Trip pertama hantar anak-anak, ada yang kelas tambahan, ada yang latihan sukan, ko-korukulum; sebelum belesup anta orang rumah kerja. Pastu baru fikir nak ke opis mana untuk update bank book ke dalam server sistem di opis. Pukul 11.30 kena balik sebab budak-budak tadi dah abis sesi pagi diorang. Sampai rumah dalam pukul 12-12.15 gitu.

1.15 tengahari - bersiap bawak 2 yang bungsu ke masjid.

2.45 petang - trip seterusnya untuk update bank book ke dalam server sistem di opis. Biasanya takkan ke opis yang sama sesi pagi.

4.15 petang - mesti kena gerak sebab nak jemput orang rumah untuk elak jem. Sampai rumah dalam 6.20-6.30 selalunya.

(Sabtu)
8.00 pagi - Trip pertama, lepas sarapan anta orang rumah dan terus ke opis. Dapatler lama sikit dalam opis (kadang dapat pergi 2 tempat) sementara tunggu orang rumah balik kul 1.00 tengahari. Biasanya sampai rumah dalam kul 2 juga...

5.45 petang - sesi beriadah dengan keluarga. Kitorang main badminton je 1 jam 6-7 petang ambik 2 courts. Sebelum maghrib dah sampai rumah dah...
Mungkin sebulan sekali kot sama ada ajak diorang makan di luar atau ajak gi tengok wayang belah malam. Esoknya dah sekolah, kannnnn...

Gituler rutin aku setiap hari. Meriah dan senang, kan kerja aku...
Heeeeeeeee........
0 Comments

No comments:

Post a Comment

Tulisle apa pun, aku baca ^_~